Българските медии отново оставиха без внимание поредния сблъсък между ислямския тероризъм и руските специални служби на територията на Дагестан.

Преди броени дни там беше убит (заедно с четирима свои сподвижници) Фарис Юсейф Умейрат, по известен като Абу Хавс - приемник на легендарния Хаттаб на поста представител на "Ал Кайда" в Северен Кавказ.

Йорданецът от чеченски произход (също, както и Хаттаб) по ирония на съдбата е унищожен от руските специални служби на улица "Мир"в дагестанския град Хасавюрт.

Според заместник-началника на ФСБ в Дагестан - Михаил Меркулов, мъртвият е бил съпричастен към убийството на руските дипломати в Багдад през това лято.
В него са били намерени така наречените "списъци за разстрел"с имената на служители на руските ФСБ и МВР в Дагестан.

За Абу Хавс се знае, че лично е получавал и разпределял финансовата помощ, която самият Осама бин Ладен е отпускал на чеченските терористи.
Тоест, неговата гибел най-вероятно сериозно ще разстрои координацията между "Ал Кайда" и полевите командири в Северен Кавказ.

Явно ще трябва да бъде потърсен друг подходящ представител на чеченската диаспора в Йордания, който да заеме този пост.

Тази диаспора се образува в Йордания и някои други арабски страни в началото на 19 век, когато Руската империя, вследствие на поредицата от военни победи, постепенно изтласква Османската от Северен Кавказ.

Много ислямски семейства, родове и кланове, които не желаят да живеят в православна държава, се изселват в Близкия Изток (тогава все още под властта на султана).
Специално чеченците, по редица причини, предпочитат Йордания.

Благодарение на несъмнените си лични качества и семейната, родова и кланова солидарност, скоро заемат силни позиции в елита на йорданското общество.

Когато страната става независима, те се оказват в положението на аристократи в приемната си родина.

Такъв между другото е и йеменецът по произход Осама бин Ладен в Саудитска Арабия.
Той разчита изключително много на тези чеченски кланове за даване на отпор на руските въоръжени сили в Северен Кавказ.

Тази продължаваща вече повече от десетилетие битка е част от "на цивилизациите", по определението на Сеймюъл Хънтингтън.
Този път "Ал Кайда" претърпя в нея тежка загуба.