В сянката на скандала с „посланиците-агенти" започна да набира скорост една друга драма - тази на ДПС. По всичко личи, че ГЕРБ ще се опита да използва кампанията срещу сътрудниците на бившите тайни служби, за да „разпъне" лидерът на движението - Ахмед Доган - на кръста на лустрацията.

Подготовката за това започна с изявлението пред в. „Сега" на считания за дясна ръка на Сокола депутат от ДПС Камен Костадинов, че Ахмед Доган е готов да се оттегли от политиката, ако държавата поеме курс към пълна лустрация на агентите на бившата Държавна сигурност (ДС).

„Новината" бе гарнирана с вестта, че ДПС подкрепя твърдо евентуалната лустрация с уточнението, че трябва да се стигне докрай.

Ако се каже А, да се каже и Я! Ще настояваме, ако има лустрация, то тя да бъде до дъно, до партийния секретар и до кадровия офицер, а не избирателна с изваждане на някой, който е неудобен, пред скоби, обяви Костадинов ден по-рано пред ТВ7.

Той уточни, че не изразява личното си мнение, а позицията на партията. Според Камен Костадинов лустрацията трябва да засегне всички щатни партийни секретари, всички участници във възродителния процес, всички офицери.

Не може вербуваните лица, които в много случаи са жертви, да бъдат заклеймявани, а тези, които са ги вербували и са ги притискали да доносничат, да минават в графата професионалисти, смята той.

И за да не остане и капка на съмнение кого де факто обслужва, зам.-председателят на ДПС заяви, че партията на Ахмед Доган ще подкрепя ГЕРБ в Народното събрание, когато става дума за важни за страната закони.

Това негово изказване естествено срещна бурните аплодисменти на Бойко Борисов, който коментира, че всяка партия би трябвало да каже същото.

Навярно за мнозина изявлението на Камен Костадинов е било неочаквано. За запознатите с историята на ДПС то обаче е в реда на нещата.

Камен Костадинов не е първият, няма и да е последният считан за дясна ръка на Ахмед Доган, който му забива нож в гърба. По различно време това направиха и Гюнер Тахир, и Осман Октай, и Касим Дал, и редица други.

Оказа се, че всяка партия, която бе на власт през последните 20 г., си е „отгледала" отрано по един Каин в ДПС, когото активираше, когато й бе нужен. Сега явно е дошло времето ГЕРБ да задейства Камен Костадинов.

Но медийната бомба хвърлена от Камен Костадинов явно е заварила неподготвен и хвърли в потрес не само лидерът на ДПС Ахмед Доган, но и удобно окопалите се по върховете на движението негови „активисти".

Тъй като заплахата далеч не е само за Сокола. Ако от ГЕРБ направят тотална лустрация, мнозина от депутатите на ДПС ще трябва да се разделят с топлите си местенца. А това те едва ли биха приели без „кървав бой".

Ето защо на амбразурата на бункера на ГЕРБ се хвърли лично зам.-председателят на Парламентарната група на ДПС Лютви Местан.

Местан категорично отрече информацията, че Ахмед Доган е готов да напусне политиката заради Държавна сигурност и я нарече медийна интерпретация. Пред БНТ1 той каза, че ДПС не се притесняват от лустрационни закони. Местан смята, че парламентът трябва да се ангажира политически с казуса за дипломатите с досиета.

Гласът на Сокола предложи депутатите да излязат с обща декларация, с която да изразят загриженост от ситуацията, поставяща проблема за доверието между България и държавите, в които имаме дипломати, агенти на бившите служби.

Консенсусната позиция на парламента за дипломатите с досиета според Лютви Местан ще даде рамката, в която правителството и президентът да решат казуса - да се възстанови, ако има поразклатено доверие между България и другите държави, особено тези от Евросъюза и НАТО.

Според Лютви Местан обаче въпросът трябва да се реши без лустрационни закони.

Предупредихме, припомни Местан, че тази тема всъщност може да се окаже много по-опасна не за ДПС, а за редица други партии, включително и лидери, които са били ако не част от ДС, то са започнали своята кариера примерно като офицери в репресивния апарат на комунистическия режим.

Заместникът на Ахмед Доган смята, че сегашната криза в дипломацията е достатъчно основание лидерът на ДПС да заговори отново в публичното пространство и че това предстои.

В тази връзка Местан не пропусна да спретне малък шантаж за политическите противници на движението: „Г-н Ахмед Доган е политик, който има съзнание за стойността на думите. За него говоренето никога не е било самоцел. И в този смисъл той говори, когато има да каже нещо значимо", каза говорителят на ДПС.

Нещо повече, Лютви Местан отрече който и да било от ДПС да е изказвал тезата, че Ахмед Доган е готов да се оттегли от политиката, ако държавата поеме курс към пълна лустрация на агентите на бившата Държавна сигурност.

Междувременно „съгрешилият" Камен Костадинов би отбой. За лустрация заради принадлежност към бившата Държавна сигурност е твърде късно, коментира зам.-председателят на ДПС, цитиран от БТА.

Едва ли обаче ще бият отбой от ГЕРБ. За тях сегашната ситуация е златен шанс да сложат под контрол ДПС, отървавайки се не само от неговия лидер (турският премиер вече даде ясен знак, че няма да възрази на смяната на Ахмед Доган). Но и чрез пълна лустрация да променят почти цялото партийно ръководство.

Така Бойко Борисов може да си осигури спокойни дни до идващите местни и президентски избори.

А, че бъдещият държавен глава и доста общински кметове пак ще бъдат избрани с гласовете на ДПС - това, както казват от движението, е бял кахър. Най-важното е от двете страни на „Дондуков" да управлява ГЕРБ!