Къща от карти, Мезон Бланш, Борген, Жена на власт, Мъжете в сянка. По целия свят политическият живот служи като модел и източник на вдъхновение за режисьорите на телевизионни сериали. Интригите, силовите игри, хладнокръвните сметки, романтичната или сексуалната история, дилемите и компромисите, честните и корумпираните мъже осигуряват тъканта на най - популярните измислици на екрана. По целия свят, с изключение на Украйна, бунтовническа и авантюристична страна, където правилата бяха обърнати: един политически сериал изведе главния си актьор на президентския пост на републиката през април 2019 г. Това пише Изабел Ласер в поредицата "Предишният живот на силните на деня" на френския вестник Le Figaro.

Смята се, че реалността понякога надхвърля фикцията, но в Украйна фикцията надхвърля реалността. Продуцент, режисьор и главен актьор на "Слуга на народа", култов сериал от 2015 г., който накара цялата политическа класа да се гърчи от смях, Володимир Зеленски играе професор по история, който решава да се кандидатира за президентските избори, за да се бори с корупцията, която измъчва страната - и е избран. Както и на екрана, Зеленски, артист-аутсайдер, актьор, комик, хуморист, човек на всички сцени и гримаси, разби в реалния живот своя съперник Петро Порошенко, стара политическа лисица, представител на класическото, консервативното и интелектуалното дясно крило, спечелвайки 73% от гласовете. Неговата много кратка кампания беше проведена на сцената и с разрушителен лозунг: "Без обещания, без разочарование". "Аз не съм политик, аз съм прост човек, дошъл да разбие тази система", обобщи той по време на телевизионния дебат на втория тур.

Политическата приказка има своите корени в съветската епоха, с КВН, акроним, който на руски език означава "Клубове на смешни и изобретателни хора", видове комедийни студия, специализирани в стендъп състезания, трупи за кафе-театър, изключително популярни в СССР. Володимир Зеленски е дете на перестройката. Той е роден през 1978 г. в Криви Рог, сив и тъжен индустриален град в централна Украйна с разпадащи се фабрики, в еврейско семейство, с баща университетски преподавател и майка минен инженер. Екипът му от КВН се нарича "Квартал-95", името на частта от града, в която е израснал. В края на 90 -те години на миналия век, когато Берлинската стена падна и комунизмът се срути, като завлече и Съветския съюз със себе си, животът в Криви Рог не е интересен за младите хора, заклещени между въглищните мини и големите магистрали. Удоволствията се рядкост, кината са изоставени, културните институции остарели, немотията е повсеместна, а бъдещето блокирано и несигурно. "В тези хаотични времена много млади хора се присъединяват към уличните банди и мафията. От друга страна, Зеленски избира да се бори, за да се справи", коментира член на обкръжението му.

Капитан на своя екип в КВН, първо в училище, а след това в университета, където учи право, той се изявява в хумора и комедията. На сцената, облечен в бяла риза и черен костюм, с тънки бакенбарди, които очертават слепоочията му, той завладява публиката с политическите си сатири. Той има рок облика на Еди Мичъл, усета и стила на Колюш, финеса на Лукини. Но в този украински евреин има и нещо от Уди Алън - бунтарският хумор, този, който позволи на евреите да оцелеят по време на Втората световна война и на украинците да устоят на репресиите и лишенията от съветската епоха. "Квартал 95" печели всяко състезание, включително най-известното от тях - московският комедиен фестивал. Зеленски, който мечтае да бъде дипломат, но не успява сред хаоса, съпътстващ разпадането на Съветския съюз, да попадне в MGIMO, известния руски университет по международни отношения, се отдава изцяло на комедията и спектакъла.

"Квартал 95" става "Студио 95" - най -известната продуцентска компания в Украйна. Филми, спектакли, телевизионни предавания, Володимир Зеленски не пести усилия и печели много пари. Той спечели украинската версия на "Dancing with the stars". Неговите предавания привличат политиците като магнити. В залите украинците се смеят с глас. Неговият президентски предшественик Петро Порошенко е редовен участник в неговите спектакли...

