Последният междинен доклад на Европейската комисия (ЕК) от 8 февруари 2012 г. относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка може да се превърне от технически в исторически.

В него в прав текст от ЕК ни казват, че българската съдебна система за нищо не става и трябва нова и че управляващите са се провалили напълно в борбата си с корупцията и организираната престъпност в България.

След това заключение за властимащите от ГЕРБ вече няма абсолютно никакво съмнение, че не съществува по-голям източник на въпиюща неблагодарност от Брюксел.

Това, което отдавна напираше като съмнение в душите им, изригна след поредния европейски доклад подобно на Везувий.

И наистина, ако човек се опита да погледне от превисоката камбанария на Бойко и компания, той няма как да не види, че Гражданите за европейско развитие на България са напълно прави в страховития си гняв.

Точно сега ли Жозе Барозу и неговите „комисари" (как звучи само!) трябваше пак да описват кривиците на родната ни Темида?! Сякаш самите те не са затънали до шия в хиперкорупция, игри с фондовете и т.н.

Да не ги знае цяла Европа иди-дойди, но тези от ЕК май стават все по-пристрастени към българските системи за правораздаване, разследване и особено обвинението. Доказва го самият доклад на Брюксел, който третира основни неща, които не са мръднали, камо ли да „има напредък".

Въз основа на кретащия вече четири и половина години „механизъм" комисията поставя шест задачи пред България.

Първата от тях е страната ни да приеме поправки в конституцията, премахващи двусмислието във връзка с независимостта и отчетността на съдебната система.
Втората е да гарантира по-прозрачен и ефективен съдебен процес, като приеме и приложи нов Закон за съдебната система и нов Гражданско-процесуален кодекс.
На трето място се изисква София да докладва за последиците от тези нови закони и от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Административно-процесуалния кодекс (АПК), най-вече в досъдебна фаза.

Не стигат горните три „непосилни" изисквания към родните ни управници, ами от Брюксел настояват още да продължи реформирането на съдебната система, за да се засили професионализма, отчетността и ефективността й. Искат и провеждането и докладването за професионални, безпристрастни разследвания на твърдения за корупция по високите етажи на властта. Очакват и България да докладва за вътрешни инспекции в държавните институции и за оповестяването на имуществото на високопоставени държавни служители.

Не по-малко нагли са тези от ЕК и с настояването си правителството да предприеме допълнителни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, най-вече по граничните пунктове и сред местната власт. Както и да разработи и приложи стратегия за борба с организираната престъпност, фокусирана върху сериозни престъпления, като пране на пари, и за систематична конфискация на имущество на криминално проявени лица. А също и да докладва за нови и продължаващи разследвания, повдигнати обвинения и осъдителни присъди в тези области.

Така, както и да чета, за промяна на конституцията и съответните закони са отговорни тези, които имат нужното мнозинство в парламента. За конституцията - две трети от депутатите, а за законите - управляващите, плюс т.нар. независими. Почти три години обаче народните представители от ГЕРБ не намериха време да променят АПК и НПК. Сега кой им е виновен? При положение, че, по един или друг начин, имат непрекъснато мнозинство в Народното събрание!

За граничните служители е подчертано - те са подчинени на изпълнителната власт. Пак ли предишните са им виновни?

За съдебната власт - дебело е подчертано, както и в предишния доклад, че без промяна на закони няма как да стане. Е, кой да ги промени? Опозицията ли?

И още - особено дебело е подчертано, че трябва най-много да се променят нещата в досъдебната фаза, което е ясен прерогатив на МВР.

Да не добавям категоричното неодобрение на продължаващата практика с даренията, пък били те и от общински и държавни фирми. Управляващите не послушаха опозицията и по предложение на Цветанов ги оставиха. Сега получаваме звучен шамар!

Прави впечатление и още нещо. И това е реакцията на управляващите още преди да излезе докладът. Те започнаха да търсят оправдания за критиките в действията на опозицията, неправителствения сектор, евродепутати и т.н.

За пореден път за липсата на напредък се оказа, че е виновна Тройната коалиция, международното положение, Държавна сигурност и Осама Бен Ладен. Но в никакъв случай ГЕРБ!

Между другото, гореизброените са „виновни" и за наводненията, вдигането на пенсионната възраст, флашките, протестите в БДЖ и каквото друго се е случило по Бойкоборисово време...

Властимащите не пропуснаха да заемат позиция на активна отбрана и по отношение на самия евродоклад.

Според правосъдният министър Ковачева успехите в нейната област са: реформи в администрацията, стартът на специализираните съд и прокуратура, внасянето на Закона за конфискацията в парламента, дейността на новосформираната Комисия за конфликт на интереси, готовността за продължаване на съдебната реформа, създаването на аналитични звена във Върховната касационна прокуратура и Върховния касационен съд.

Ето шест успеха, с които трябва да се гордее всеки българин. Как ви се струват, дами и господа? Весело е, нали!

Всъщност, като се позамисли човек - кой да промени нещо в България?

През последните две години и половина назначенията в държавната и съдебната администрация се правят само при едно условие - човекът да е верен на ГЕРБ! Ама много верен, изпитан - ибрикчия! Защото тези, които са кадърни, имат един много съществен недостатък - притежават свое собствено достойнство и предпочитат да гладуват, но да го запазят.

Но най-важното в случая е, че ГЕРБ не правят нищо! И въпреки декларираните шумно обещания за реформи поддържат статуковото в правосъдната ни система. Както се казва: "По делата ще ги познаете!" А какви са делата на ГЕРБ? Няма ги!

Еверест на герберското бездействие обаче бе, че Маргарита Попова, тази, която не направи нищо за правосъдието от юли 2009 г. до днес, за награда бе направена... вицепрезидент!

Но от доклада на ЕК личи, че в Брюксел вече загравят, че ГЕРБ ги баламосва. И то яко! Така, както баламосва заблудените българи, продължаващи да гласуват за него.

Но, ако българското мнение и резултати от изборите могат да се манипулират, както изрично е записано и в последния доклад, то явно еврокомисарите все още не могат. И затова изводите им са отражение на реалната обстановка в България, доста разминаваща се с тази, която описват властимащите.

Има обаче и един друг много важен аспект. Самият премиер Бойко Борисов казва, че: "...При тези приказки на министър Цветанов, че съдебната власт е мафия, ако са верни, няма как да има добър доклад..."

Но Премиера не казва вярва ли на думите на министър Цветанов, че съдебната власт е мафия! И не казва, какви мерки ще вземе срещу съдебната власт, ако тези думи са верни! И нито дума не казва, какви мерки ще вземе срещу министър Цветанов, ако тези думи не са верни!

Какво всъщност казва Премиерът?

Господин премиер, ще кажете ли дали вярвате на думите на вътрешния министър Цветанов, че съдебната власт е мафия?

И ще кажете ли какви мерки ще вземете срещу мафията, ако вярвате на министър Цветанов?

А ще кажете ли какви мерки ще вземете срещу министър Цветанов, ако не вярвате на думите му, че съдебната власт е мафия?

Онова обаче, което е най-тъжно за всички нас като българи, е не мълчанието на премиера. Най-тъжното в цялата тази история е, че след вече втори положителен мониторингов доклад Румъния скоро ще се откачи от наблюдението и България се превръща в нарицателна "черна овца"!