Блажени ще да са българите в Чикаго щом съдбата, разбирай Външно министерство, им прати за консул Лила Георгиева, която се прочу преди години с еротичните си снимки в интернет, а сега за неин колега стягат Димитър Туджаров-Шкумбата.

След като оплакнаха очите, в скоро време нашенците ще имат възможност и да се повеселят от душа. Нищо, че назначаването на известния шоумен зад океана предизвика нееднозначни коментари в медиите.

Тези дни премиерът Бойко Борисов оцени кандидатурата на Димитър Туджаров за български консул в Чикаго като многократно по-добра от повечето назначения в нашата дипломация през последните години.

Този човек, заяви Борисов, поне изкарва парите си със своя талант, старал се е, родолюбец е и мисля, че ще се справи добре сред нашата общност там. Разбира се, има и други мнения, но ако отидете и проверите, понеже знам, че имате познати в Лондон, какви хора са назначени в посолството в Лондон, трябва да ви кажа, че Шкумбата ще бъде много, много класи над тях, категоричен бе премиерът.

Какъв е проблемът на министър-председателя с посолството ни в Лондон така и не стана ясно. От външно министерство заявиха само, че не коментират от кого идват предложенията за „външни" на ведомството консулски назначения. Но припомниха, че министърът без портфейл за българите в чужбина Божидар Димитров е подписал подкрепително писмо за кандидатурата на Димитър Туджаров.

Явно „орисаните" за консули в Чикаго винаги са имали силна подкрепа от властта, независимо коя е тя.

Навремето, въпреки нападките срещу Лила за „разкрепостено държание" така и не успяха да я уволнят, а тя говореше за „лични свободи", без изобщо да се съобразява с общественото си положение на служител във Външно. Днес същата е твърде далеч от обсега на общественото мнение, за да се притеснява изобщо, че могат да я сменят.

Колкото до назначението на Шкумбата в Чикаго, то не е нищо повече от поредният номер от цирка на Борисов „Премиер". Тук ни разсмива цяла циркова трупа, един да ги разсмива и в Америка! Нали и без това ролята на Шкумбата в цирка на властта не е повече от тази на клоун.

Вярно е, че Димитър Туджаров е добър комик, но не знам как ще се справи като консул. Консулската работа е свързана с нелек административен процес и изисква специална квалификация.
Казаха, че той владеел английски език и бил магистър по риторика - значи покрива изискванията за длъжността: висше образование, чужд език и компютърна грамотност (най - вероятно има).
Но въпросът е принципен - с какво ще допринесе неговото назначение? И кои са били конкурентите му за мястото? Имало ли е конкурс?

Трябва да се даде отговор на всеки от тези въпроси, защото щяха да се правят съкращения във външното ни ведомство, да се пестят пари, а премиерът Борисов праща трети консул в Чикаго. Трябва да се отговори и, защото системата на МВнР години наред не е отваряна, не е превръщана в система, която трябва да обслужва гражданите. Напротив, изграждана е като система, която трябва да бъде затворена.

Не бива да се забравя и фактът, че за капсулирането на системата на Външно министерство изключително важна роля изигра и онзи изолиран свят, в който немалко време живееха дипломатите ни.  

За непрогледната мъгла, с която е обвита дейността на Външно, обаче не е виновна само представата, която според министър Николай Младенов създава, или е създавала през годините „Московската школа".

Претенците на младите попълнения, които препълват дипломатическото ни ведомство, за уникалност, свръхнадареност, всезнание и всеможене в никакъв случай не са по-малки от тези на старите кадри.

В това отношение възпитаниците на УНСС, сред които е и министърът, не се различават коренно от завършилите МГИМО, колкото и едните, и другите да не се съгласят с една такава констатация. 

Лошото е, че Меката на българската дипломация, било поради високомерност, било като защитна реакция, така и не намери за нужно да обяснява на българското общество какво се случва в нея, какво правят служителите й и най-вече защо го вършат именно по този, а не по някакъв друг начин.

За институцията Министерство на външните работи тази „позиция4 беше и продължава да бъде особено комфортна, но за нейните служители тя бе и остава пагубна. Следването й лиши дипломатите ни от онази обществена подкрепа, на която разчитат колегите им в ЕС. А това ги направи лесни жертви на периодичните чистки, които на всеки 3-4 години минаваха през кабинетите на Външно министерство.

Така се стигна и до основния проблем, пред който е изправена българската дипломация днес, и той е, че ние нямаме качествени дипломати. Ние имаме „йесмени", но не и мислещи и гъвкави защитници на държавните ни интереси, които са способни от всяка ситуация да извлекат полза за страната ни.

На този фон с още по-голяма сила изниква въпросът: Кому е нужно назначението на Димитър Туджаров? Може би, Шкумбата ще бъде официалният представител на премиера в Чикаго.

Вероятно е необходимо на представителите на българската диаспора там, която хич не е малко, да им се разказват смешки за това колко е велико настоящото управление на държавата.

В България това ежедневно го правят по телевизиите Бойко Борисов и Цветан Цветанов, но „наглите" чикагски телевизии не излъчват успехите им и нещата трябва да се случат чрез смешник, който може да ги имитира успешно. Да не забравяме, също така, че идват избори и хората трябва да се подготвят за „правилния" вот.

Впрочем, от партийна гледна точка, Шкумбата напълно заслужава да стане консул. Все пак преди три години организира два митинга на ГЕРБ пред Народното събрание. Дали ще е по-добър в „развлекателната част" от онази палавница Лила обаче е под съмнение!

Тъжното е, че винаги, когато си помисля, че по-голяма глупост не може да бъде направена, тези от управляващата върхушка ме опровергават.

Какво да се прави, циркът продължава...