Странно нещо наистина са Балканите. Докато в една балканска страна - Гърция - направо обезглавяват крайнонационалистическата партия „Златна зора", то в друга - България - се грижат за посестримата й „Атака" като за „стайно цвете"!

И това съвсем не е голословно твърдение, а факт, подкрепен от куп доказателства, който колкото и да се напъват адептите на двете партии не могат да опровергаят. Впрочем, феновете на „Златна зора" едва ли ще и го правят, тъй като в момента в парламента на Гърция тече процедура по нейното партийно обезглавяване.

Парламентът в Атина обсъжда сваляне на имунитета на още четирима депутати от „Златна зора" по искане на Върховния съд. Прокуратурата има показания на защитени свидетели, че народните представители са извършили престъпления.

Въпреки разкритията обаче, гърците не свалят своето доверие от неонацистите, като партията „Златна зора" е трета по рейтинг. Нещо, което не може да се каже по отношение на четвъртата сила в българския парламент, чийто рейтинг според изследвания на всички социологически агенция продължава стремглаво да пада.

Явно по нашите географски ширини да си жертва на преследване е много „по-изгодно" в политически план, отколкото да си обект на обгрижване!

Това се доказва и от закотвянето на „Златна зора" на трето място, въпреки показанията на седем защитени свидели, които доказват, че народните представители от неофашистката "Златна зора" са участвали в прикриване на следите на убийците на рапъра Павлос Фисас. Как да не повярваш, че има нещо извратено на полуострова?!

Още повече, че друг свидетел доказа, че един от депутатите има тайно скривалище за оръжие в изоставен манастир, а разследващите получиха автентичен запис на изказване на депутат, че "Златна зора" е „готова да влезе в парламента с танкове".

Това е, обичат да си решават държавните проблеми с оръжие гърците, и никой не е в състояние да ги лиши от тази им национална черта. Именно поради това и всеки техен сънародник, който е погледнал управляващите през мерник, им се издига в очите и те не го свалят от пиедестала, каквито и обвинения да му отправят.

Впрочем, едва ли ще успее да наклони в обратната посока гръцкото обществено мнение и специалната парламентарна комисия, обсъждаща искането на Върховния съд за свалянето на имунитета на четирима депутати, което вероятно ще бъде гласувано от парламента по бързата процедура. Депутатите от управляващата коалиция ама изобщо не обичат да си спомнят за „тъмните времена" на управлението на черните полковници. Затова и в битката за ликвидиране на „Златна зора" са включени всички средства!

Службата за борба с финансовите престъпления, например, проверява транзакциите на банковите сметки на партията и активистите й в страната, за да се установи дали съществуват улики за пране на пари.

Парламентът в Атина обсъжда и промяна в закона за финансиране на партиите, която ще даде възможност да се спре държавната субсидия, когато лидерът или депутати са разследвани за пране на пари.

А какво е да ти вземат, ако не цялата, то поне част от държавната субсидия, съидейниците на огряните от златното слънце от нашата „Атака" знаят добре (справка 40-то и 41-то НС) и затова много внимават какви ги вършат в сегашния парламент. Затова и за тях се грижат като достойни представители на политическата флора у нас.

Но пък, в интерес на истината, и народните представители от партията, и самият Волен Сидеров, си заслужиха тези грижи!

Най-напред, още преди последния парламентарен вот на 12 май т.г., от предизборната програма на „Атака" бяха изхвърлени всички онези „неправилни" позиции, лозунги, искания и други, заради които ги блъскат по главите сега техните колеги в Гърция. От порядъка на ксенофобия, антисемитизъм, смяна на системата и др.

След това „лидерът на националистите" като се видя качен от народния вот върху езичето на парламентарното кантарче, взе, че избра „правилната страна". В резултат, на което повечето - разбирай „правилните медии" - не само че го провъзгласиха за „добър политик", но и въобще забравиха за квалификациите, с които го определяха.

И, както си е редно по нашите ширини, за да не би момчетата на Волен да се отчаят, че ги „охрабряват" само платонично, набързо ги пратиха и на едноседмичен, групов воаяж в „любимия" им Брюксел...

Вярно е, че там те не получиха по един голям, вкусен морков, какъвто получават, за да зареждат с витамини младите си тела след всяко парламентарно заседание, но и дажбата от брюкселско зеле си е вкусотия. Е, някои казват, че заради туй разминаване се стигнало до скандал в ресторант, но това е абсолютна клевета и нищо друго.

Както е тръгнало, още една колективна екскурзия до Брюксел и депутатите от „Атака" (и млади, и стари!) ще се превърнат в най-заклетите европейци!!!... Пък на ония от „Златна зора" като не им увират главите, нека да ги бъхтят. Пада им се!

Друг е въпросът, че екскурзиантите от Воленовата чета се върнаха от столицата на Европа замаяни в най-различна степен и започнаха да правят неща, заради които се наложи да ги понашляпат приятелски. Но, нейсе...

Така например, народната избраница Магдалена Ташева, още росна-пресна от видяното и преживяното, взе че смути съня на премиера, и не само на него, с изказването си, че и „Атака" може да поиска вот на недоверие към вътрешния министър Цветлин Йовчев, заради несправяне с кризата с т. нар. сирийски бежанци.

Ама не може така! Сякаш Йовчев ги е канил на гости, та на него да му държи сметка защо продължават да идват, а държавата няма къде да ги настани и с какво да ги храни. Добре, че г-жа Ташева остана соло, та всичко взе, че се размина.

Изглежда обаче Волен и членовете на групата на „Атака" в Народното събрание грешно изтълкуваха замълчаването на парламентарните им „приятели" и напарвиха „нов гаф". Взеха, че поискаха да се затвори границата ни с Турция!

Мнозинството в парламента обаче не прие за „основателно" искането на "Атака" да се затвори границата за чужденци, които търсят убежище у нас.

Затваряне на границата за прииждащите от Сирия бегълци няма да има. Това решение взеха на 9 октомври депутатите от 42-я парламент. Със 165 гласа „против" те отхвърлиха искането на „Атака" за недопускане на бежанци у нас. Само „националистите" подкрепиха предложението си, а 4 души от БСП гласуваха с „въздържал се".

Това е! Може държавата да е „на ръба", да няма пари за бежанците и ДАНС да се задъхва от бежанската вълна, щом мнозинството в парламента е решило така, значи ще станем клоака на Европа, и точка. На „Вип Брадър" не се възразява!

Колкото до групата на „Атака", членовете й ще имат възможност скоро да се поправят - при дебатите и гласуването на поредния безумен „вот на недоверие", внесен от ГЕРБ. И шансът да решат да правят някакви номера е равен на нула. Защото, ударът на гръцкия парламент по „Златна зора", е кошмарен пример за „Атака".

А, че въпреки „промяната" й, съдбата на партията може да бъде същата, ако не „внимава", го показаха го с единодушния си вот и БСП, и ДПС, и ГЕРБ!