Въпреки, че не си струва да се обръща внимание на бившия български посланик в Москва, който се взема насериозно като „натовски таран” и така се отчита пред задокеанските си господари, в случая става дума за нещо друго: чрез него от Вашингтон отправят публично предупреждение към министър-председателя Бойко Борисов да постави на първо място евроатлантическите интереси и едва на второ българските.

Опитът за внасяне на разкол в управляващата коалиция чрез интриги от типа на участието на руски инструктори в подготовката на български ултраси означава, че на Запад са сериозно разтревожени от национално-отговорната позиция на ГЕРБ и лично на лидера на управляващата партия, който публично се обяви против въвличането на България в антируски военно-политически проект. И то в момент, когато дори самият турски президент Реджеп Тайип Ердоган публично си посипа главата с пепел и помоли Путин за прошка (друг е въпросът дали ще я получи).

Бойко Борисов не за първи път проявява характер пред „големия бял баща от САЩ”, но този път явно е раздразнил единствената суперсила в света и казаното от бившия дипломат е опит да бъде поставен на място. И да му се напомни, че Република България не е суверенна държава, а васал на Вашингтон. И да се окаже публична подкрепа на министрите Ненчев и Митов, които биха били веднага уволнени, ако никой не се опитваше да връзва ръцете на премиера (наистина, Ненчев, заедно с Плевнелиев също си посипаха главите с пепел – „след дъжд качулка”).

Макар че, не е късно премиерът все пак да покаже характер за пореден път (какъвто несъмнено притежава) и да се раздели с тях. Още повече, в навечерието на президентските избори. Никой не се съмнява, че или той самият, или неговият кандидат ще ги спечели. Което не означава, че не трябва да се постарае да спечели доверието на народа с независима, патриотична позиция. И той вече го направи, като скастри външния и военния министри по повод на бъдещата натовска флотилия, която може да ни постави под прицела на руския Черноморски Флот. И да прогони руските туристи от курортите ни.

Важното в случая е, че Бойко Борисов наистина набира „червени точки” пред българския народ. Което издава кандидат-президентските му амбиции. А това е оптималният вариант за България.

Сегашните президент, външен и военен министри не се държат като български държавници. БСП и „Атака” допуснаха непростимата грешка да прекъснат осъществяването на програмата на ГЕРБ през 2013г. Затова пък така се изложиха (особено Пламен Орешарски със спирането на „Южен Поток”), че в обозримото бъдеще няма да ги видим във властта. А Бойко Борисов има шанса да стане посредник между Москва, Брюксел и Вашингтон. Роля, която по принцип подобава на един български държавник. Още повече, че разчита на подкрепата на повечето патриотични формации, начело с ВМРО и НФСБ. А защо не и отново с АБВ!? Разбира се, след президентските избори.

Интересно ми е дали гореспоменатите партии и техните лидери ще имат претенции към Илиян Василев за твърденията, че младежите им са обучавани от руски инструктори? И ще има ли съд?

И дали не е време тези лидери да заемат постовете на Ненчев и Митов? Във всеки случай, през миналата година, на отбелязването на 100-годишнината от Геноцида над Арменците в Османската Империя, Красимир Каракачанов и съвсем неотдавна Валерий Симеонов посетиха Армения. И за двамата отзивите са изключително положителни (впечатленията са от първа ръка).

Крайно време е политическите постове в кабинета на Бойко Борисов да се заемат от патриоти, за да е стабилен.