В момента Европа и светът стават свидетели на анти-славянските характеристики на западно-украинския национализъм, които няма да доведат до нищо добро неговите носители. От командирите и бойците от "Десния Сектор" вече се чуват закани срещу всички славянски съседи на Галичина и Волин: руснаци, белоруси, поляци, словаци, чехи, а също така и унгарци и румънци, и разбира се евреи, ако има останали такива.

Дългогодишната ожесточена съпротива на "бандеровците" срещу Съветската Армия, кланетата срещу белорусите в Хатин и срещу поляците във Волин доказват, че заканите не са безпочвени. От хора като Александър Музичко и Дмитрий Ярош (биографиите им вече са достатъчно известни) може да се очаква да преминат от думи към действия.

Затова жителите на Крим, Донбас, Новорусия, Слобожанщина, Бесарабия и т.н. нямат друг изход, освен настойчиво да молят Кремъл да се намеси и да ги защити от агресията. Путин също няма друг изход, освен да откликне на тези молби, с цената на временно усложняване на международната обстановка и ликвидиране на част от резултатите от дипломатическите усилия за разширяване на политическото взаимодействие и търговския обмен с ЕС и САЩ (само с тях - виждаме, че основните азиатски и латиноамерикански партньори го подкрепят). Разбира се, че усложняването ще е временно - руснаците могат да преживеят и без луксозните западни стоки и екскурзиите до Лондон, Париж и Виена и зимните алпийски курорти. Европейците обаче не могат без нефта, газа и другите руски суровини. И много скоро ще се кротнат.

Първи ще усетят обратната страна на медала именно западните съседи на Украйна. Защото, всяка една нова, дори относителна, победа на Майдана, ще окрили бандеровците за нови "подвизи" и ще пренасочи агресията им на Запад. Всъщност, поляците отдавна вече са го разбрали - 84% от тях не одобряват правителствената политика за интеграция на размирната югоизточна съседка. Двата народа са пролели помежду си прекалено много кръв, за да може да бъде забравена: от Средновековието, до средата на ХХ век.

Точно преди 12 години, по стечение на обстоятелствата, гледах тогавашната Зимна Олимпиада във втория по големина полски град Лодз. В един от промеждутъците между състезанията, показаха интервю с първия полски космонавт Мирослав Хермашевски. Той се оплака, че навремето, след успешното приземяване, неговият партньор Пьотр Климук е можел навсякъде да се похвали, че баща му е загинал на съветско-германския фронт. А него са принудили да скрива, че Хермашевски старши е убит от украинците във Волин, поради което също е израсъл сирак.

На някогашните австро-унгарски територии, включени в Съветска Украйна, живеят представители на практически всички източно-европейски народи. И ми е много интересно, кой и как ще ги помирява, когато Галичина и Волин се интегрират в ЕС и НАТО (а това вече е неизбежно) и тогава "западенците" започнат последователно да си "изясняват отношенията" със съседните народи. Тогава вече Кремъл ще призовава за мирно уреждане на кризата, в духа на демократичните принципи и добросъседството!

С призивите си за използване на ядрено оръжие срещу Русия, бившата кандидат за вицепрезидент и губернатор на щата Аляска Сара Пейлин доказа единствено, че наличието на нейни близки роднини с тежки психически деменции - включително и един от потомците й, никак не е случайно. Доколко тя присъства безобидно в първия ешелон на Републиканската Партия, ще покажат бъдещите президентски избори в САЩ.

Никак не е безобидно обаче навлизането на кораби от Шести Американски Флот в Черно Море и планираното посещение на български и румънски пристанища, в непосредствена близост до Кримския Полуостров и най-вече Севастопол - главната база на Черноморския Флот на Руската Федерация. Тук вече не става дума за обезпечаване на сигурността на провеждането на Зимната Олимпиада в Сочи, а за реална провокация с непредвидими последици! Защото руските военни моряци ясно демонстрираха в Крим, че не разбират от шега! И че са готови да се защитават докрай!