В подписка до Министерския съвет, до екологичното министерство и до агенцията за безопасност на храните, жителите на пазарджишките села Величково и Юнаците протестират срещу започналото изграждане на нова индустриална свинеферма в непосредствена близост до населените места, съобщиха от БНТ.

Припомняме, че преди няколко дни стана ясно, че епидемията по африканска чума се разраства. Също така на 13 януари от ДФ "Земеделие" съобщиха, че се преустановява до второ нареждане физическите проверки на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна- заради разпространението на африканска чума по свинете.

Според местните хора е недопустимо да се отглеждат прасета в промишлени количества в район, където десетки стопани бяха принудени да ликвидират "задните си дворове" заради африканската чума.

"Не знам кой и как им разреши в населено място да правят свинекомплекс, тъй като върлува африканската чума. Аз като физическо лице не мога да гледам едно прасе, а той ще гледа пет хиляди прасета. Защо? Питаме ние управляващите и чакаме отговор естествено от тях", коментира кметът на село Юнаците Стоян Кузев: