Атентатът на летище "Домодедово" изненада крайно неприятно кремълското ръководство и най-вече управляващия тандем Путин-Медведев. Годината преди президентските избори едва ли можеше да започне за тях по по-лош начин.

Неминуемото падане на рейтинга и на двамата (което все още не е официално отбелязано) със сигурност ще им създаде големи проблеми със запазването на общественото доверие и при вземането на решението кой от тях да се кандидатира за поста на държавния глава.

Вече дори се говори че в новата ситуация това може да бъде трети човек. Аз лично не изключвам на преден план да бъде издигнат вицепремиерът Сергей Иванов - генерал-полковник от ФСБ (КГБ), в миналото министър на отбраната и секретар на Съвета за сигурност, в момента наблюдаващ военната промишленост, близък приятел на Путин.

Подобно кадрово решение е възможно, ако се окаже че руските силови структури не са в състояние да се справят с терористите и Москва, и Санкт Петербург продължат да бъдат разтърсвани от смъртоносни взривове.

Повече от ясно е, че във ФСБ (Федерална служба за сигурност) и другите силови държавни органи ще падат глави. Първата почти сигурно ще бъде на началника на управлението на ФСБ за Москва и Московска област Виктор Захаров. Същият беше посочен от вездесъщия Владимир Жириновски като главен виновник за случилото се.

А още от времето на Борис Елцин е известно, че това, което "Жирик" казва пред журналистите, го мислят президентът и министър-председателят. Както и че той прави това, което на руския президент много му се иска, но не може да си го позволи - например да излее пред камерите на най-гледаната руска телевизия чаша с вода в лицето на лидера на про-западната опозиция и кандидат за президент Борис Немцов и после да го удари с чашата по главата.

Едва ли обаче това ще бъде единственото уволнение. Такива предстоят и в МВР, и в Министерството на отбраната, и в Генералния щаб, и в командването на Вътрешните войски. И няма как това да не се случи! Защото всички тези структури, взети заедно, вече над едно десетилетие не могат да се справят с бойците от Ногайския батальон, родени в една сравнително неголяма местност на Северен Кавказ - Нефтекумския район на Ставрополския край и съседния Ногайски район на Република Дагестан.

За техните "подвизи" руската общественост отдавна е подробно информирана. На най-високо ниво, след поредната акция на федералните сили, концентрирани в района, беше обявявано, че са унищожени напълно. И скоро след това те отново напомнят за себе си. Така беше и през изминалата година. При едно от сраженията загинаха 18 бойци от батальона. Естествено, за пореден път чухме, че с "ногайците" е свършено. Само че те отново не пропускат да напомнят за себе си. Първо организираха успешен атентат в северокавказкия курорт Пятигорск, а сега и в Домодедово. Къде ще е следващият!?

Показателно е, че този път ФСБ е имала всички шансове да предотврати терористичния акт. На 31 декември 2010г. в московски стрелкови клуб е произведен взрив по непредпазливост, при който загива млада жена от северокавказки произход. При разследването става ясно, че тя е подготвяла взривно устройство за атентат в руската столица. Оказва се, че клубът е нает от друга млада жена от Северен Кавказ - Зейнат Суюнова, чиито съпруг излежава присъда за участие в терористична формация, тоест бил е боец от същия Ногайски батальон. Същата е издирена и арестувана във Волгоград и доставена в Москва за разпити.

Мои познати, ветерани от съпротивата срещу Горбачов и Елцин от август 1991г. и октомври 1993г., твърдят, че следователите от ФСБ си разбират от работата и знаят как да изтръгнат нужните показания от разпитваните...

Интересното е, че този път не са го направили! И така взривът на летище Домодедово е станал възможен! В момента най-тиражираната версия е, че терористите вече са усещали, че ФСБ е по петите им и организирали максимално бързо атентата. Затова и жертвите са сравнително малко. Ако се бяха промъкнали по-навътре в залите на летището и бяха подбрали час пик, когато са претъпкани, трагедията щеше да бъде неописуема! Тоест, нещо все пак е направено, за да се противодейства на терористите.

Въпросът е как ще се действа оттук-нататък? От всички разговори, които проведох, най-много ме впечатли този с жителка на Санкт Петербург - млада жена, майка на две деца, съпруга на офицер от Балтийския флот. Тя смята, че единственото възможно решение е това, което е взел навремето Сталин - изселване от Северен Кавказ и разселване из необятните руски простори на народностите, генериращи ислямистки тероризъм.

Нейното мнение се споделя от все повече обикновени руснаци, на които им омръзна да живеят в постоянен страх и да трупат огромни телефонни сметки, тъй като при всеки един взрив в двете руски столици започват да звънят на всички близки, приятели и познати, за да се уверят, че са живи и здрави (този път загина и моя позната).

Тук трябва да се отбележи, че в посочените два съседни района на Руската Федерация традиционният ислям е изгубил почва и местните мюсюлмани (които са мнозинството от населението) са предимно уахабити. За тях е гордост и щастие да загинат в битка с християни и да се преселят в ислямския рай.

Това което предстои да видим, е дали сегашните руски ръководители няма да се изкушат да им помогнат това да се случи в масов мащаб? Тоест, сигурност и спокойствие, вместо демокрация и права на човека? Отговорът на този въпрос ще е ясен до изборите.