Тъкмо ги обявиха за изчезнал вид и мутрите се завърнаха в типично техен стил. Откосите от „Калашников" - последната „лихва", която преди да се спомине „бизнесменът" Васил Донев отнесе на 3 юли - е поредното доказателство за това.

И за да бъде не само денят, но и нощта на вътрешния министър съвсем кисела, жена на 44 години е била убита с нож същата нощ в центъра на Бургас.

Какво става бе, „Цецо"? Нали уж в България няма проблем с престъпността и всичко е под контрол. Четирима простреляни - двама мъртви и двама ранени, една заклана, и то само в рамките на няколко часа. А до довечера?! А до утре вечер?!

Нали полицията ти набеди един сумист за „лидер на група" наречена лично от теб самия "Килърите"? Или "Килърите" са на свобода, или подчинените ти не са хванали този, който трябва. Впрочем, нещо нормално за подопечното ти МВР.

Помните ли: "Напред, народността не пада, там дето знанието живей!" Некадърни и некомпетентни не могат да вършат работа!

Доказва го и признанието на министър Цветанов, че има още много работа по разкриване на убийството (разложкото, б.р.) и сравнението му на случая с убийството на Юри Галев, което стана също в подобна местност и според него има идентичен почерк.

Но не некадърността Цветанова е гибелна в случая, а и като цяло. В България има развита престъпна мрежа, която все още не е разбита - факт, който не може да учуди никого.

И все пак трябва да има някакво обяснение за ставащото. Най-вероятно за ГЕРБ то е, че Станишев не спира да провокира Цветанов и Борисов с тези показни убийства и да руши имиджа на България като на „остров на стабилността" в региона.

Цветанов тъкмо се справи с разбойниците и ги опандизи, а Борисов тъкмо хване един камион хашиш и се снима с митничарите до „улова", и „комунарите" пак започнат с акциите си за дестабилизация на страната. Само и само пак да дойдат на власт!

Ето на, днес - на третия ден от юли - гръмнали тези добряци-лихвари в джипа им, вчера пребиха шофьора на тролей в София, а онзи ден шумкарите взели да се изкачат на Витоша и да я подпалят със скътани съветски сигнални ракети "земя-гора".

И всичко това за какво? За да унищожат горския фонд на премилата ни татковина и да не може настойникът на премиера в политиката да си насече малко дръвца за зимата, да сгрее женицата и 5-те си дечица в къщурката им в Кричим. Изверги!

А може би, както твърдят други „запознати", да е от убийствената, антисоциална политика на ГЕРБ. От безработица, безпаричие, безпътица хората просто луднаха!

Виж, ако имаше една добра социална политика и работа за всички, сега тези с автоматите щяха да са примерно учители, или стругари, или шлосери... Но тъй като са съкратени от „Стомана", Перник, сега трябва да се препитават с поръчкови убийства.

Но, от друга страна, пък, хак да им е - нали повечето от тях пак гласуваха за ГЕРБ. Те в България балъците никога не свършват, толкова са много! Мислеха си, че една „силна фигура" като Бойко Борисов ще бъде достатъчна, за да накара кабинета си да работи за тях. А и какво да се очаква от един народ, който тотално е изтрещял?

Нашият проблем обаче е, че държавата и мафията са неделимо цяло! Ако това не бе така, то България нямаше да се превърне през последните 23 години в кавър версия на Дивия Запад. Нямаше съдебната система да е дамгата за Брюксел, полицаи и престъпници да играят в едно и също родео, а политиците ни да са техните „рефери".

Вземете и последния случай. Полицейският директор Костов заяви, че към момента на двойното убийство в Благоевградската дирекция на вътрешните работи не е образувано наказателно производство срещу Васил Донев.

През месец април обаче той бе арестуван от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" по сигнали за незаконна лихварска дейност и пране на пари, но дни след това бе освободен. На кого от полицията да вярваме?

Още повече, че арестът на Доневио, какъвто бе прякора на Васил Донев, припомни на благоевградчани за убийството на друг един известен лихвар - Димитър Сукалински-Банскалията, което стана миналата седмица. Той бе заклан в дома си, като основната версия е отмъщение заради лихварската му дейност.

Дали арестът на Доневио е част от стартиралото разследване във връзка с убийството на Банскалията полицията отказва да съобщи. Установено е обаче, че Банскалията, който е дребен лихвар, вземал пари, за да раздава на клиентите си, от богати лихвари.

Не по-малко интересно е, че списъкът с покровителите на Банскалията, осигуряващи му възможността да упражнява доходоносната дейност, съдържа имена на 12 известни на полицията лихвари. Е, кажете ми в коя държава това би било възможно?!

Отговорът на горния въпрос е тъжен - комай единствено в България, която в продължение на повече от две десетилетия се превърна в „Дивия Изток" на Европа, независимо от „покритите Маастрихтски критерии".

И след като това стана пред немия поглед, а често и със „съдействието", на философи, икономисти, „културолози", екс-монарси, „хидролози", полицаи и пожарникари, крайно време е да дойде горският и да изгони всичките!

Точно като във вица...