Няма опасност от война с Русия, успокои Вигенин. Е, сега вече може да въздъхнем дълбоко и да заживеем живота си пак с пълна сила.

Има обаче едно голямо „Но!", което ни пречи даже да си помислим за последното, камо ли да го направим. И то е свързано с наскорошната визита на американския заместник-държавен секретар Виктория Нюланд в родината ни.

Славата, която си е извоювала въпросната дама е на разпалвачка на конфликти, а не на успокоителка на противопоставяния, в т.ч. и военни! Неслучайно всичките й действия са забулени в тайнственост, а домакините й са превръщани в моментално изпълняващи всяка нейна прищявка безропотни, всепокорни слуги!

Как иначе да си обясним, че една обикновена чиновничка от външнополитическото ведомство на САЩ, пък била тя и високопоставена, не само блокира центъра на София на 31 март 2014 г., но и постави в цайтнот медиите.

Почти половин ден журналисти от различни издания се питаха тук ли е или не е тук Виктория Нюланд, а българският външен министър им даваше двусмислени отговори в стил: „Щом питате може и да е тук, но не е сигурно!"

Трябваше да се включат пресцентровете на президента и на премиера, за да се разбере, че отговарящата за политиката на Америка за Европа и Евразия (каква формулировка само!) все пак шета из „софийските потайности".

Впрочем, включените в „играта на тайнственост" български държавници така и не разбраха, че това само подсилва имиджа на Нюланд и същевременно руши техния собствен. По-точно, разпилените останки от него!

И Плевнелиев, и Вигенин (за министър-председателят просто няма смисъл да говорим) така и не проумяха не само горното, но и с непремерените си изказвания задълбочават впечатлението, че са само „обслужващ персонал"...

Потвърждава го всяка тяхна дума! Така например, както съобщи прессекретариатът на Плевнелиев, държавният ни глава е бил категоричен, че настоящите финансови ограничения, които срещат България и съседните й страни, налагат по-активна подкрепа за принципите на интелигентната отбрана.

Би било весело, ако не е тъжно. Та нали американците с въоръжения преврат, който извършиха в Украйна, целят точно това - да си пробутат ненужното въоръжаване и скъпата неефективна система за противовъздушна отбрана.

От една страна, часове след отлитането на Нюланд от София външният ни министър успокоява родната общественост, че засега няма да искаме помощ от Алианса, защото „много държим да подходим внимателно, за да не влезем в спирала на напрежение. Напротив трябва да търсим политически решения".

От друга, в Брюксел в отговор на въпрос дали България трябва да поиска повече присъствие на НАТО в нашата страна, президентът заяви: „Категорично да. Апелирам за това. Утре на конференцията за 10-годишнината от членството ни в НАТО ще призова за повече НАТО в България и в региона."

Направо да се побърка човек! Единият, който трябва да прави външната ни политика твърди, че подкрепа не ни е нужна, докато другият - който трябва да ни представлява пред света - заявява, че ще призове за повече НАТО у нас?

Почвам да се съмнявам, на кой „тайнствеността" е била по-нужна - на Нюланд, която ни замаза очите с едно интервю, или на нашите политици, които се надпреварват и по време на визитата, и след нея да говорят като представители на две различни страни? Откровено ми става жал какво е преживяла Виктория.

Същевременно, даже и кокошките ни се смеят, че базите на Америка в България са предоставени безплатно. Неслучайно, според официалната американска класификация управляващите у нас са смятани за „локален, лоялен режим".

И как да е иначе, след като на въпрос дали на срещата с помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд е поставил темата за наем на американските бази у нас, премиерът посочи, че не са коментирани военни въпроси...

Обсъдени са били важните за момента неща, като украинската криза, уточни той. И правилно, ние парите ги берем по дърветата. За какво са ни притрябвали някакви си жалки американски долари. Пък били те десетки милиони!

Затова нито от НАТО, нито от Европейския съюз - няма нищо позитивно до момента.

Участвахме в безсмислените американски войни. Дадохме свидни жертви. Досега обаче един български пирон няма забит в „освободените държави". Докато фирми от страни, дето не са в НАТО, възстановяват, строят, печелят - от България няма.

Само негативи от НАТО. Пробутват ни старите си оръжия - при това скъпо и прескъпо. Впрочем, с изказванията си за военната авиация, президентът успя да накара не особено разговорчивия ни премиер да вземе отношение по въпроса.

Не са ми докладвали българското въздушно пространство да е нарушавано. Това заяви пред журналисти в Народното събрание премиерът Орешарски на въпрос дали руски самолети са навлизали в българското въздушно пространство.

Той определи като хипотези предположенията, че със зачестилите полети на руски самолети по въздушната ни граница се цели изчерпване на летателния ресурс на българските Военновъздушни сили (ВВС). Не знам какво би могло да иска командването на руските въздушни сили, добави Орешарски.

Коментарите на премиера се отнасят за изказванията на президента и главнокомандващ на армията Росен Плевнелиев, когато държавният глава попита кой има интерес от това българските самолети постоянно да излитат извънредно.

"Може би целта е да не могат да бъдат повече технически годни, може би, за да се случат по-скоро ремонтите, които всички очакват, че ще се случат, може би, за да изтощим Българската армия и нейните усилия да бъде технически пригодна и годна", каза Плевнелиев. С което опита да надмине сам себе си...

При такава демонстрация на „компетентност" от „държавните ни мъже", чудно ли е, че, нивото на официалните американски лица, които те са принудени да приемат, пада с всяко следващо посещение на пратеници на САЩ у нас?!

Както е тръгнало, до края на годината президентът, премиерът и дипломат № 1 вземат, че официално приемат и някоя от служителките в Държавния департамент, грижещи се за специалните помещения в него, кодирани като WC!