Чехия обвини в събота руското военно разузнаване (ГРУ), че стои зад смъртоносната експлозия в склад за боеприпаси през 2014 г. Прага дори посочи една много специфична клетка на ГРУ - подразделението 29155, което е в центъра на вниманието от няколко години.

Доскоро експлозията през 2014 г. се считаше за трагичен инцидент, който отне живота на двама души. Но от събота, 17 април, тя е в центъра на нова ескалация на напрежението между Европейския съюз и Русия, коментира на сайта си френският телевизионен канал France 24.

Прага твърди, че има доказателства, замесващи руските разузнавателни служби в експлозията и експулсира 18 руски дипломати, обвинени в шпионаж. Русия оспори обвиненията в неделя и на свой ред изгони 20 служители на чешкото посолство в Москва.

От Молдова до Чехия, през Савоя

Според Чехия руските шпиони, работещи на нейна земя, са същите онези, които бяха обвинени в опит да отровят бившия двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. -скандал, който дълбоко помрачи руско-британските отношения.

Това са агенти, които принадлежат към отдел 29155, много специален клон на ГРУ, руската служба за военно разузнаване. Ако Чехия се окаже права, експлозията през 2014 г. ще се превърне в поредното вписване в черната книга на злодеянията на това звено на европейска земя. След аферата Скрипал медии като разследващия сайт Bellingcat или германското списание Der Spiegel, както и властите в няколко държави - по-специално Обединеното кралство, Швейцария и България - успяха да свържат няколко трагични събития, които изглеждаха, че нямат връзка помежду си, с дейността на отдел 29155.

Тези агенти са заподозрени, че са организирали операция за политическа дестабилизация в Молдова през 2016 г., че са участвали активно в опит за просръбски преврат в Черна гора през същата година и два пъти през 2015 г. са се опитали да отровят българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, който е опонент на Москва.

Шпиони от отдел 29155 също са били забелязани от испанските власти по време на протестите за независимост на Каталуния през 2017 г. Те дори са създали "задна база" за операциите си в Савоя, според разследване на френския вестник Le Monde, публикувано през декември 2019 г.

Звеното създава впечатление за ултрамобилна клетка, способна да бъде мобилизирана всеки момент, за да нанесе удар навсякъде по света по команда от Москва. Тези агенти са описани от "Ню Йорк Таймс" като "елитни войници", еднакво добре запознати както с изкуството на целенасоченото убийство, така и с политически пропагандни операции, които биха формирали въоръженото крило на "кампанията по дестабилизация на Европа", водена от Москва.

Отдел за "мръсната работа"

Този призрак на сенчеста руска армия в сърцето на Европа, натоварена да лови и елиминира враговете на Москва в чужбина, може би има тенденцията да надценява силите си. Те, разбира се, са "много добре обучени войници, всички преминали през Спецназ (руските специални части)", потвърждава Марк Галеоти, британски специалист по руските разузнавателни служби и директор на Mayak Intelligence, консултантска компания по въпросите на сигурността в Русия. В по-голямата си част те се отличиха по време на войните в Чечения или по време на инвазията в Украйна през 2014 г.

Но това същевременно е и много малка клетка. "Те са около двадесет човека, едни и същи от създаването на звеното, което вероятно датира от 2008 г.", отбелязва Герхард Мангот, специалист по въпросите на сигурността в Русия в Университета в Инсбрук (Австрия). "Малка е, в сравнение с други клонове на руското разузнаване ", потвърждава Галеоти.

Те "вероятно не са суперагенти, способни да направят всичко, което им се предложи", казва директорът на Mayak Intelligence. По-скоро това е звено, "специализирало се в саботаж и убийства, отговорно за извършването на мръсната работа", казва експертът, автор на няколко книги по въпроса.

С други думи, Москва ги включва само когато "целта е по-важна от средствата", отбелязва Галеоти. За разлика от агентите на ФСБ, основният наследник на прочутото КГБ или на СВР (руския еквивалент на ЦРУ), известни с дискретността си, членовете на отряд 29155 "нямат финес и в един твърде военен дух, те ще направят всичко възможно, за да постигнат целта си, дори ако това означава да не бъдат много прецизни в начина си на работа ", обяснява той.

Ето защо техните провали, като неуспешния опит за покушение срещу Сергей Скрипал или несполучилия държавен преврат в Черна гора, могат да "изглеждат непрофесионални и са оставили следи, по които да стигнем до извършителите", добавя Герхард Мангот.

Но в крайна сметка тези няколко звучни провала не означават кой знае какво за Москва. На първо място, защото "не знаем колко други мисии са изпълнени", припомня Мангот. И тогава, дори и да се провали, това позволява на Русия да изпрати сигнал до останалите европейски сили. "Това е начин да им покаже, че може да действа на тяхна почва", потвърждава Марк Галеоти.

Защото не трябва да забравяме, подчертава този експерт, че "от 2014 г. (и нахлуването в Крим) Русия смята, че е в конфликт със Запада".