Червената линия в Украйна май вече е премината! Увеличаващият се брой на убитите, стотиците тежко ранени и осакатени служители на реда и демонстранти, вземането на заложници - всичко това представлява необратима промяна в равнището на конфликта.

И вече едва ли е възможно пълно примиряване на двете страни. Фактът, че западните райони са превърнати в тилова база за протестиращите (те там се лекуват и възстановяват), а източните - за униформените държавни служители, като цяло, доста точно определя линията на фронта.

Събитията, започнали миналата неделя вечерта, показаха, че на задкулисните кукловоди на демонстрантите труповете много им трябваха за окончателна победа над сегашната власт и най-важното - за оправдаване на действията си в очите на световното обществено мнение. И трупове се появиха - някой вече стреля от покривите на домовете на Крещатик.

Моят покоен приятел - полковникът от Космическите Войски на Руската Федерация, командващ „батальона със специално предназначение", отбранявал Белия Дом в Москва през октомври 1993г. Александър Марков (прадядо му е бил български офицер-русофил, избягъл в Руската Империя, след неуспешния бунт срещу княз Александър Батенберг) ми е разказвал как снайперистите от паравоенната формация „Бейтар - Рашел" са стреляли и във войниците на Елцин, и в защитниците на Белия Дом. Така са повишавали градуса на напрежението. Добре, че навремето публикувах негово интервю, докато беше жив, в софийския вестник „Русия днес". Сега никой не може да каже, че си измислям.

На Крещатик има повече от достатъчно високи здания, откъдето може да се води прицелна стрелба. А в случая, където и да стреляш по посока на Майдана, все едно, загинали ще има. Това, че първият загинал е арменец от Днепропетровск, симпатизант на „А.С.А.Л.А." е най-вероятно, случаен факт. Макар че, кой знае...

Всъщност, на 25.01.2014г. Виктор Янукович вече намекна, че на летището в Бориспил вече са били задържани десетки чужди граждани, имащи богати терористични и криминални досиета и следени и търсени от специалните служби на много държави, Интерпол и други международни легитимни силови структури. Тези точно не успяха да се присъединят към бойците от опозицията. Според думите на президента обаче някои са успели и се крият в завзетото от демонстрантите киевско кметство, снабдени с оръжие и амуниции. И нетърпеливо изчакват своя час, който очевидно ще настъпи съвсем скоро!

В Украйна кримските татари, ползвайки се с подкрепата от страна на Турция, се стараят да изменят етно-конфесионалния характер на Кримския Полуостров. От самото начало те са в съюз със западните украинци, с надеждата да променят геополитическия вектор на развитие на страната и да реализират по този начин своите и турските стратегически цели.

Завеждащият отдел „Международно Сътрудничество" на калининградския филиал на Руския Държавен Хуманитарен Университет - РГГУ, доцент, к.и.н. Анатолий Кибиш - роден в Ровно, нямаше информация за живота и здравето на роднините си след щурма на Областната администрация там. Все пак, намери сили да сподели някои съображения и прогнози:

„Разбира се, ситуацията в Украйна е много тревожна. Това, което правят бандеровците, еднозначно води страната към разкол. Печално е, че самите украинци не виждат явното подстрекателство и намеса отвън. Преди всичко, от страна на САЩ! Разпадането на Украйна, ако се случи, ще бъде още едно поражение за Русия.

На фона на случващите се събития, е напълно непонятна беззъбата позиция на Янукович. Очертава се явен разкол на държавата. Той може да провокира гражданска война, която ще бъде страшна и кръвопролитна. За да не се случи това, законно избраната власт е длъжна да приложи сила.

Ако провокацията на бандеровците успее, ще имаме ново огнище на екстремизъм в тази част на света. И то екстремизъм от фашистки характер! Европа трябва много добре да прецени кого поддържа и подпомага. Напрежението в страната е достигнало своята критична фаза. Украинската държавност е поставена на карта.

Янукович трябва да приложи сила, за да овладее изцяло ситуацията. Историята няма да прости на сегашните управляващи, ако проявят малодушие и липса на характер. Вярвам в политическата грамотност на властта и опозицията и мъдростта на украинския народ".