Зверското убийство на младия московчанин Егор Щербаков пред очите на приятелката му, извършено от кавказец, потресе жителите на един от най-бедните, лумпенизирани и маргинализирани столични квартали - Бирюлево, както и на цяла Москва.

Местните хора са готови да отмъщават. Кавказките мюсюлмани обаче навреме се изпокриха и го отнесоха момчетата от ОМОН, които трябваше да прекратят безредиците и да накажат организаторите и вдъхновителите.

За тези, които не знаят, искам да уточня, че тези момчета (спецовете от ОМОН) също са руснаци, в мнозинството си коренни жители на Подмосковието и не по-малко националисти. Този път те са жертви на агресията на своите - съвършено случайно едни млади руснаци са се оказали от едната, други - от другата страна на барикадата.

И едните, и другите обичат водка, бира, футбол, бокс и хубави момичета. И едните, и другите мечтаят за възраждане на величието на Русия и за изгонване - в най-добрия случай, някои искат и крематориуми - на имигрантите от Кавказ и Централна Азия, както и от другите азиатски и африкански страни.

Когато двете страни осъзнаят общността на интересите си, ще стане страшно! Тогава за хората с по-тъмна кожа, черни коси и очи няма да бъде безопасно да се придвижват из Москва! Ще станем свидетели на расови, етнически и религиозни сблъсъци и в доста по-благополучни квартали от Бирюлево.

Защото, реално погледнато, навсякъде в Москва и Подмосковието живее смесено население. Тоест, погроми са възможни във всеки един населен пункт, а органите на реда няма да имат възможност и желание за намеса.

Всъщност, в края на ноември 2003г. в студентския град на РУДН "Патрис Лумумба" станахме свидетели на подобно обединение. От нашия аспирантски и докторантски 9 блок често наблюдавахме как новопристигналите за едногодишно обучение по руски език кандидат-студенти, настанени в съседния 6 блок, се занимават с търговия с наркотици и водят малолетни проститутки. На местните хора, както и на охраната, всичко това започна да им писва.

И в един момент дежурните охранители (известни със своето отвращение и презрение към студентите от не-славянски произход), пуснаха в 3.00 през нощта на неделя срещу понеделник няколко бойци от руска екстремистка организация, които поляха първите 3 етажа на общежитието с бензин и на излизане го запалиха.

Така живущите в 6 блок - незнаещи руски език и не можещи да повикат помощ от милицията, или пожарната - бяха поставени пред избора - да изгорят в стаите си и в коридорите, или да се хвърлят от прозорците.

Имайки предвид, че по това време и в тази нощ на седмицата почти всички учащи в РУДН спят дълбоко в състояние на алкохолно и наркотично опиянение, никой нямаше възможност да реагира адекватно. Ние от съседните блокове не разбрахме нищо в началото. Събудиха ни воят на пожарните коли и крясъците на умиращите.

Загинаха на място 44 чуждестранни учащи се, няколкостотин бяха ранени и обгорени. През следващите седмици погромите срещу живеещите в студентското градче продължаваха всеки ден, при демонстративното бездействие на полицията и ОМОН. 9 нигерийци бяха пребити от "скинхедс" до смърт, близо до сградата на университета.

След 10 години това може да се случи отново, ако вътрешният министър - генерал Владимир Колоколцев не изпълни обещанието си бързо да хване и жестоко да накаже убиеца на момчето от Бирюлево.

За него засега е известно, че е продавал азербайджански дюнери, недалече от мястото на убийството. Струва ми се, че ще бъде застрелян "при самоотбрана" от някой ОМОНовец. Така сметката ще е чиста и страстите ще се успокоят.

Иначе "жална ни майка" на московчаните с черни коси и очи. Днес ни предупредиха да си стоим в къщи.