Чудото стана! В САЩ чернокож беше избран за президент! За първи път в историята на страната в Белия дом влиза човек, който не е от германо-келтски произход (в най-широкия смисъл на думата)!

Репортажите от ирландското селце, откъдето се смята че произхожда бабата по майчина линия на Барак Хюсеин Обама не променят нищо и не могат да изместят ярките впечатления от щурия купон, който се вихри в Кения, в родното място на покойния баща на новия президент.

Бързите демографски промени в САЩ през последните десетилетия най-накрая доведоха до загуба на властта от страна на англосаксонския протестантски политически елит.

Избирането на Джоузеф Байдън за вицепрезидент е слаба утеха за белите консервативни американци, свикнали да управляват най-могъщата страна в света и да гледат отвисоко на всички останали свои сънародници.

Идеите на Мартин Лутър Кинг за расово и религиозно равенство бяха реализирани 30 години след неговата гибел. И това беше неизбежно!

Преди всичко чудовищната криза не можеше да не срине доверието на мнозинството обикновени граждани на САЩ в управляващата Републиканска партия.
Финансовата и ипотечната криза разтърси из основи живота на средния американец, който няма кого друг да обвини за нещастията си освен президента и правителството.

Тук вината е преди всичко на сегашната администрация. Самият Джон Маккейн просто не можеше да предложи нищо много по-различно от Джордж Буш за излизане от катастрофалната ситуация.
Тя щеше дори да се задълбочи, ако бяха реализирани неговите идеи за продължаване на войните в Ирак и Афганистан до пълна победа, за нападение над разположения между тях Иран и за изостряне на конфронтацията с Руската федерация във връзка с разполагането на елементи на ПРО в Полша и Чехия и подкрепата за режима на Михаил Саакашвили в Тбилиси.

Никак не е случайно изявлението на грузинския ръководител, че „от изборите в САЩ зависи съдбата на страната". Защото Барак Хюсеин Обама няма друг избор, освен рязко подобряване на отношенията с Москва и снижаване на равнището на военно противопоставяне.
И навярно няма да позволи опасният луд Саакашвили да му попречи.

В лагера на демократите правилно са преценили, че американската икономика няма повече сили да продължи да се конфронтира с другите полюси на силата по света.
В противен случай би колабирала като съветската през 80-те години.

Затова изборът на Барак Хюсеин Обама може да се сравни с идването на Михаил Горбачов на власт в Кремъл през 1985г. И в двата случая става въпрос за отчаян опит за спасяване на империята - чрез рязка промяна във външно и вътрешно политическия курс, а също и за прекратяване на непопулярни войни.

В СССР радикалната промяна беше направена прекалено късно и в крайна сметка неговият разпад не беше предотвратен. Ще видим какво ще стане със САЩ!

Големият плюс на демократите в предизборната битка беше привличането на своя страна на влиятелни многобройни национални общности, по традиция играещи ключова роля в определянето на вътрешната и външната политика на Вашингтон.

За чернокожите коментарът е излишен. Ясно беше, че те са въодушевени да видят представител на своята раса в президентското кресло.

Към тях се присъединиха и испано - езичните, от които почти 90% гласуваха за Барак Хюсеин Обама.

Според 2 мои независими източника (иракчанин от Басра и кубинец, живеещ във Флорида), в Ирак ежедневно загиват десетина пъти повече от официално обявените американски войници.
Почти всичките са латиноамериканци, нелегално проникнали през границата с Мексико и впоследствие заловени на американска територия.

На тях им се предлагат два варианта: екстрадиция, или 10 години служба в армията на САЩ и получаване на американски паспорт за оцелелите.

Загиналите просто безследно изчезват и никой в родината им няма възможност да узнае нищо за съдбата им. Това е публична тайна сред латиноамериканските общности в щатите Ню Йорк, Флорида и Калифорния.

Затова, за да спре войната в Ирак, техните членове масово подкрепиха Барак Хюсеин Обама. Това направиха и американските мюсюлмани.

Самата биография на новия президент (живял дълго в Индонезия сред ислямско обкръжение), както и името му Хюсеин подсказват, че той ще търси компромис с изповядващите ислямската религия в страната и по света.

Джон Маккейн направи и 2 стратегически грешки, като зае неправилна позиция в гръцко-македонския и в армено-турския конфликти.

Той подкрепи гръцките претенции за името на Република Македония и по този начин настрои срещу себе си македонските българи, живеещи в САЩ, основно в Чикаго.
Те цяла нощ, заедно със съгражданите си, приветстваха новия президент и празнуваха.

От друга страна, не успя да привлече всички гласоподаватели от гръцки произход, по традиция изповядващи леви убеждения и гласуващи за Демократическата партия.

Изявлението му, че в Османската империя не е имало Геноцид през периода 1915-1923 също беше голям гаф. Наброяващите 4-5 милиона жители на щата Калифорния от арменски произход масово подкрепиха Барак Хюсеин Обама и многократно по-малобройните американски турци и азери не можаха да компенсират отлива им.

От друга страна, информациите, че най-известният и уважаван американец от полски произход Збигнев Бжежински ще влезе в екипа на новия президент, наклониха везните на симпатиите и сред полската общност към Демократическата партия, въпреки традиционната им подкрепа за тези кандидати за Белия дом, обещаващи по-твърд курс към Москва.

Тук трябва да подчертаем, че Владимир Путин и Дмитрий Медведев в последния предизборен ден дадоха всичко от себе си да помогнат на Джон Маккейн - с масовите празненства по случай годишнината от освобождението на Москва от полска окупация (възприети еднозначно във Варшава като анти-полски демонстрации) и с изявленията за разполагане в Калининградска област на ракетите с висока точност „Искандер".
Те ще бъдат насочени към полския град Слупск, в близост до който ще се разположат елементи на американската ПРО.

Така или иначе, Барак Хюсеин Обама и Джоузеф Байдън ще влязат в Белия дом, за да променят САЩ и света! Предстои ни да живеем в интересно време!