Ледена пот облива от няколко дни търговците на жива плът в България, че и в региона. Причината е включването им в „черния списък" на най-новия борец срещу престъпната им дейност - Цветан Цветанов.

Вътрешният министър показа ясно амбицията си да сложи край на „спокойните дни" на сводниците от всякакъв род по време на състоялата се на 26 октомври т.г. конференция за проституцията в родината ни.

Любопитен факт е, че форумът се проведе в сградата на парламента, което даде основание на някои нездрави елементи у нас да твърдят, че „проститути са обсъждали проблемите на проститутките". Това обаче са абсолютно неуместни алюзии. Доказа го с изказването си и самият силов вицепремиер.

Платеният секс, категоричен бе Цветанов, е взаимосвързан с организираната престъпност. Това е един изключително доходоносен бизнес, коментира още „силовакът" и съобщи, че към октомври тази година МВР е констатирало, че на територията на страната секс за пари предлагат 1326 момичета.

Как хората на Цветанов са стигнали до тази бройка така обаче и не стана ясно. Едва ли работодателите на жриците са регистрирали трудовите им договори в НАП! По-вероятно е, след като в МВР не могат да събират доказателства за големите престъпления, да са ги пуснали да броят проститутките.

Но при това положение възниква друг един въпрос: За какво са му на Цветанов повече пари за следващата година?

По всичко личи, че не му трябват. Затова най-добре да вземат да прехвърлят половината МВР към националната статистика. И без това полицаите само броят! Броят проститутки, мафиоти, произшествия, грабежи...

Но да се върнем на данните от проучването на родната проституция, съобщени от Цветан Цветанов на форума. Те сочат, че засега в София са локализирани 30 клуба за платен секс. Дневният оборот на един клуб е около 1000 лв., а годишната печалба на клубовете възлиза на 30-60 млн. лв.

Елементарната проверка на тази статистика сочи обаче, че поднеслите я на Цветанов навярно не могат да смятат. Първо, 1000 лв. оборот на ден не е нищо, прави го сигурно и кафенето на спирката на рейса. Второ, дори да е така, това прави 365 000 лв. оборот на година на клуб, или около 10,8 млн. оборот за всичките 30 клуба. Как така от 10 млн. оборот вадят "30-60" млн. печалба?!

Обяснението за тази разлика от има-няма 20-50 млн. лв. се крие навярно във факта, че при проведени интервюта няколко различни източници говорят за повече от 30 заведения, като дори се споменава бройка между 80 и 150. Но кой ще ти обръща внимание на такива незначителни подробности...

Според изследването пазарът на проституцията в София е разпределен между 4 основни вериги, които държат значителна част от него. Повечето от тези вериги поддържат и силови структури, които издирват проституиращите самостоятелно и ги поставят под техен контрол. Само един от „играчите" е специализиран в луксозните клубове и в предлагането на „елитни" услуги.

И четирите вериги поддържат свои клубове в централната част на столицата, като четвъртата има и имоти в елитни квартали в полите на Витоша. Проституиращите от високия слой, които не са толкова известни, се предлагат в някои от луксозните имения на цени от 300 лв. на час. В зависимост от момичето, цените през сводници обикновено достигат до 600-1000 лв. за цяла нощ.

И тук възникват също куп въпроси: Като има вериги и структури, защо участниците в тях не са в затвора? Министър Цветанов не може да ги подслушва ли? Или не може да пусне „куки" под прикритие? Какво точно?

Още повече, че според министъра, след Румъния и Украйна, България е третата (?!) страна в Европа по износ на проститутки, а годишната печалба от едно момиче, заработващо в Евросъюза, е около 12-18 хиляди евро.

И тук Цветан Цветанов или най-вероятно този, който му е готвил материала, пак бърка. Защото, както твърдят запознати с бранша, това е месечния оборот на улична проститутка с цена 50 евро плюс хотелската стая!

Но изглежда вицепремиерът е прецизен само, когато прави своите собствени сметки, не и чуждите. Въпреки че по думите му 270 000 са проститутките на територията на Стария континент, а 7-8 милиона са жертвите на трафик на хора в света. Печалбата от тази дейност възлиза на милиарди долара.

Не можем обаче да му се сърдим. Всичко научено от него по въпроса е в рамките на 3 дни в Испания. Други познания няма.

От друга страна, фактът, че Цветан Цветанов е безопасна игла може да радва само сводниците!