Всеки, който по една или друга причина не се е ваксинирал и няма намерение скоро да свърши тази работа, е, хайде да не кажем психически болен, но не е съвсем добре с главата. Такова е становището на Здравното министерство и на "Обществения съвет по ваксинация", разпространено от БТА в петък. Проблемът с неваксинирането е психологически, твърдят социолозите, певците и спортистите. Но защо пък точно тези трябва да ни го кажат? Ами защото: "Психологът Ани Владимирова посочи, че е добре за българина да намира някаква прилика със сравнително познати лица (социолози, певци и спортисти - б.м.) - реални лица, в които да се припознава. Подобен тип кампания ще "влезе в когнитивната му система" (леле!) и ще започне да разпознава, че "пожарът го наближава" (тъпакът му с тъпак! - пак б.м.)".

"Духовните лидери на мюсюлманската и на арменската общност в България - пише още в съобщението, - певци и спортисти, експерти по комуникация, психолози призоваха хората да се ваксинират". Нали знаете, че арменците не са баш православни, защото са дохалкидонци, миафизити? Това само като любопитен факт. А че кришнарите, сектата на Муун, свидетелите на Йехова, дъновистите и сциентолозите не са в Обществения съвет на Стойчо Кацаров - това вече е същинска срамота!

Аз пък останах изумен, не заради психаро-пиаро-медицинските откровения, а защото, признавам, до днес не бях чувал за този Обществен съвет (иначе сигурно вече щях да съм се гаврил с него) и си мислех, че правителството по въпроса за пандемията не е направило друго, освен да уволнява и пенсионира ключови специалисти, пък то не било така - правителството и в частност ведомството на Стойчо Кацаров било направило цял обществен съвет.

Каква е ролята на Обществения съвет по ваксинирането?

"Аз самата успях двама души да ваксинирам с моите собствени усилия - казала Александрина Пендачанска при създаването на Съвета и продължила: - надявам се с усилията на този обществен съвет да ги направим 2 млн. и много повече". Как Пендачанска е ваксинирала със собствени усилия онези двама души, ако не им е забола иглата собственоръчно? Понеже моето въображение не е много развито, успявам да си представя само два варианта - или ги е примамила с оперно пеене, или ги е заплашила с оперно пеене. Така или иначе това е мистерия, а наглите опити за разбулването на мистерии са хюбрис и боговете ги наказват.

Но, да - ролята на Обществения съвет е точно тази: известни личности (някои от които известни само с това, че са известни) извършват нещо, което средностатистическото шимпанзе се очаква да повтори само по силата на механичното си обожание. Това ли е мнението на Стойчо Кацаров и на втория служебен кабинет за отрудения електорат? Шимпанзе? Боже, опази!

Защо Общественият съвет по ваксинирането не се състои от лекари, вирусолози, имунолози, епидемиолози и пандемиолози, а от представители на религиозните общности, пациентски организации, журналисти, здравни медиатори (какво по дяволите е това, нещо като "коуч"?!), както и хора от сферата на изкуството и културата? Много просто. Не се състои от лекари, защото, както сочи Александър Христов, представител на комуникационния бранш (?): освен здравните аспекти на тази криза, от година и половина се натрупват комуникационни проблеми, които трудно позволяват да се разчисти пътят към това, което се цели. По думите му е необходимо към съответните групи хора да се насочат съответни послания. Добрутро!

В съобщението на БТА от петък, с което започнахме, се казва още: "Назидаване, страх и комуникационно пресищане са част от причините за ниското ниво на ваксинация срещу COVID-19... Според социолога Първан Симеонов комуникационното пресищане, дори с правилната гледна точка, води до "смяна на канала". За жалост, когато аз казах нещо подобно две седмици преди Обществения съвет, се намериха хунвейбини, които да ме изкарат "антиваксър". Братя българи! Мислете преди да се мразите, линчувате и изяждате взаимно!

Всъщност опираме до проблем, много по-стар от корона вируса - проблемът с комуникацията на държавните институции. Познавам мнозина забележителни пиари (нека използваме тази дума за хора, които умеят да превеждат необходимата информация на езика на публиката), но само единици от тях са били използвани за нуждите на властта. В пресслужбите и щабовете на институциите, сред имиджмейкърите, спийчрайтърите и медийните консултанти на политическите фигури най-често се наблюдават техни роднини или роднини на заслужили активисти, които не стават да бъдат устроени на някакво друго място. Към това се прибавя и манията на политическите фигури да разбират от материята повече от собствените си консултанти. И резултатите са плачевни.

