Сбъркана! Така най-кратко може да се определи кампанията, която участниците в евронадпреварата ни предлагат досега. И за да сме още по-точни в характеристиката й, трябва да добавим - тотално.

Две седмици след началото й и участниците в нея, и електоралните единици, за които е предназначена, като че ли са забравили почти напълно за що иде реч. Всички говорят като че ли на 25 май 2014 г. българите ще гласуват за членове на националния, а не на Европейския парламент (ЕП).

Нещо повече, изфирясването на повечето кандидати за меко кресло в Европарламента е стигнало до такава степен, че те просто не могат да понасят тези, които се опитват да говорят по проблемите на ЕС!

На последните устата им се запушва по най-сквернословния начин като там, където „словата не помагат" се включват и гневни погледи, и неприлични жестове, и всичко, което помага в „жестокия бой".

Защото залогът е голям! Той лъсва като се направи една проста сметка: 5 години х 12 месеца = 60 месеца. 60 мес. х 17 000 евро = 1 020 000 евро, т.е. за един цял мандат евродепутатът ще получи не един, а два милиона лева. Как да не мачкаш всичко, което ти се изпречи на пътя към ЕП?!

Затова изборите за Европейски парламент все повече заприличват на филм, който вече сме гледали - дежа вю. Отново се повтарят неща, които объркват, а също и отблъскват потенциалните избиратели:

Мажоритарният елемент е постигнат единствено с номиниране на партийния лидер за водач на съответната листа. Останалите кандидати за евродепутати са малко разпознаваеми;
Коалициите за прескачане на бариерата от 150 000 гласа са безпринципни. Примери: ББЦ, Реформаторски блок, НФСБ;
Финансирането на изборите е непрозрачно;
Води се безмилостна компроматна война в средствата за масова информация;
Повечето партии се готвят да купуват гласове. Доказателство за увеличеното търсене е фактът, че този път цената на един глас вероятно ще се вдигне „по европейски" до 30-40 евро.

На този фон най-показателен си остава примерът с „новия политик" и лидер на новата партия „България без цензура" Николай Бареков. Този пореден медиен продукт си е поставил високата цел да стане премиер и то за два мандата, за да завърши програмата си.

След Плана „Сидеров" доживяхме момента да се насладим и на Плана „Бареков". Обърканите граждани, които се струпват на предизборните събрания на речовития телевизионер, „слушат и не вярват на очите си", а Бареков като изтъркана плоча не спира да повтаря следното:

  • Вкарвам без забавяне Борисов и Цветанов в затвора. Свалям имунитета на Томислав Дончев за да отговаря за престъпленията си като кмет на Габрово;
  • Слагам край на опитите на ДПС да превърне България в турски вилает. Само през трупа ми ББЦ може да се продаде на Доган и ДПС;
  • Осигурявам безплатна медицинска помощ за децата и майките;
  • Осигурявам инвеститори, респективно работни места и достойни европейски заплати за младите хора. Те ще гласуват за мен, защото аз съм последната им надежда;
  • Пробивам тунел под Шипка, ако управлява ББЦ;
  • Откривам Северозападен университет за Видин и Монтана;
  • Крадат не от бюджета, а от вас мили хора. Софийското метро е най-скъпото в света, защото 2 милиарда са откраднати;
  • Цялата си заплата (17 000 евро) ще дарява на читалищата.

След всичко това, Бареков обикновено завършва монолога си с твърдението, че е необходимо само едно нещо: Българите да гласуват за него и ББЦ и да го изпратят в Европейския парламент.

България, категоричен е Бареков, се нуждае от нов енергичен лидер, т.е. от него и от силна армия с нов военен министър, който ще се казва... Красимир Каракачанов от ВМРО-БНД.

Докато Н.Б. говори, „патриотите" Каракачанов, Росен Петров и Румен Йончев стоят леко смутени зад новия политик и чакат да завърши.

Дотук добре, но на такава комбинация по цял свят му викат ХУНТА. По аналогичен начин новият министър-председател на Украйна Яценюк назначи за вътрешен министър коменданта на „Майдана" Парубий.

Какво сътвориха Парубий и „правосеките" (активистите на „Десния сектор") в Одеса, как посрамиха спонсорите си от Европа и САЩ видя цял свят и всъщност на тях най-вече се дължи внушителният резултат (94%) на проведените референдуми за независимост на Донецка и Луганска област.

Явно някой трябва да обясни на самозабравилия се Бареков, че посланията му всъщност са доста ретро, а и да се прави на националист и противник на ГЕРБ е късно. Всички помним предишния му образ!

Все пак добре би било кандидатът за слава и власт да види, че посланията му към избирателите не само не са нови, но и фигурират като разпоредби в Конституцията. Така че е по-добре да обяви направо, че ще защитава суспендирания основен закон на Република България, която така му е мила.

Иначе, ако има някой, който се ползва с любовта на медиите през последните седмици, това със сигурност е "България без цензура". Така социологът от Института за социална интеграция Стефан Георгиев обобщи на пресконференция отношението на медиите към политиците в предизборната кампания.

Друго проучване - на Института за развитие на публичната среда - показва, че най-много средства за договори за отразяване в кампанията досега е отделила БСП (над 611 хил. лв.) последвана от коалицията "България без цензура", ВМРО, ЗНС и "Гергьовден" (над 603 хил. лв.).

Всички що-годе нови партии се самозалъгват, че ако наливат пари в медиите и социологическите агенции, това автоматично ще напомпа електоралния им балон. Да, ама не! Но щом имат пари - лошо няма, паразитните медии и агенции също трябва да преживяват някакси.

Самият факт, че Бареков е отразяван "най-положително", говори колко трезво и безпристрастно е отразяването.

Той просто е поредната химера и предстоящите избори на 25 май ще го докажат!