Третият от династията - Ким Чен Ун, наричан от северокорейските медии Изгряващата Звезда (по аналогия с баща си Ким Чен Ир - Сияйната Звезда и дядо си Ким Ир Сен - Червеното Слънце) изглежда разбра, че ако и този път реши да демонстрира характерните за Пхенян агресивност и чувство за безнаказаност, няма да му се размине.

„Желязната лейди" от Сеул Пак Ген Хе предупреди, че може да нанесе и изпреварващ удар, който веднъж завинаги да ликвидира военната заплаха от Севера за Юга.

В последно време военните разузнавания на великите сили все по-често изнасят данни, че тази заплаха е изкуствено преувеличавана от южнокорейското военно министерство. Така се обосновава нуждата от съответното въоръжаване на южнокорейската армия и за целта парламентът в Сеул е принуден да отпуска все по-големи суми. А те са в наличност. Бързо забогатялата след Втората световна война Южна Корея може да си позволи да поддържа една от най-силните и най-добре въоръжени армии в света.

Какво е действителното съотношение на силите? Неоспоримото превъзходство на Севера е единствено в числеността на действащата армия и запасняците от така нареченото „народно опълчение", които наистина могат да бъдат мобилизирани изключително бързо. Според Главното Разузнавателно Управление (ГРУ) на Генералния Щаб на Въоръжените Сили на Руската Федерация обаче, те са „въоръжени не просто лошо, а много лошо"! И ще бъдат пометени от съвременната армия на Юга.

Артилерията, танковете и БМП са в най-добрия случай съветско производство от 80-те години на ХХ век. По-голямата част обаче датират от периода между Втората световна война и малко след нея. Артилерийският дуел просто е невъзможен - Югът ще съсипе Севера. Сблъсъкът във въздуха също няма да трае дълго - част от бойните самолети на Пхенян няма да могат дори да излетят, а останалите нямат много шансове да кацнат - американският есминец „Фицджералд", пуснал котва до Сеул, разполага с най-модерното радиоелектронно оборудване за насочване на зенитните средства на Юга.

Не е по-различно и съотношението на двата флота. Надводният флот на Севера най-вероятно ще отиде на дъното още в първите часове на войната. Подводният сигурно ще нанесе сериозни поражения на Юга, без никакви шансове да оцелее в последствие.

Освен на подводниците, Изгряващата Звезда разчита най-вече, разбира се, на ядреното оръжие. Рекламните пана на всички севрнокорейски посолства по света са изпълнени със снимки на изстрелването на ракетата носител и режисираните народни тържества по този повод. Зарядите от по 5 килотона обаче, дори да достигнат до Сеул, ще нанесат доста сериозни, но не и фатални поражения. Защото небостъргачите в южнокорейската столица са несравнимо по-устойчиви от дървените къщи в Хирошима през 1945г.

Употребата на двата вида средства за възмездие на Севера - ядрените заряди и подводниците, ще означава сигурен край за управляващата династия. Точно от това се страхува Изгряващата Звезда. Да не забравяме, че все пак по-голямата част от живота му е минала в Швейцария, където е завършил висшето си образование и в Макао, където контролираше изпирането на парите на баща си, пребивавайки в най-скъпия в света за времето си хотел „Венеция".

Когато аз спях в този хотел, ми се искаше да живея вечно...Сигурно и с него е било така! А и не прилича на самоубиец-камикадзе!

В случая тези, които злоупотребяват с търпението на международната общност, са южнокорейците, защото не спират да го провокират. Усещайки смъртната опасност (сигурно е гледал кадрите с разправата над Кадафи и преди това над Саддам), той наистина може да се реши на някоя безумна постъпка. И ще бъде поредният ликвидиран динозавър от времето на Студената война. Но няма да се даде без бой!

Засега отваря отново ядрения реактор в Йонбьон. Струва ми се обаче, че по него може да бъде нанесен превантивен удар от страна на Юга или САЩ, по примера на Израел, чиято авиация унищожи ядрените реактори в Ирак и Сирия и се кани да направи същото в Иран.

Дали ударът ще прелее чашата на търпението на Изгряващата звезда!?