За поредна година политическа партия "Земеделски народен съюз" почете паметта на земеделския лидер Никола Петков.

Това съобщиха от пресцентъра на партията. 

На паметника на Петков в градинката пред столичния храм "Свети Седмочисленици" бяха поднесени венци и цветя.

"Никола Петков беше водач на най-голямата парламентарна опозиция в Източна Европа по време на комунистическите режими. Той е пожертвал живота си за свободата и независимостта на България. Това е изключителна личност с висок морал. Политик и водач на всички земеделци, който е светъл пример как и в днешно време трябва да работят политиците. Именно поради тези причини всяка година ние от "Земеделски народен съюз" му отдаваме почит. Никола Петков е първият борец за демокрация.", заяви след панахидата Румен Йончев, председател на ПП "Земеделски народен съюз"

На панихидата присъстваха освен председателят на ПП "Земеделски народен съюз" - Румен Йончев, организационния секретар на партията и симпатизанти на бележития земеделски водач.

През 1947 година Никола Петков е осъден на смърт чрез обесване заради съпротивата си срещу налагането на комунистическия режим. Тази година се навършват 70 години от убийството на земеделския водач и лидер на Обединената опозиция във Великото народно събрание (1946-1947 г.).