Скандалната лвовска депутатка от „Свобода" във Върховната Рада в Киев Ирина Фарион (между другото, бивша активна комунистка) демонстрира класически украински ругатни по адрес на новоизбрания президент на страната Петро Порошенко:

„Самоунищожение на нацията по садомазохистичен начин", „отвратителна проява на национално предателство", тежко на този народ, който обича сам да си причинява болка" и т.н.

Вече реших, че ще продължа да усъвършенствам украинския език предимно от нейните речи, а не от класика Тарас Шевченко...

Между другото в последно време представителките на нежния пол в Украйна една след друга ми напомнят едно негово четиристишие, което според тях било показателно за цялото му творчество:

„Загуляйте чорноброви,
та не с москалями!
Москали - люди чужи нам,
зроблят лихо с вами!"

Не съм срещал български превод и затова сам ще направя непрофесионален опит:

Дружете черновежди момичета с момчета,
Но не и с руснаците!
Руснаците са ни чужди,
Ще ви направят нещо лошо!

Извинявам се за несъвършения превод, но точен май наистина е невъзможен. Шевченко има голямо по обем творчество, част от него е написано на територията на днешната Руска Федерация. От такъв велик поет и писател винаги има какво да се извади от контекста и да се експлоатира по безумен начин.

Точно това става в момента в Лвов и навсякъде в Западна Украйна. Имам сериозни подозрения, че нагнетяването на страстите точно сега срещу Порошенко и срещу етническите руснаци не е случайно. Защото, за умните хора е ясно, че нито Крим, нито Донбас ще се върнат в Украйна. А на „Свобода" и „Десния сектор" им е нужен както външен, така и вътрешен враг.

След като Изтокът и Югът на Украйна вече са външен враг (с който, както показва развитието на военните действия в Донбас, не могат да се справят), на преден план излиза вътрешният враг. И това в момента е новият президент Петро Порошенко, който олицетворява за тях цялото зло, идващо от Русия и православието.

Както и преди, отношението към това зло е огласено от Ирина Фарион. Прякорът и е „бясната". Макар че, май добре се прави на „бясна"...

Галичаните и волиняните не могат да простят на Петро Порошенко обявените му приоритети във външната политика - плановете му да посети най-напред Варшава, а след около месец и Москва и да се опита да разреши по мирен начин историческите проблеми със славянските съседи на Украйна.

Защото именно предците на сегашните бойци от „Десния Сектор" и активистите на „Свобода" организират убийството на полския вътрешен министър Перацки и готвят диверсии срещу съветските електрически централи в между-военния период. А по време на войната избиват 100 000 поляци и оказват съпротива на Съветската Армия до 1954г. - след смъртта на Сталин!

И сега може да се очаква, че са готови да накажат всеки украински политик, дръзнал да прояви някакви слаби признаци на славянска солидарност. Защото украинският национализъм е, преди всичко антиславянски! Не случайно е създаван в сегашния му вид в генералните щабове на Берлин и Виена, преди Първата световна война! И е готов да прояви същността си именно сега!

Иначе изборът на Петро Порошенко и заявлението му, че „без Русия не може да има мир в Украйна" се приемат много добре и от световните финансови кръгове - стабилизират се курсът на рублата и гривната, увеличават се перспективите за инвестиции в двете икономики. Пред него се поставя голямото предизвикателство: да убеди жителите на Донбас и останалите райони на Новорусия, че ще реши проблемите им по мирен начин, ако останат в Украйна.

Мисля обаче, че вече е много късно - там, както в Крим вече не са съпричастни към вътрешните украински проблеми и, след като дадоха толкова жертви, няма да се върнат назад.

А напред пътят е един - интеграция с Руската Федерация, ОДКС, Митническия Съюз и в перспектива - Евразийския Съюз.