Станалият традиционен за всеки български парламент „пир на хамелеоните" започна да набира сила и в сегашния.

След като Парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ бе напусната от трима депутати - Георги Марков, Светлин Танчев и Красимир Стефанов - и ПГ на „Коалиция за България" даде свидна жертва - Румен Йончев.

Така напусналият парламентарната група на червените избраници депутат-земеделец се превърна в първия човек на „България без цензура" (ББЦ) в Народното събрание (НС), а БСП и ДПС събират 119 депутати.

Лидерът на червените Станишев посочи, че не е изненадан от постъпката на Йончев, но не пропусна да отбележи: "Не смятам, че е коректно към „Коалиция за България", защото той е народен представител благодарение на „Коалиция за България", иначе никога нямаше да бъде в парламента", коментира председателят на БСП.

Освен Румен Йончев, Николай Бареков има още един депутат в парламента - напусналият ГЕРБ Светлин Танчев. Екс-депутатът от ГЕРБ вече е освободен и от неговото „партийно членство". Самият той коментира, че няма да става член на ББЦ, но се присъединява към икономическата й платформа и ще я „представлява" в НС.

Бившият ТВ водещ и настоящ „народен трибун" обяви, че и бившият шеф на данъчните - Красимир Стефанов - също ще работи за него като експерт.

Така аритметиката на „България без цензура" сочи, че, ако от "Атака" решат да бойкотират парламента, кворумът отива в ръцете на Николай Бареков.

С двамата си депутати обаче Бареков може да си вкара ефектен автогол. Защото поведението им в пленарна зала - независимо какво е то, ще става вече повод за обвинения срещу новия политик. И твърде скоро Николай може да усети, че още не е "дорасъл" за парламентарно присъствие.

Кворумът в парламента очевидно вече ще зависи от независимите депутати, коментира на пресконференция и лидерът на БСП Станишев. Според него обаче „независимите" депутати са заинтересовани от това да има един „работещ парламент".

Той добави, че в това не вижда драма.

Да, драма наистина няма. Има обаче, както вече казахме, дежа вю! Защото дали новоизлюпилите се „мравки" ще бъдат наричани „сини" или „барекови" няма кой знае какво голямо значение...

Защото независимо от това във вярност на кой нов господар се кълне всеки един от т. нар. независими народни представители, той ще работи до последния миг от съществуването на 42-то НС само за себе си!

Друг е въпросът доколко „Коалиция за България" наистина е застрахована от това броят на „мравките" да расте и за нейна сметка. Ако не е застрахована, то съдбата на сегашното НС ще е същата като на 36-ото.

Независимо от заявлението на лидера на БСП, че: "Този парламент е труден, такава е волята на българските избиратели, но мисията ни не е приключила за отърсване на страната от оковите на страха, на мракобесието, на партизирането на държавата и няма да се откажем, докато не направим този процес необратим."

Поради това и броят на политическите хамелеони, присламчващи се към Барековата партия не само отвътре, но и отвън парламента расте с всеки един изминал ден. Червено-черни, сини, жълти, зелени, оранжеви, какви ли още не, неуспяли преди 5 години да се докопат до еврококала, те набързо смениха цветовата си окраска!

Видял толкова много разноцветни „последователи", които са готови „да го подкрепят" без всякакви „уговорки", новият политик взе, че надмина един „оттеглил" се от публичната сцена лидер на движение, като създаде не само вътрешен, но и външен обръч от „верните" му поддръжници. Едни той включи директно на високи постове в „нецензурираната" си партия, а други нареди сред коалиционните партньори.

Обмисляме създаването на нова група в Европейския парламент, която да представлява центристки партии на страните от Източния блок. Идваме да променим бъдещето! Искаме България да се развива и хората да водят достоен живот, прокламира, от своя страна, заместник-председателят на ББЦ Ангел Славчев.

Мнозина навярно ще се запитат какво прави под крилото на Бареков всеобщоизвестният в цяла България враг на съществуването на каквито й да е било партии (?!). И с основание! Славчев е един от внимателно отгледаните „последователи" на председателя на ББЦ представител на вида „политически хамелеони".

Познат като "момчето на февруарските протести" Ангел беше професионално обучен в позирането и говоренето пред ТВ аудитория. Почти цяла година бившият яростен антипартиец беше обучаван в кухнята на ТВ манипулациите първо в „Евроком" на Росен Илчев и сие, а после и в Барековата „News 7".

