Отдавна назряващото напрежение в палестинската квази-държава е на път да прерасне в гражданска война.

Махмуд Абас срещу Исмаил Хания, или президент срещу министър - председател.
Вече са налице взаимни опити за атентати и жертви сред охранителите, включително полковник от обкръжението на Абас.

Въпреки че на 17. 12 . 2006г. беше подписано примирие, на следващия ден сутринта престрелките бяха възобновени.
Причината е, че докато от "Ал Фатах" на този етап се стремят само към прекратяване на огъня, от "Хамас" искат да го обвържат с изтегляне на бойците по местата на постоянната им дислокация.

Фактически, нито една от страните в този конфликт не се старае той да бъде потушен.
Напрежението ескалира и всеки момент може да прерасне в масови сблъсъци между умерените националисти - ползващи се с подкрепата на Запада - и радикалните ислямисти, поддържани от "Ал Кайда, в Палестинската автономия.

Това противопоставяне е последната проява на продължаващия десетилетия конфликт между панарабския национализъм и ислямския фундаментализъм в Близкия Изток.

Махмуд Абас е наследник на Ясер Арафат, определен за такъв лично от него.
За разлика обаче от покойния, той няма екстремистко минало в биографията си и е приемлива фигура за управляващите кръгове в Израел, търсещи партньор за диалог по проблема за мирното съвместно съществуване.

Исмаил Хания е издигнат за лидер на "Хамас" от най-радикалните ислямистки кръгове в палестинския елит.
Той, доброволно или по принуда, при всеки удобен случай цитира призивите на Усама Бен Ладен за борба със западната цивилизация.
Не го притесняват особено санкциите, наложени от ЕС, тъй като си има сериозни спонсори в Саудитска Арабия и другите петролни монархии.
Самочувствието му идва най-вече от десетките милиони вярващи мюсюлмани-сунити в цял свят, които свързват палестинската кауза с тази на ислямския фундаментализъм.

Разделението в палестинското общество е породено от безизходицата, свързана с надмощието на Израел в региона.
Въпреки че по време на войната през лятото приятелите на "Хамас" от "Хезболлах" поразиха 70 израелски танка, не можаха да съкрушат военната мощ на еврейската държава и са принудени да се съобразяват с нея.

Оръжията за масово поразяване, които притежава Израел, са в състояние да унищожат целия регион и да ликвидират арабския етнос в района на Светите места.

Всичко това се осъзнава от Махмуд Абас и неговото обкръжение. Те се опитват да съчетаят изграждането на палестинската държава с мирното съвместно съществуване с Израел и признаването от страна на международната общност.

Исмаил Хания от своя страна залага на антисемитизма и ислямския фундаментализъм.
Той не се отказва от своята стратегическа цел - унищожението на Израел. Такава е волята на неговите покровители и спонсори.

Палестинският министър-председател разиграва успешно фундаменталистката карта и се опитва да се превърне в символ на антиеврейската съпротива в Близкия Изток.
Затова иска да отстрани основната си пречка - Махмуд Абас.