Отборите на Шахтьор (Донецк) и Рома се изправят един срещу друг в първи осминафинален двубой от елиминационната фаза на Шампионската лига. Двата тима са тима са силно амбицирани за продължаване в следващия етап на турнира, което предвещава интересни двубои в Украйна и Италия.

Отборът в по-добра игрова форма определено е този на гостите. За разлика от Шахтьор, "джалоросите" нямаха дълга зимна пауза и в момента се намират в достатъчно добър ритъм от официални срещи.

Еузебио Ди Франческо: Дано покажем най-доброто от себе си

Ди Франческо: Дано покажем най-доброто от себе си

"На терена ще си проличи работата ни"

Еузебио Ди Франческо похвали футболистите на Рома, споделяйки че вижда израстването им от мач на мач. Специалистът е на мнение, че напрежението трябва да бъде туширано и да се търси задължително поне един гол на чужд терен. Играчът във форма за "вълците" определено е турският национал Ченгиз Юндер, който не спира да бележи и дава голови асистенции. Много ще се разчита и на Един Джеко, който преди няколко седмици отказа трансфер в Челси и продължи да радва тифозите на "Олимпико".

Снимка 339643

Източник: GettyImages

Твърдо аут за днешния мач е тежко контузеният Рик Карсдорп, докато Алесандро Флоренци и Максим Гоналон до последно ще бъдат под въпрос.

Един Джеко: Физически имаме предимство пред Шахтьор (Донецк)

Джеко: Знаем какво да очакваме от Шахтьор (Донецк)

"Предимство за нас е, че се намираме в по-добър игрови ритъм"

Битката в Украйна има сериозна предистория. През сезон 2010/11 двата тима мерят сили на същата фаза от турнира, като тогава Шахтьор триумфира и в двата сблъсъка. Повече от 10 години вече Рома не може да прескочи осминафиналите в Шампионската лига.

Снимка 335299

Източник: shakhtar.com/uk

В лагера на домакините цари оптимизъм. По време на зимната си подготовка, "миньорите" срещнаха нашия Лудогорец и направиха зрелищно равенство 2:2. Наставникът на Шахтьор - Пауло Фонсека смята, че шансовете в тази турнирна двойка са поделени - 50:50. Той призова възпитаниците си да не се уповават на статистиката, която определено е в полза на гранда от Донецк, а да спазват тактическите му указания и да търсят пробойни в стройната организация на именития си италиански съперник.

Шахтьор спечели всичките си три домакинства в груповата фаза на Шампионска лига, като бяха победени отбори като Наполи, Фейенорд и Манчестър Сити. В супер форма за своя тим се намира нападателят Факундо Перейра, който за последните 12 мача е реализирал 11 попадения.

Пауло Фонсека: Можем да победим Рома

Треньорът на Шахтьор: Можем да победим Рома

"За съжаление прекалено дългата почивка не е благоприятна за нас"

Поради размирната обстановка в Украйна, Шахтьор отново ще играе на стадион "ОСК Металист" в Харков. Главен съдия на срещата е Уилям Калъм с помощници Дейвид МакГечи и Франсис Конър. Допълнителни асистент рефери са Боби Мадън и Джон Бийтън. Четвърти арбитър е Дъглас Потър.