В неделния ден в центъра на Киев се разигра невероятен сексуално - политически спектакъл.

Късметлиите, попаднали в нужния момент на нужното място - там, където главната улица „Крешчатик" се слива с централния площад „Майдан незалежности", наблюдаваха, къде с удоволствие, къде със смесени чувства, как тълпа красиви млади момичета, в оскъдни бански костюми, се заливаха с кал и се въргаляха в нея до насита, под възторжения съпровод на дюдюкащата мъжка част на публиката.

Предварително беше обявено, че по този начин те нагледно искат да демонстрират основното занимание на украинските политици - „да се заливат с кал един друг".

Шоуто беше съпроводено от лозунги срещу предсрочните избори, назначени от президента Виктор Ющенко за седми декември.
Те дълго време изглеждаха неизбежни, поради взаимното „заливане с кал" на бившите партньори от времето на „Оранжевата" революция от есента на 2004г. Противопоставянето между тях отдавна надмина по острота и политически патос това с проруските и левите партии в страната.

И тук премиерът Юлия Тимошенко  изненада и привържениците, и противниците си. В неделя тя направи обръщение към нацията и обяви, че избори не трябва и няма да има, защото те ще довършат Украйна в условията на световната финансово - икономическа криза.

Нейното предложение за създаване на широка коалиция от всички големи политически сили за пореден път повиши политическия й рейтинг.

Факт е, че първи се отзова доскорошният й последователен противник - Председателят на Комунистическата партия на Украйна Пьотр Симоненко, печелил навремето 42% на президентски избори.

Той, разбира се, постави своите категорични условия: излизане от Световната търговска организация и присъединяване към Евразийската икономическа общност, тесен военен съюз с Руската федерация и т. н.

Очевидно, че украинският комунистически лидер е решил да поеме еднолично функциите на защитник на правата на ляво ориентираните, рускоезични граждани на страната, разочарован от досегашните си съюзници (в петък демонстративно е затворил вратата на парламентарния асансьор под носа на Председателя на Социалистическата партия на Украйна Александър Мороз).

Прави впечатление неистовият стремеж на разцепилите се привърженици на президента Виктор Ющенко да удържат датата седми декември като ден за провеждане на парламентарни избори.

Очевидно, те се опасяват, че главоломно падащият им рейтинг заплашва да ги остави извън парламента при едно отлагане на вота.

Макар че дори и за тази дата нямат гаранции, че отново ще влязат във Върховната Рада.
Самият Ющенко знае, че никога повече няма да бъде преизбран за президент и ще се превърне в политически маргинал.

Той обаче се опасява от „импийчмент" заради продадените на приятеля му Михаил Саакашвили зенитни ракети, оставили Украйна без ефективна противовъздушна отбрана.

Още сега депутати от различни политически сили го заплашват със съд. Ако неговите привърженици не присъстват в следващия парламент, може наистина да се стигне до „импийчмент" и съд.

От Партията на регионите заявиха, че „Президентът назначава предсрочни избори, за да отвлече вниманието от себе си и да запази поста си" и обявиха, че ще продължат разследването на оръжейната афера.

В ситуация, когато Партията на Регионите води в социологическите проучвания за рейтинга, а нейният лидер и бивш премиер Виктор Янукович има реални шансове да заеме за трети път този пост, се предполагаше че ще се обяви против отлагането на изборите. Така и стана.

Задачата да бъде разкритикувана Юлия Тимошенко беше възложена на политика, на когото най-много му допада и приляга - бившата секретарка на Янукович, сега заместник - председател на парламентарната партийна фракция Анна Герман.

Тя логично вложи в критиката към министър-председателя цялата си женска завист и злоба, която, не е никаква тайна, изпитва към красавицата „паночка" Юля.

Обвиненията във всички смъртни грехове обаче не се приемат насериозно от украинското обществено мнение, защото е известно че Ана Герман, от една страна първо говори а после мисли, а от друга е разследвана за укриване на данъци в особено големи размери.

Тук можем да добавим, че двете с колежката й от юридическия отдел на Партията на регионите Екатерина Крикуненко вече от една година задържат хонорарите от по 700 долара на преброителите от последните парламентарни избори преди една година, включително и на тези, работили в дипломатическите представителства на Украйна в България (последните със съучастието на живеещия в Киев българин Венцеслав Видински).

Така или иначе, ако изборите бяха проведени вчера, Партията на регионите щеше да получи 24%, Блокът на Юлия Тимошенко /БЮТ/ - 19%, Комунистическата партия на Украйна - 9%, „Наша Украйна" на Виктор Ющенко - 5,4%.

За останалите политически сили няма гаранция че ще бъдат парламентарно представени. Тенденцията обаче е една позабравена напоследък дама политик стремително да си възвърне рейтинга и да отнеме гласове от партиите на Янукович и Симоненко.

Това е председателят на Прогресивната социалистическа партия на Украйна Наталия Витренко. Тя първа се обяви против възможното изтегляне на руския Черноморски флот от Севастопол след 2017г., ако не бъде продължен договорът за неговото пребиваване между Украйна и Руската федерация.

Поне така каза бившият руски министър на отбраната и сегашен вицепремиер Сергей Иванов.

Според Наталия Михайловна това изказване цели да успокои най-радикалните про - западни политици, за да престанат с антируските ексцесии.

Аз лично смятам, че целта е по-скоро да се провокират и мобилизират преди евентуалните избори рускоезичните граждани на Украйна да гласуват за проруските партии и да не дават властта в ръцете на сегашните управляващи.

Което най-вероятно ще се случи и Киев ще се завърне окончателно в орбитата на Москва.

Още повече, че на НАТО-вската среща на високо равнище в Будапеща за пореден път охладиха мераците на Украйна за членство в пакта.
Друг избор пред Киев просто няма.