Машината за печелене на избори ВМРО-ДПМНЕ за сетен път помете своите политически противници.

Само едно място дели консервативната македонска партия от пълно мнозинство в Собранието след проведените на 27 април 2014 г. предсрочни парламентарни избори.

Управляващата и досега ВМРО-ДПМНЕ ще има 61 депутати в 123-местния парламент, а опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) ще получи 34 места, етническата албанска партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) - 19, Демократичната партия на албанците - 7. Малката партия Гражданска опция за Македония (ГРОМ) ще има 1 депутат, а трета партия на етническите албанци - Национално демократично възраждане (НДВ) също 1.

Заедно с парламентарния вот се проведе и вторият тур на президентските избори, на който кандидатът за президент на ВМРО-ДПМНЕ и коалицията "За по-добра Македония" Георге Иванов спечели 55.25 процента, докато кандидатът на СДСМ Стево Пендаровски - 41.17.

Успехът и на двата вота изглежда пълен.

Премиерът Никола Груевски обяви "мощна" победа за неговата ВМРО-ДПМНЕ, която управлява от 2006 г. насам. Именно той е човекът, превърнал партията в тази непобедима машина за печелене на избори, която познаваме днес.

Става дума за много добър партиен строител и водач. Когато бе избран да замести Любчо Георгиевски на върха на ВМРО-ДПМНЕ, Груевски наследи една раздирана от интриги и вътрешни борби формация. За много кратко време той показа лидерските си качества и успя да превърне партията в безжалостна машина за мачкане на политическите си противници. Както външни, така и вътрешни такива!

Най-напред той се „освободи" от издигналия го за председател негов опекун Любчо Георгиевски. След това изгони от партията останалите „бугараши" и ги замести на ключови позиции с предани лично на него хора.

На „новобранците" много бързо им бе дадено да разберат, че тяхната кариера в партийната и държавната йерархия пряко зависи от приноса им към завоюване и закрепване във властта на ВМРО-ДПМНЕ. Всеки отклонил се от това правило, превърнато в аксиома, бе моментално изхвърлян от системата и заменян с нов „верен" кадър.

Груевски бързо осъзна и, че за да се държи във властта освен желязна дисциплина в партията , която да държи сплотени партийните редици, му е необходима и „нова идеология". В такава идеология той превърна „античния македонизъм", провъзгласяващ началото на „македонската нация" от времето на Филип и Александър Македонски.

Той не само създаде нов „опиум" за партийните членове, но и превърна античния македонизъм в „държавна идеология". Всичко това обяснява и „политическото му дълголетие", въпреки че не е изкарал нито един свой мандат докрай. Груевски обаче винаги е усещал най-подходящия момент за провеждането на предсрочни избори!

Но въпреки че сегашната му изборна победа е най-голяма и най-шумна, тя определено може да се класифицира като Пирова. Основанията за това са поне няколко и се коренят както в следизборната реалност, така и в обозримото бъдеще.

Този път увлечен на всяка цена да победи, Груевски премина върха и неусетно и за самия него тръгна към своя залез.

Левоцентристката опозиция вече заяви, че няма да признае резултатите от изборите заради "намеса в демократичния процес". СДСМ и обединената опозиция настояват за спешно формиране на служебно правителство и провеждане на „честни" президентски и парламентарни избори в страната.

Местните наблюдатели, които бяха на терена по време на изборния ден, забелязаха различни случаи на групово гласуване, агитиране от партийни активисти пред избирателните секции и проблеми в избирателните списъци в определени места, пише "Утрински весник".

Наблюдателите от гражданската асоциация МОСТ пък са регистрирали гласуване от чуждо име, четене на глас на имена на гласоподаватели, агитиране от неупълномощени лица, проверка на избиратели от страна на партийни активисти, отбелязва изданието.

Но не призивите на опозицията, както и изборните нарушения, ще лишат ВМРО-ДПМНЕ от победата. Амбициран на всяка цена да се сдобие със „собствено" абсолютно мнозинство в Собранието, Груевски ожесточи най-злия си враг - албанския политически сектор. И това го показват резултатите от вота!

Етническите албанци са една четвърт от 2.1-милионното население на Македония. Избирателите етнически албанци като цяло са бойкотирали президентските избори, както и на първия кръг на 13 април, отбелязва Асошиейтед прес.

Една от партиите на етническите албанци обаче традиционно участва в управляващата коалиция в интерес на стабилността в страната. Но евентуален опит на Груевски да задълбочи разделението между тях, като предпочете по-малка партия като коалиционен партньор ще има само временен успех.

Рано или късно албанските етнически интереси ще надделеят над егоистичните партийни разделения и това ще постави началото на края на управлението на ВМРО-ДПМНЕ.

Всичко е въпрос на време! Защото Никола Груевски може да се гаври до безконечност с изпадналия в агония СДСМ, но не може да прави това дълго с албанския политически сектор. Последният има да решава стратегически задачи за бъдещето на албанската нация като цяло и отстраняването на „националистическата" ВМРО-ДПМНЕ от власт е неизбежен ход по пътя на тяхното разрешаване.

На първо място за албанците в Македония, Косово и Албания стои, разбира се, националното им обединение. Албанските политически лидери обаче са наясно с невъзможността това да стане в една държава и виждат решаването на тази задача в „обединението" им в Европейския съюз.

И тук твърдият проводник на политиката на Белград, който изпълнява повелята, че Македония може да стане член на ЕС само, след като „сестра Сърбия" влезе в него се явява пречка номер едно! Защото историческото време за решаване на албанския въпрос на Балканите изтича - и албанците в Скопие, Прищина и Тирана са наясно с това.

Ето защо свалянето на Груевски от власт, колкото и абсурдно да звучи това сега, се превръща в архизадача на водачите на албанското обединение! И те ще го постигнат в кратък срок и без подбор на средствата.

Още повече, че, съзнателно или не, Груевски е застанал на пътя и на САЩ на Балканите, които се превръщат отново в изключително важна за Америка зона, и едва ли ще довърши и този свой мандат. Този път не по свое желание!

Никола Груевски стигна върха на славата си...