Неотдавна обаче той взе „решение" да се откаже да води предаването си "Граждански контрол", което се излъчва всеки делничен ден.

Друга известна персона, която Бареков прибра под крилото на формацията си, е Калина Крумова. И тя, като него, е „полипартийна"!

Да не забравяме, че по признанието на самия „месия" той е бил член на БЗНС "Никола Петков" от 90-а година, а на СДС - от 96-а година. Това Бареков го заяви лично при откриването на офиса на ББЦ във В. Търново. Другата им прилика е, че Калина, също, както Бареков, е телевизионна водеща, макар, че с проявите си от синия екран само радваше сценаристите на „Господари на ефира".

Навярно заради това бившият ТВ водещ постави на видно място в „България без цензура" екс-народната избраница от „Атака". Но това и не учуди никого! Успяла по-рано с лекота да замае главата на такъв „ловък" играч в политиката, какъвто е Волен Сидеров, и да се нареди на водаческото място в Сливен за вота през 2009 г., за Калина Николай Бареков се оказа нито повече, нито по-малко от плитка вода.

Бареков обаче трябва твърде много да внимава с „безценната" си придобивка, за да не му спретне и на него, както на Волен Сидеров, една „Атака" по женски. Дори и за миг не трябва да забравя, че пищната Калина Крумова е една достолепна дама. Впрочем, преди да обяви, че повече не може да работи с лидера на „Атака", хубавата Калина без миг колебание би дузпата и на Валери Симеонов.

Разговори с „България без цензура", но на основата на собствената им програма, водят и от ВМРО. Мотивът за тях е политическата ситуация в държавата. Това заяви заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

„Ние имаме своята програма, която защитаваме последователно и ще продължим да го правим, обясни той. Държавата трябва да бъде националносилна и социалносправедлива. В момента, от една страна, има голяма опозиционна партия, която доскоро беше на власт, а, от друга - една абсолютно безпринципна коалиция, съставена от бивши комунисти, бивши „турски терористи", подкрепени от трета партия, която имаше други заявки, коментира Джамбазки.

Това, което ме притеснява, е, че времето си минава и нищо не се случва, докато политическите фантоми паразитират върху национализма, не скри възмущението си зам.-председателят на ВМРО.

Ако човек не е следил внимателно цялото досегашно развитие на ВМРО, може и да захапе въдицата на Джамбазки. Но за всеки сторил първото, това е просто невъзможно! Защото именно червено-черната партия е типичен пример за политическо хамелеонство през годините на „прехода".

Гмуркането в политиката на „столетната" ВМРО започна със съюз със СДС, мина през брак с ОДС, продължи през овчарлък с „Гергьовден" и катастрофира след полигамно съжителство в БНС.

Сега по всичко личи е дошъл редът на „братство" с ББЦ! Дали най-сетне то ще се окаже плодоносно и „ВМРО" след серия от поражения ще отбележи успех (първи след 2009) не е много ясно. Засега „братството" между „лидерите" Красимир Каракачанов и Николай Бареков се очертава по-скоро като надлъгване между „опитни играчи", отколкото като „победила команда"!

Що се отнася до Ангел Джамбазки, който беше два пъти общински съветник в София от листата на ГЕРБ, явно обхваналата го „амнезия" не му пречи да продължи да се прави на политическа врачка.

Може би ние ще бъдем едни от малкото, които на тези евроизбори ще говорят за Европа - да се защитят правата на българите в Македония, а сънародниците ни в Сърбия да имат възможност за обучение на български език, да се обърне внимание на българите в Гърция, декларира Джамбазки.

По повод напрежението в Пловдив преди дни по време на протест срещу исковете на Главното мюфтийство за придобиването собствеността на джамии и паметници на културата, Джамбазки заяви, че не мюсюлманите са виновни, а ДПС. Протест срещу политически партии, централи, политически лидери - да, но храмове не трябва да бъдат заплашвани, категоричен бе „войводата".

Вижда се, че Бареков се е обградил с качествени хамелеони. Но дали това ще е достатъчно за прокламираната изборна победа през май и на така жадувания предсрочен вот за 43-то НС. Едва ли. Само да си хамелеон не стига!