Премиерът Бойко Борисов прие оставката на шефа на ДАНС Цветлин Йовчев и така с типичната за него лекота го захвърли в започналия да се препълва кош с изгорели "бушони" на управлението му.

Същността на станалото не се променя нито от заявеното от министър-председателя, че: „Не ми беше приятно да бъде депозирана тази оставка", нито от думите му, че Йовчев е изключително добър професионалист.

Не само защото вече бившият шеф на ДАНС не е първият (няма и да е последният) изгорял, за да свети премиерското величие. Преди него изгърмяха „фигури" като Румяна Желева, Лъчезар Иванов, Божидар Нанев, проф. Анна-Мария Борисова, че даже и Божидар Димитров. Но и защото самият Борисов побърза лично да омаловажи именно високия „професионализъм" на Йовчев.

Според първия ни министър на Цветлин Йовчев му липсвали известни качества, като това да контролира подчинените си и да довежда нещата докрай. Или казано с други думи, като управник той се е провалил се с гръм и трясък.

Не може така безотговорно да се допусне изтичане на информация и най вече тази информация да не отива към надлежните органи, обясни премиерът другите си мотиви да приеме оставката на Цветлин Йовчев.

Освен това и самият вече бивш шеф на ДАНС имал лична оценка за допуснати грешки.

Борисов не бил доволен и от обясненията на Йовчев за СРС скандала. Оправдал се с думите: „Те не ми докладваха".

След като не си добър началник, ще освободиш мястото на някой, който може да бъде и добър, и строг началник, съвсем като „железният" Феликс Едмундович Дзержински бе категоричен още Бойко Борисов.

Разбира се, да се очаква от премиера, че ще оправдае решението си да приеме оставката на довчерашния си подчинен с някакви принципни доводи е наивно. Първо, не е в неговия стил и, второ, това означава да си вкара автогол.

А, колкото и да е слаб футболист, нищо че все се хвали, Бойко Борисов поразбирва кое-що от правилата на играта и веднага усети грешното подаване, което съзнателно или не Цветлин Йовчев му направи с мотивите за оставката си.

Като мотив за искането си да се оттегли Йовчев изтъква оценката на премиера за цялостната дейност на ръководената от него Държавна агенция „Национална сигурност", както и неколкократно изразеното недоверие към самия него като председател на ДАНС.

За премиера Борисов да тръгне да обсъжда тези мотиви обаче означаваше най-накрая да влезе по същество в дебат, от който бяга вече месец.

Премиерът не пое последния пас на отиващия си контрашпионин № 1 на републиката и защото усети, че политическите му противници вече са му устроили изкуствена засада. Неслучайно той посочи, че днес тези, които най-много са критикували ДАНС, се оказва, че много подкрепят Цветлин Йовчев.

В момента ексшефът на ДАНС е в отпуск, през което време и той, и Бойко Борисов щели да си помислят как да продължат съвместната си работа. Стана ясно и, че премиерът вече му готви предложение, но отказа да поясни какво точно.

Независимо от това обаче каква ще бъде по-нататъшната кариера на Йовчев едно нещо е неоспоримо - на премиера му свършват „бушоните". Свидетелство за това е не само, че все още не е известно кой ще наследи Йовчев като шеф на агенцията, но и фактът, че митът за дългата резервна скамейка на ГЕРБ отдавна рухна.

Доказва и го последният премиерски кадрил с назначаването на ексшефа на ДАНС Петко Сертов и на бившия депутат от СДС Елеонора Николова за зам.-шефове на новата група БОРКОР. Която по всичко личи ще се окаже поредната неосъществима на родна почва чужда „иновация". Но това е друга тема!

Важното в случая е, че дори и след като „бушонът" Цветлин Йовчев замириса на изгоряло и бе отвинтен от таблото „за ремонт" това не решава големият проблем на Бойко Борисов.

А той е отдавна далият накъсо Цветан Цветанов, чието по-нататъшно оставане в кабинета заплашва да изгори цялата инсталация на сегашната власт. В същото време Бойко Борисов или не иска, или не може да отвърти този „бушон" и така да спаси и своето управление, и това на партията си.

Това навярно обяснява и защо Борисов не можа да отговори на въпрос на news.bg как ще коментира факта, че две парламентарни комисии виждат вина за СРС скандала не в ДАНС, а в МВР и с оставката на Йовчев не прехвърля ли вината от болната глава на здравата. Премиерът застана зад вътрешния министър Цветанов и отвърна: „Има хронология на разработката."

Той припомни и, че заявител на разследването срещу шефа на Митниците Ваньо Танов е ДАНС. „Техни хора са водили разработката", категоричен бе министър-председателят.

Най-фрапантното в случая обаче, онова, което наистина го превръща от драма в гротеска, е, че премиерът изрази недоумение коя е болната и коя е здравата глава.

А това вече означава, че освен управленско безсилие, Бойко Борисов демонстрира и пълна дезориентация - както за случващото се около него, така и за собственото си положение.

А от това жестоко боли глава!