Такъв плачевен резултата е рекламната продукция, с който ни заля Министерство на здравеопазването. Гвоздеят е кампанията, чрез която участваш в томбола за часовник, ако се ваксинираш: "Време е да запретнем ръкави" (демек да оголим кълка, за да ни боцнат). Също си ги бива и онези МЕМЕТА "ваксиниран/неваксиниран". На едното виждаме две снимки: първата е три кикотещи се девойки някъде на открито (ваксиниран), а втората, която е чернобяла, за да е по-трагическа - младо същество с неопределим пол на командно дишане в реанимационно легло (неваксиниран). Друго МЕМЕ: първата снимка (черно-бяла, разбира се) изобразява самотно момиченце зад щори, плоско намекващи за решетки, с притаен копнеж в очите (неваксиниран); втората снима изобразява пъстра дискотека с рипащи и блъскащи се младежи (ваксиниран).

Но палмата на пиара държи онази снимка, дето духовито я нарекоха "паневритмия". Маскирани лица, едно от които може би е самият Стойчо Кацаров, са се хванали за ръце с намерение да изобразят нещо като решително хоро на единството пред лицето на опасността. Само че стойките на телата им не изразяват нищо повече от отегчение и рутина в рамките на работното време. Всичко това е на фона на пано с държавния герб и надпис "Министерство на здравеопазването", а на преден план са представителите на медиите, проточили камери и фотоапарати, за да запечатат "паневритмията" за историята и да я сведат до знанието на своите публики. "Ето ни! - казва снимката. - Това сме ние! Ние мислим за вас, а вие правете като нас!". Горе-долу такава е идеята и на Обществения съвет, само че неговата "паневритмия" разчупва монументалната застиналост на вестникарската снимка.

Снимка 552749

Източник: news.bg

Не знам доколко кампаниите на Здравното министерство са докоснали чувствителната душа на потребителя, но докоснаха една друга душа на принципа на търсеното подражание - душата на селския кмет. Увлечен от челния пример на централната власт, кметът на Забърдо Валентин Черпоков, известен с това, че дава по 1000 лв. на младоженците от селото и по 2000 лв. за всяко бебе (признавам, че ме домързя да се поинтересувам откъде ги взима тези пари), както и с това, че през 2009 му взривиха мерцедеса по линия на дървената мафия, обяви "безплатна морска почивка за всеки ваксиниран". Не е ли време и публичните домове да се включат с някаква промоция?

Всичките тези напъни водят до едно: засилва се усещането, че ваксините са толкова нежелани, че се налага прилагането на всевъзможни мурафети, само и само хората да се ваксинират, примамени от нещо съвсем различно от собственото здраве. "Ваксините са безполезни - казват кампаниите между редовете. - Няма начин да ги пожелаете, затова ви предлагаме да ги приемете с нещо друго, което вече наистина ви привлича. Ваксините даже може да са опасни, но вие копнеете за смарт часовник или безплатна почивка на море, затова ще поемете риска като едни истински авантюристи". После нека никой да не се сърди, че е такова отношението към ваксинационния процес и че виреят най-различни мнения за ваксините и за нечистите помисли, които се крият зад тях.

Има и нещо друго, което служебното правителство в лицето на Здравното министерство е разбрало и затова инициира Обществен съвет по ваксинирането - важно е какво е съобщението, но също толкова важно е и кой го съобщава. Понякога фигурата на вестоносеца е от решаващо значение. Забавното е, че при тази констатация вече не става дума за културтрегерите и спортистите от Обществения съвет, а за самото министерство, за самото правителство. Самото то е вестоносецът. Да не би пък за краткото време на своето съществуване да са се докарали дотам, че всичко, което излезе от тях, да звучи подозрително, да буди недоверие, да прилича на лъжа с користна цел? Ако са се докарали, то положението е неспасяемо и никакви кампании няма да помогнат. Особено безумните кампании с часовниците, паневритмиите и чернобелите мемета. Много по-лесно е да създадеш положително отношение към нещо, отколкото да промениш веднъж вече създаденото лошо отношение. А властите успяха да създадат лошо отношение към ваксините и за неудовлетворителните резултати са виновни те, а не "антиваксърите" и световната конспирация. Но не всичко е загубено, отказът от ваксиниране е лечим, ако не по друг начин, то на избори. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.