Децата, които са събрали равен брой точки, съобразно обявените критерии за кандидатстване в детските градини в София, ще бъдат класирани чрез жребий.

Той се проведе по-рано днес с участието на граждански контрол и представители на родителски организации.

Резултатите ще станат ясни след полунощ и първо ще бъдат оповестени на страницата на Информационната система.

Рано в събота списъците с приетите деца ще бъдат разлепени и в детските градини,обясни заместник-кметът на София по образованието Йорданка Фандъкова.

Междувременно стана ясно, че 3000 деца, родени през 2006 година, ще останат извън детските градини в София. Това твърди Цвета Брестнишка, представител на Асоциация родители и член на работната група за изработка на критериите за прием в детските градини в столицата, цитирана от БНР.

Тя отбеляза още, че ако останат свободни места за деца по социалната квота, те ще бъдат запълнени от такива, които кандидатстват на общо основание. 

Децата, които са по общото класиране по никакъв начин не губят от това, че има по-голяма квота за социалните случаи. Дори нашата идея на Асоциация родители беше въобще да няма квота, защото социалните критерии са точно в този смисъл, да няма деца в риск, които остават извън детските градини, защото това е въпрос на достъп до образование, коментира

Настоявахме да се въведе и този случаен принцип, защото системата, която избира детето е проверима, тоест всяка една стъпка се вижда как се е стигнало до избора на това дете. И хората, които имат съмнения могат да поискат проверка на това нещо и то да бъде направено," обясни Брестнишка.