Най-накрая Путин отвърна на жеста на Бойко Борисов и Москва и София вървят към помирение. Явно, че главната причина е изгодата на двете страни от възобновяването на „Южен Поток" и, разбира се, ненормалното състояние на отношенията между две близки страни с общ произход и история.

От българска страна вече се получиха и отзиви: министърът на енергетиката Теменужка Петкова декларира, че България никога не се е отказвала от „Южен Поток", но той трябва да се реализира в съответствие със законодателството на ЕС. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев допълни, че тръбите така и така са складирани на бургаското пристанище и рано или късно ще се използват - дали за „Южен Поток", или за „Турски Поток".

Путин разбра, че няма никакви шансове за реализация на алтернативния проект - „Турски Поток" и в крайна сметка, приема подадената ръка на Борисов за помирение и възстановяване на „Южен Поток". Няма как да не бъде осъзната икономическата ефективност на този проект, на фона на провала на всички други варианти за прокарване на руския газ до Централна Европа, в обход на санкциите на ЕС.

Явно е, че „Южен Поток" ще трябва да се строи в съответствие в европейското законодателство и ще носи дивиденти и за Русия, и за Европа. И Путин видимо е съгласен с този вариант, иначе нямаше да говори точно в Крим толкова добри неща за България и българите.

Терористическата активност в Турция, причинена от ПКК, няма скоро да бъде изпразнена от съдържание. Тя може във всеки момент да се пренесе на територията на Гърция.

В южната ни съседка, точно на границата с Турция, живеят две мюсюлмански малцинства - турско и помашко, които по идея трябваше да бъдат наша грижа, но поради резултатите от Първата световна война, са неин проблем. Никак не е случайно, че именно оттам някои млади мъже тръгват за Сирия и Ирак и се присъединяват към Ислямска държава.

Турците от Източните Родопи и помаците от Западните не желаят да споделят трудностите на кризата в Гърция и се дразнят от прекалено свободното поведение на туристите по техните плажове. Сравнението между сития живот и спазването на ислямските морални норми в Турция и несигурността и разврата в съвременна Гърция (особено по плажовете на континенталното крайбрежие) не е в полза на последната. Затова местните отдавна са готови за сепаратизъм. Който скоро ще се прояви в тероризъм.

В Македония неотдавнашните терористични атаки на албанците най-вероятно дадоха да се разбере в Русия, че САЩ във всеки един момент могат да активират паравоенни формации, които да саботират „Турски Поток" в нужното време и място. Ако днес е Куманово, утре ще е Скопие.

В Южна Сърбия още от 1999г. полулегално работи Армията за Освобождение на Прешево, Медвежа и Буяновац. Тя организира много атаки срещу инфраструктурни и промишлени обекти.

С две думи, „Турски Поток" няма шанс за реализация. Идеята е да се върне „Южен Поток" през България. Това може да се случи, ако и двете страни загърбят обидите и започнат от нулата.

Няма смисъл да се обръща внимание на случилото се през последната година (най-вече по вина на министрите Даниел Митов, Николай Ненчев, Йордан Бакалов). Трябва да се гледа напред, към помирение!

У нас Борисов трябва да удари с юмрук по масата и да забрани на министрите от РБ да правят остри антируски изказвания.

А в Русия Путин трябва да обуздае и да постави на място някои политолози, историци, журналисти и даже писатели, които си нямат понятие от история и международни отношения, но това не ги спира да сипят огън и жупел срещу България и българите.

Най-типичната клевета по наш адрес е, че сме воювали срещу руснаците в двете световни войни! По този начин се пренебрегва главното завоевание на цялата ни политическата класа и най-вече на левицата, които не позволиха въвличането на България във военни действия на Източния фронт през периода 1941-1944г.

Този род изявления и писания не помагат на българо-руските отношения и на „Южен Поток".