Драматичните резултати от изборите за депутати в Европейския парламент и още по-драматичните събития, които последваха след това, до голяма степен погълнаха вниманието на хората с интерес към политиката в България. Така, встрани от вниманието на публиката останаха безбройните гафове - изговорени, изпонаписани и изпонахвърляни на избирателния корпус в навечерието на европейските избори. Очевидно е, че вече не представлява особен интерес те да бъдат посочвани, коментирани или пък оценявани.

Един от тези гафове обаче заслужава да бъде изрично посочен, защото става дума за „постижение", достигнато под егидата на самата Централна избирателна комисия. Постижение, илюстриращо до каква степен вече държавата се ръководи по принципа „пет за четири", без последното да има каквото и да е общо с някогашното предаване на Сашо Диков.

В навечерието на изборите, милото ни Отечество беше заляно с най-различни листовки и брошурки, издадени от ЦИК, в които ни са обяснява едно или друго относно изборите за Европейски парламент. Тук няма да коментирам съдържанието на тези разяснителни материали, а ще предложа на просветеното внимание на публиката да се вгледа в избраната символика, която би трябвало по естествен начин да насочва съзнанието на читателя, че става дума за някакво събитие, което става в границите на Европейския съюз.

Напълно естествено на челната страница на брошурките стои карта на Европейския съюз, закичена с дванадесетте звезди от знамето на последния. Казвам „карта на ЕС", но точно тук би трябвало да си взема думите назад и да каже, че там НЕ стои картата на ЕС, нито пък картата на континента Европа, според това как схващат границите му повечето географи. На брошурите на ЦИК за европейските избори стои нещо като нищо на света.

Картата по-скоро прилича на мрачна прогноза на футуролози, вещаещи ядрена война.

Ако се вгледаме в предложената ни с благословията на ЦИК карта на Европейския съюз, ще открием някои странни неща. На първо място, ЕС вече е сколасал да присъедини целите „Западни Балкани" - Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Албания, че и злополучната Македония, която както е тръгнало ще влезе в ЕС след Косовска Митровица ...Няма никаква шега - хората са вапцали в мастилено синьо описаните държави и територии, сякаш са се промушили в ЕС заедно с влизането на Хърватско тези дни ...

Експанзията на ЕС, според нашата ЦИК не спира до тук. От картата се разбира, че и опърничавите швейцарци някак си за една нощ са влезли в ЕС, независимо от многобройните им резерви към европейското законодателство и най-вече към европейските разбирания за банкова тайна.

Никой не е чул за такова епохално събитие като влизането на Швейцария в ЕС, но в нашата родна ЦИК знаят и надлежно отразяват този старателно пазен от публиката „факт". Така се, иначе на картата на ЕС, Швейцария стои някак си като дупка - не може да се допусне такова грозно и антиестетично представяне на границите на ЕС. Боядисва се и Швейцария в мастилено синьо и точка!

Докато се оглеждах дали пък и Норвегия и Молдова не са влезли в ЕС, докато сме се занимавали с изборите за европарламент и изведнъж констатирах, че междувременно поне две държави са го напуснали, неясно с какви мотиви и по неясно какъв начин. От картата на ЕС, отразяваща разбиранията на българската ЦИК, отсъстват Малта и Кипър.

Всичко Мара втаса, сега вече надвисва и заплаха от дипломатически конфликт. Малтийците не са обидчиви и може би биха приели обяснението, че техните три острова - Малта, Гозо и Комино, просто не са се отпечатали поради лошо полиграфическо изпълнение, но едва ли от Кипър биха приели подобно оправдание. Особено след изявленията на премиера на турските ни комшии - башбакан Ердоган, който заяви недвусмислено, че държава Кипър не съществува.

На нас може да ни изглежда смешно, но кипърската гледна точка по въпроса е съвсем друга. Хората са основателно чувствителни към всякакви съмнения относно състоятелността им като държава и едва ли ще им е приятно да научат, че нашите „изборни диригенти" са ги шкартирали, без много да му мислят. Дано ЦИК не е натворила дипломатически скандал покрай нехайното си отношение към разяснителните си материали.

Тук обаче следва ново географско откритие. Продължаващото разглеждане на картата на ЕС „а ла ЦИК", може да ни доведе до мрачни предчувствия, защото от нея липсва ни повече ни по-малко ... Дания. Това, че са „потънали" острови като Малта и Кипър вече е плашещо, но изчезването на цялата територия на Дания - и острови и полуострови, шокира.

Още повече, че на новоогласената карта на ЕС „а ла ЦИК", Калининградската област на Руската федерация е анексирана без право на обжалване от страна на Москва. Човек се пита, какво става? Да не би от ЦИК да ни предлагат някаква мрачна прогноза за изостряне на конфликта ЕС - Русия, който да доведе до ядрена война?

„Ядрена война", който да потопи Малта и Кипър, да заличи Дания, но след която Русия да загуби Калининградския анклав?

Всъщност, тук е мястото да спрем да се шегуваме, защото човек трябва да внимава какво прогнозира, дори и на майтап. Картата на Европейския съюз, украсила нагледната агитация на ЦИК е крещящ пример на всеобщата некомпетентност, съчетана с мащабна, „космическа" мърлявщина, заливащи страната ни.

Естествено, че едва ли точно ЦИК ще се заеме с футурологични упражнения и геополитически прогнози. Картата на ЕС „а ла ЦИК" е просто един апотеоз на работата „пет за четири", на безхаберието и на нежеланието нещата поне малко да се „изкусуряват". Естествено, че картата не е измисляна от членовете на ЦИК - там познавам поне един-двама души, които със сигурност познават границите на ЕС.

Но как така никой не погледна, как така на никой не му направи впечатление, какви монументални глупости се разпространяват от името на институция, чиято прецизност и педантичност би трябвало да са на възможно най-високо равнище? Как никой не видя картографското чудо, та да спре резила с разпространението му?

Може би тук някой член на ЦИК ще каже - „абе, видяхме го, ама то в печатницата го извъртяли, без да ни го покажат, пък ни беше жал да го печатаме отново - пестим народните пари". Бих помоли от сега, ако случайно някой член на ЦИК реши да коментира тази „дреболия", да си измисли друго обяснение. Или ако иска да бъде честен, просто да сложи ръка на сърцето си и да признае, че и в ЦИК се работи, както навсякъде в държавата - „отгоре, отгоре" и „пет за четири".