Хибридната диктатура не просто е тук, а e вече само на една игла разстояние. Дойде с ваксиниращата игла, която вероятно скоро и у нас ще стане задължителна. Свещеното право на личен избор - особено когато става въпрос за собственото ви тяло и здраве, вече не е гарантирано безусловно. За фашизъм говорят гръцките демонстранти, изправили се срещу налагането на задължителната ковид-ваксинация в тяхната страна. И кипърците намекват за фашизъм. А в сърцето на стара Европа - на Шан-з-Елизе в Париж, десетки хиляди вбесени граждани крещят "Свобода!", "Свобода!". В цяла Франция в събота бяха над 160 000. Наричаха президента Макрон "тиранин".

Да, още пресни са при нас в Източна Европа спомените за демонстрации с възгласи "Свобода!". Демонстрации срещу тоталитарния произвол на лицемерни комунистически режими. Но на Шан-з-Елизе? В Париж? Кой би очаквал? Френските демонстранти наричат това, срещу което са се разбунтували "здравна диктатура".

Новата диктатура е хибридна. Предрешена като милосърдие. Прилича ми на хибридната война. Настъпва незабележимо, но все така неумолимо - тихомълком, на пръсти. Случва се с помощта на едностранчива - а може би и тенденциозна? - интерпретация на действителността, прокарана през медиите. До такава степен се насади в общественото мнение тази едностранчива интерпретация на случващото се около COVID - 19, до такава степен се насади страх от "смъртна опасност", че много хора виждат в "здравната диктатура", за която говорят французите, спасение, а не насилие... Може би такива ще са диктатурите на бъдещето. Объркване на разсъдъка ще изключва съпротива.

От октомври 2020 г. вероятно най-цитираният човек в немските социални медии е фелдмаршалът на нацисткия райх Херман Гьоринг. Цитира се изказване, което се твърди, че е направил пред Нюрнбергския трибунал: "Лесно е и няма нищо общо с националсоциализма. Има общо с природата на човека. Може да се прилага в националсоциалистически, социалистически, комунистически, монархистки или демократичен режим: единственото нещо, от което едно правителство се нуждае, за да зароби хората, е страх!" С този цитат противници на локдауните и насилствената ваксинации предупреждават за сходство между политика на демократични правителства, причинила страховата коронавирусна истерия, и политиката на немските националсоциалисти. Защитници на политическата линия в подкрепа на локдауните и ваксината разкритикуваха цитата като фалшив. Дори Гьоринг да не е казал това, смислово то отговаря на циничната националсоциалистическа идеология. От там и неудобството от този "цитат" за политическия естаблишмънт в демократичния свят.

Като всяка диктатура и хибридната отнема права. Няма вече равни права. Това е! Демократична Европа си позволява прецедент, който може да я затрие. Защото след като в бъдеще само ваксинирани срещу COVID - 19 ще имат право да посещават магазини, ресторанти, спортни състезания, концерти и др., да летят със самолет или пътуват с влак, след като само имунизирани ще имат право да работят в здравната или образователната сфера, след като всеки работодател ще има право да принуждава към ваксинация, на същия принцип всяка произволна дискриминация вече става възможна. Вече не е немислима, както беше досега. Така се зачева произволът на диктатурите.

Фактите са следните и говорят за неясно бъдеще на демокрацията в Европа. В Гърция от тук насетне само за ваксинирани е разрешен престоят в затворени обществени помещения като ресторанти, зали за културни мероприятия и др. За работещи в здравния сектор се въвежда задължителна ваксина, без която надвисва опасността от уволнение. В Англия доставчици на много услуги, напр. фризьори, както и полагащите грижи за стари хора нямат вече право на избор. Ваксината срещу COVID - 19 за тях е задължителна. Ако до септември работещите във френския здравен сектор не склонят на ваксинация, ще бъдат уволнявани.

В Европа Италия първа въведе задължителната ваксина срещу COVID - 19. Още през април работещите в частни и държавни здравни институции както и аптекарите бяха поставени пред избора да се ваксинират или изгубят препитанието си. Междувременно над 300 италиански медицински работници са завели групов иск срещу отнетото им право на избор, а от там и право на труд. Адвокатът им Даниеле Гранара уточнява пред вестник Il Giornale di Brescia: "Ние не водим борба като антиваксъри, а борба за демокрация."

Новина от последните часове: "Ню Йорк и Калифорния въвеждат задължителна ваксинация за щатски служители. В тази група попадат медици, полицаи, пожарникари, преподаватели и др." И зад океана демократичното право на избор се клати.

От големите европейски демокрации единствена Германия се обяви за запазване на свободен избор по отношение на ваксината срещу COVID - 19. Канцлерът Меркел потвърди, че не би подкрепила въвеждане на задължително ваксиниране. Не би подкрепила и индиректна принуда към ваксина чрез въвеждане на дискриминация срещу неваксинирани. Говорителката ѝ Улрике Демер на пресконференция поясни: "Всичко остава, както до сега. Няма да допуснем ваксинационна принуда тайно да се промъкне през задната врата."

Чест прави на Германия, че все още поставя конституционните права на гражданите над коронавирусната истерия. И там обаче тенденцията срещу правото на избор си проправя път. Министърът на здравеопазването Шпан още от зимата говори за двойни стандарти в правата на ваксинирани и неваксинирани. През уикенда и министърът към канцлерството Браун намекна за повече свободи за ваксинирани в сравнение с неваксинираните.

Да си припомним: до ден днешен никой не знае, дали хората след поставена ваксина не продължават да бъдат разпространители на вируса! А светила на вирусологията по целия свят продължават да наричат кампанията за ваксиниране срещу COVID - 19 "най-мащабния медицински експеримент в историята на човечеството"...