Отборът на Тотнъм си гарантира първото място в група Н на Шампионската лига. Лондончани изпълниха своята мисия и постигнаха сладък успех при визитата си Борусия (Дортмунд) с 2:1. Триумфът на "Сигнал-Идуна Парк" дойде след пълен обрат, който пък означаваше край на "жълто-черните" мечти за продължаване в следващата фаза на турнира.

Първото полувреме бе за домакините, които в 31-ата минута откриха резултата чрез сърдития на ръководството Пиер-Емерик Обамеянг. Всичко обаче се промени след паузата. Тотнъм се възползва от трагичните изяви на съперниковата отбрана и стигна до трите точки след точни изстрели на Хари Кейн и Хонг Мин Сон.

Снимка 324865

Така, каквото и да се случи в последния кръг, Тотнъм със сигурност ще финишира на лидерската позиция, докато второто място ще остане за Реал (Мадрид). Дортмунд пък ще трепери дори за мястото си в Лига Европа, където трябва да се справи с конкуренцията на кипърския АПОЕЛ.

Двубоят започна със силно начало от страна на английските гости. Подобно на всички останали тимове, които напоследък победиха Борусия, Тотнъм стартира офанзивните си набези с дълги пасове зад гърба на отбраната. По този начин топката хитро бе подадена към корееца в Сон още в 3-ата минута. Последва каскада от негови финтове, но в крайна сметка ударът му срещна крака на притичалия Загаду.

Борусия (Дортмунд) - Тотнъм 1:2 (Развой на срещата по минути)
на живо

Борусия (Дортмунд) - Тотнъм 1:2 (Развой на срещата по минути)

Германците отпадат от Шампионската лига

"Жълто-черните" напомниха за амбициите си в тази среща едва в 12-ата минута. Андрий Ярмоленко получи подаване на границата на наказателното поле и след елегантен финт отправи светкавичен изстрел към вратата. Юго Лорис обаче следеше ситуацията и спаси сравнително слабия удар.

Борусия можеше да зарадва хилядите по трибуните на "Сигнал-Идуна Парк" с гол в 18-ата минута. Андрий Ярмоленко демонстрира великолепен поглед върху играта и с елегантно копване намери вклинилия се между Роуз и Санчес - Пиер-Емерик Обамеянг. Габонецът остана очи в очи срещу Юго Лорис, но изстрелът му по земя премина на сантиметри от страничната греда.

Снимка 324871

Източник: GettyImages

Логичното все пак се случи и в 31-ата минута Дортмунд се поздрави с попадение. В епицентъра на всичко отново бе Андрий Ярмоленко, който с пета чукна за дебнещия Обамеянг. Този път габонецът бе безпощаден и с майсторско изпълнение реализира своя 16 гол от началото на сезона. Въпреки него обаче, ексцентричният нападател не празнува по познатия си начин, което само засили спекулациите за сериозен скандал между него и ръководството на Борусия.

Отговорът на Тотнъм не закъсня, като малко след инкасираното попадение, Кристиан Ериксен бързо можеше да възстанови паритета. Дани Роуз проби по крилото, след което пусна към връхлитащия в наказателното поле датски национал. Миг по-късно футболистът с №23 отправи изстрел, който обаче бе спасен блестящо от Бюрки. Уникалните намеси на швейцарския национал обаче не спряха до тук. Още при създалия се от предходната ситуация корнер, той трябваше да се разтегне максимално, за да спаси наглед невъзможен изстрел с глава на Ерик Дайър.

Снимка 324879

Източник: GettyImages

Подновяването на играта донесе много радост за гостите от Тотнъм. Още в 48-ата минута, Хари Кейн наказа безобразната отбрана на вестфалци. Всичко започна от един спорен пас на Ярмоленко към Толиян. Младокът не успя да се пребори за топката и така неволно даде начало на бърза контра за съперника. Деле Али продължи към Кейн, който стреля между краката на Загаду и наглед изключително лежерно съумя да направи 1:1.

Реал (Мадрид) разби АПОЕЛ (Никозия) с 6:0

Роналдо и Бензема се отпушиха при бой над АПОЕЛ (Никозия) (ВИДЕО)

"Белите" постигнаха разгромен успех над кипърския шампион

Поредният получен гол сякаш наля олово в краката на домакините, които в 61-ата минута бяха близо до това да инкасират ново попадение в мрежата си. Марк Бартра се справи с напечена ситуация, но след това "подари" коженото кълбо на Деле Али, опитал веднага да изведе зад отбраната Сон. Роман Бюрки обаче се намеси решително и пресече въпросната опасност.

Снимка 324870

Източник: GettyImages

Тотнъм обаче не се отказа от търсенето на втори гол и така пълният обрат в Дортмунд стана реалност 15 минути преди края. Загаду и Марк Бартра се провалиха тотално в опита си да спрат Деле Али по крилото. Последва навлизане на английския национал в наказателното поле на "жълто-черните" и пас към непокрития малко зад дузпата Сон. Кореецът пък не пропусна да накаже любимата си жертва и с техничен изстрел в горния ляв ъгъл направи 1:2!

В следващите минути домакините опитаха нещо като стихиен натиск, но ударът на Пиер-Емерик Обамеянг беше спасен майсторски от Лорис.

Лошите новини за треньорския щаб на Борусия пък се увеличиха с още една, след като малко преди последния съдийски сигнал, тежък удар в главата получи Роман Бюрки. Вратарят се наложи да бъде изнесен на носилка, а неговото място беше заето от ветерана Роман Вайденфелер.

Снимка 324863

Източник: GettyImages

В следващия кръг Дортмунд ще има протоколно гостуване на Реал (Мадрид), докато Тотнъм ще трябва да брани първото си място в групата срещу АПОЕЛ.