През 2015 г. му хрумва гениалната идея да създаде своя политически сериал "Слугата на народа" - име, което по-късно ще даде и на политическата си партия. На плаката той седи на велосипед, със син костюм и карирана вратовръзка, кожена чанта под мишница и кръгли като билярдни топки очи. Подзаглавието гласи: "Историята на следващия президент". Във филма главният герой Васил Голобородко (в ролята - Володимир Зеленски) учителят, превърнал се в държавен глава, уволнява охраната си и се придвижва с автобус. Той хвърля шефа на Международния валутен фонд (МВФ) в басейн и мечтае да стреля с автоматични оръжия по депутатите, които го провокират и му се подиграват.

Политическата комедия е толкова популярна - това е най -големият успех в историята на украинската телевизия - че социолозите започват да тестват възможността за кандидатурата на Зеленски. Цифрите са добри, дори много добри, а социолозите говорят за социален феномен. Комикът стартира кандидатурата си на шега, една Нова година на 31 декември 2018 г. Няколко седмици по -късно той наистина е изтласкан начело на държава, която все още е във война.

Подобно на Макрон, и Зеленски влезе в политиката чрез взлом. Без партии, без традиционни мрежи. Той се издигна като метеор, изтласкан на политическата сцена със своята енергия, младостта и желанието си да промени системата. "Той спечели изборите преди изборите", коментира украински дипломат. Щеше ли да бъде избран без телевизионния сериал? "Не мисля", продължава дипломатът.

Оттогава той играе героя на своя сериал. Още не е хвърлил директора на МВФ в басейна и не е стрелял по парламентаристи, но се бори с корупцията и олигарсите в действителност и на екрана. След две години на власт вижда ли прилики между политическата сцена и театралната сцена? "Има прилики. Когато сте на сцената в театъра, вашата актьорска игра често е нарушавана от шумове, от зрители, които говорят по телефона... Трябва да останете съсредоточени, сякаш нищо не се е случило. Същото е и в политиката: трябва да продължите да работите и да останете съсредоточени въпреки сътресенията и безредиците. Но има и разлики. Когато завесата падне в театъра в края на спектакъла, всички аплодират. В политиката представлението никога не свършва, никой не ръкопляска и е малко вероятно някой да ви донесе цветя!", казва той за в. Le Figaro.

Избран случайно, неговата равносметка след две години на власт не предизвиква особена завист сред предшествениците му. Подобно на тях, той се бори да реформира страната и се изправя срещу старите корупционни навици, дълбоко вкоренени в политическия живот. "Това, което е сигурно, е, че той не се е справил по-зле от останалите", коментира запознат с украинската политическа сцена. Той продължава да се радва на първоначалната си популярност. Повече от Еманюел Макрон, отколкото от Матео Салвини или Борис Джонсън, в обкръжението на "разрушители", той се адаптира сравнително добре към политиката. "Той има добро чувство за импровизация и комуникация. Усеща своята аудитория, тенденциите в обществото. И освен това, вече е изиграл всички роли на президент в поредицата си, която по някакъв начин беше генерална репетиция", продължава същият източник.

От предишния си живот той също така запазва политическите контакти и мрежи, които вървят със статута му на звезда от шоубизнеса. "Най -трудното в началото беше нещата да бъдат взети на сериозно. Но той веднага взе силни решения, като например разпускането на парламента през юни 2019 г., което му позволи да получи изключително политическо мнозинство", припомня украински дипломат. Той съумя да се обгради с верни служители, също от "Студио 95", подобно на бившия си партньор Иван Баканов, назначен за шеф на СБУ, службите за сигурност. Или Андрий Ермак, адвокат, специализиран в кинематографичните права, който стана шеф на президентската администрация, отговарящ по -специално за международните отношения. Той смеси своите роднини, които формират вярна и лоялна база, със специалисти и професионалисти в политиката. "Сместа работи", казва дипломатът.

Дали политическата му съдба ще повтори тази на Роналд Рейгън, подиграван в Европа, където беше сведен до второразряден актьор, но който допринесе за падането на Берлинската стена и за разпадането на комунизма? В "Слугата на народа", героят от поредицата, който стана президент, се озовава в затвора ...

Истинският Володимир Зеленски може да бъде преизбран...