Германия ни би шута за Шенген! При това го направи по начин, който не остави никакъв полезен ход на управляващите в България. Стори го не някой друг, а самият министър на вътрешните работи на бундесрепубликата Ханс-Петер Фридрих, който попари отново освен нашите надежди и тези на Румъния.

Позицията му: „Рано ви е за Шенген!", изразена в интервю за в. "Райнише Пост" тези дни, бе колкото неочаквана, толкова и съсипваща за София и Букурещ. След станалото досадно деклариране на подръжка на официално ниво и подклаждане на негативизма на Холандия зад завесите, маските все пак паднаха.

И другояче просто не можеше да бъде! Берлин си има своя собствена Шенгенска програма и по никой начин няма да рискува нейният провал заради амбициите на българските и румънските управници за „членство".

Фридрих продължава да се стреми към изпълнение на проекта в самото Шенгенско пространство да се даде възможност за повече контролни постове. Германия успя да спечели подкрепата на останалите държави от ЕС за координирана европейска процедура, при която страните-членки да имат последната дума.

Сега европейският парламент трябва да одобри тази промяна. Надявам се, отбеляза в тази връзка министърът, че това ще стане до края на годината.

Освен това в Германия съвсем не са очаровани от „балканските възможности" да се пазят външните граници на Шенгенската зона.

Опитваме се с всички сили да помогнем на гърците да запушат мишите дупки към Европа, подчерта министърът. Той засили натиска и върху Анкара. Призовавам Турция да сключи с ЕС споразумение за връщане на емигранти, посочи Фридрих. Подобно споразумение вече е разработено и чака за подписи в турската столица, допълни главният гарант за сигурността на германците.

Всъщност, да се включат България и Румъния в Шенген, пък било то и на два етапа, каквато опция обсъжда в интервюто си Фридрих, това би означавало отваряне широко вратите на Европа за емигрантска вълна!

Бомбеният атентат на летище „Сарафово" за пореден път показа пълната неспособност на двете държави да гарантират собствената си сигурност, камо ли тези на цялото Шенгенско пространство.

Бомбата в Бургас взриви членството ни в Шенген!

Това обаче, което терористът-самоубиец не можа да направи, го свърши нашият премиер. С крайно непремереното си изказване, че атентаторът е влезнал в България от страна-членка на Шенген той направо ни направи сепуко!

Да пъчиш мускули, че можеш да пазиш границите си по-добре от тези, които не искат да те приемат в техния клуб, е балкански табиет. Но едно такова поведение не се приема и не минава по никакъв начин в Стара Европа.

Колкото и да мрънка при визитата си у нас преди няколко седмици президентът на ЕС Херман ван Ромпой, който изрази „предпазлив оптимизъм", че София може да се присъедини към Шенген през септември.

"Всички европейски лидери подчертаха, че правните изисквания за членство на България в Шенген са изпълнени. На последната среща на Европейския съвет през март лидерите постигнаха напредък, като призоваха Съвета да вземе решение за присъединяването на България към Шенген", каза ван Ромпой.

Вън обаче от празното дипломатическо говорене, преведено на „народен език", който е така любим на премиера ни, казаното от Ромпой означава едно: „Трай, коньо за зелена трева!" И Борисов трябва да го е разбрал!

Нали на всеослушание пред чужди посланици заяви, че той слуша какво му говори Ангела Меркел и това изпълнява (оставям настрана васалната позиция, която зае тогава!). Е, сега германският канцлер му каза ясно какво мисли чрез думите на своя федерален вътрешен министър. И „преведено" пак на любимия на премиера ни „народен език", казаното е: „Авантата от Европа свърши, Бойко!"

Впрочем, казано пак по народному, това бе заявено на властниците ни от трите страни на Ларгото (МС, НС и президентство, б.р.) и от норвежките им колеги. Управляващите в Осло съвсем директно заявиха, че, ако бъдем приети в Шенген, те ще излязат!

А това не само Бойко Борисов, но и Николай Младенов и Росен Плевнелиев ще го разберат, без да има нужда някой да им го изтълкува. Да не говорим за Цветан Цветанов, който още отрано се постара да отреже пътищата ни за Шенген с изявлението си, че България е била приета неподготвена в Европейския съюз.

Ето точно това, макар и с пет години закъснение, проумяха и европейските лидери, които след цяла петилетка напразни опити да ни „опитомят", най-накрая вдигнаха ръце и чакат в София да дойде някой нормален, та дано с него да успеят да направят нещо реално в борбата с престъпността и корупцията. Иначе какъв е смисълът Брюксел да пише доклад за „постиженията" ни чак след 18 месеца?!

Най-големият майтап обаче в целия този водевил, който Европа ни разиграва е, че досега само Холандия официално се противопоставяше на членството на София и Букурещ в Шенген заради слабите резултати в тези области.

Условието на Хага за ревизия на позицията й бе два последователни положителни доклади на ЕК за напредъка на двете страни. Изненадващо... Холандия определи междинния доклад от пролетта като положителен.

Шоуто обаче става пълно, след като си припомним, че първоначално официални резерви към членството на София и Букурещ имаха и Германия, и Франция. От Берлин ни биха шута, от Париж все още разсъждават.

Какво друго му остава на горкия ни министър-председател освен да твърди, че „Гроздето е кисело!", сиреч, че Шенген вече е лош за нас...