Професорът от Донецкия държавен университет, доктор на философските науки Дмитрий Муза - член на ръководството на Комунистическата партия на Украйна, днес ми напомни книгата на руския поет Фьодор Тютчев „Революция и християнство", излязла още през 1849г.

Авторът предупреждава руснаците за антихристиянската същност на революцията. Професорът - комунист, си спомни за нея по повод на събарянето на паметника на Ленин на „Бесарабката" в Киев. Призна пред мене, че за съжаление, славяните не са обърнали внимание на това предупреждение.

Няма нищо случайно в този живот. Пътувайки във влака за Киев, нямах спътници в купето. Затова реших малко да наваксам с четенето, знаейки, че в следващите дни ще бъда денонощно на Майдана. Преповторих си един сборник със статии на първия болшевишки народен комисар по науката и образованието, Анатолий Луначарски, излязъл у нас през 1949г.

В една от статиите наркомът (по специалност философ - естет) се възхищава на дълго и на широко на красотата на черепа на Ленин, когото е имал възможност да наблюдава отпред, отстрани и отзад години наред. Любувайки се на формите му, Луначарски стига до извода за гения на вожда.

Тъй като съм отседнал в добре известния от шансоните някогашен криминален киевски квартал Шулявка, всеки ден на път за Майдана и на връщане от него, минавам през „Бесарабката" (също добре известна от шансоните). Естествено, до вчера винаги се спирах пред паметника, в упорити, но безуспешни опити да открия нещо красиво в черепа на Ленин. Нищо не се получи.

Все пак, имах късмет да го разгледам добре. Навярно съм последният българин, спирал се пред него, имайки предвид политическите убеждения и геополитическата ориентация на колегите от нашата страна, присъстващи на Майдана. А българските студенти може и да не са го познали.

Сега „Бесарабката" наистина придоби световна известност. Тя неимоверно ще се увеличи, ако активистите на партията „Свобода", потрошили Ленин, изпълнят заканата си да го заменят с паметник на Украинската Въстаническа Армия, на който на преден план ще изпъкват и кръволоците от преди и по времето на Втората световна война Роман Шухевич и Степан Бандера, прославили се с избиването на поляците в днешната северозападна украинска област Волин.

В такъв случай, Полша няма да има друг избор, освен да прекрати всякакви контакти с украинската опозиция, дори когато тя дойде на власт (преди това построяването на паметник на бандеровците не е реално). И „евроинтеграторите" в Киев ще се лишат от най-големия си спонсор и закрилник в рамките на ЕС. Тогава вече Изтокът и Югът на Украйна със сигурност ще се отделят от Запада и Центъра и ще се интегрират всестранно с Руската Федерация. И Украйна ще изчезне като страна.

Удивително е, че хора, представящи се за християни, умеещи да прощават на враговете си, си отмъщават на мъртвия от 90 години Ленин, чийто паметник не може да им окаже отпор.

Всяка революция носи в себе си и определена доза варварство. Такова е събарянето на паметници - свидетели и символи на една историческа епоха, продължила 70 години. Без значение, дали ти харесва черепа на Ленин, нямаш право да лишаваш сънародниците си от историческа памет.

Всъщност, Виталий Кличко - най-добрият боксьор в света и лидер на украинската партия „Удар", вече се разграничи от вандалската проява и заяви, че опозиционерите не са вземали решение за нея. Другите опозиционни политици също твърдят, че не са съпричастни.

И все пак, тези, които го събориха, носеха символиката на „Свобода". Ще ги видим тази вечер дали ще са толкова смели срещу яките момчета от „Беркут" и „Тигър", блокирали вече подстъпите към Майдана.

Още не съм решил от коя страна на барикадата ще наблюдавам развитието на събитията. На нас, журналистите, ни раздадоха оранжеви, светлоотразителни жилетки и засега минаваме навсякъде.