В течение на последните два дни от Аденския залив дойдоха любопитни новини - първо се оказа, че банда тежко въоръжени сомалийски пирати не са могли да се справят с невъоръжения екипаж на руския търговски кораб „НС Командер", а впоследствие се предадоха почти без бой на кораба за борба с подводници „Адмирал Пантелеев" от руския Тихоокеански флот.

Руските моряци се оказаха достойни за своя патрон заместник-командващ Балтийския флот от Втората световна война и голям почитател и спонсор на петербургските балерини (явно, за разлика от начлника си - вицеадмирал Трибуц, е бил истински адмирал и за разлика от началника на Генералния щаб на РККА маршал Шапошников, истински мъж).

А мургавите капери от източноафриканското крайбрежие явно са били неприятно изненадани. Сигурно, както досега, са разчитали на лесна плячка и безнаказаност. Вместо това, ще им се наложи да търкат наровете в някоя сибирска колония, останала още от времето на ГУЛАГ и да копаят в някой рудник на минусови температури.

Което значи, че ако някой от тях се върне някой ден в горещата Сомалия, може да се смята за щастливец и късметлия.

Явно никой не е обяснил на сомалийските пирати, че за разлика от колегите си от повечето развити страни, руските моряци са минали тежка наборна военна служба, където са ги научили на много полезни неща, включително и да оцеляват във всякакви ситуации, дори когато това изглежда невъзможно. Така стана и сега.

А пиратите явно са си мислили, че дори да бъдат задържани, скоро ще ги освободят, защото все още няма международни закони, по които да го осъдят. Този път обаче не познаха - лично министърът на отбраната на Руската Федерация Анатолий Сердюков потвърди, че процесът и изтърпяването на наказанието най-вероятно ще бъдат на руска територия.

Тоест, по руските, а не по международните закони (което значи, „жална им майка" на тези мургавите). Той потвърди също така, че бойни подразделения на руския тихоокеански флот ще продължат да патрулират край сомалийските брегове и ако трябва, ще бъдат подсилени.

В началото на новия век, когато най-сериозната военна заплаха за цивилизования свят е именно международният тероризъм, именно това е начинът на противодействие.

Защото, ако например канадските и другите натовски военни кораби продължат да пускат пленените пирати, проблемът ще продължи да се изостря и да нанася все по-големи материални и човешки щети на световното корабоплаване.

И е крайно време големите световни икономически и военни сили, които са изпратили бойни кораби в района - САЩ, НАТО, ЕС, Китай, Индия, Япония, Южна Корея и, разбира се Руската федерация, да действат синхронизирано, под единно командване, за да решат проблема по най-бързия начин.

Странно е, че навремето САЩ създадоха коалиция, за да унищожат бедния Саддам Хюсеин, който с нищо не заплашваше световната сигурност, а сега не могат да го направят срещу пиратите от една държава - разграден двор, каквато е Сомалия.

И трябва всички да се вслушат в думите на споменатия вече Анатолий Сердюков, който твърди че ако не бъдат унищожени пиратските бази на брега, набезите ще продължават.

Тоест, Русия се кани да изпрати и авиация и може би сухопътни войски.А останалите?
Нима ще седят и ще гледат със скръстени ръце!?