Откриването на 39 души, загинали в ремаркето на камион близо до Лондон, колкото и зловещо да изглежда, не би трябвало да изненадва. Британската полиция още не е потвърдила със сигурност произхода на жертвите или дори причините, поради които те са били затворени в този контейнер. Но никой, дори и премиерът, изглежда не се съмнява, че това е трагедия, свързана с нелегалната имиграция. Началната точка на камиона, България, само потвърждава подозренията, тъй като страната е известна като един от центровете за трафик на хора, особено във Великобритания, коментира електронното издание на френския ежедневник Le Figaro.

Ако броят на мигрантите, влизащи в Европейския съюз, е намалял драстично през последните години - 92 000 през 2019 г. (към 21 октомври), според Международната организация за миграция (МОМ), далеч от единия милион, регистриран през 2015 г. - дейността остава изключително печеливша за трафикантите. В доклад за 2016 г. Европол изчислява, че в повечето случаи над 90% от мигрантите са използвали в един или друг момент от пътуването си "услугите" на мрежите. Френската полиция смята, че 100% от нелегалните преминават през ръцете на контрабандисти. Докладът подчертава, че някои сектори са изключително структурирани и се адаптират постоянно към изискванията и механизмите за контрол.

Най-доходоносната дейност след наркотиците

Основните пътища за влизане в Европа малко са се променили. Пристиганията на мигранти в ЕС със самолет остават незначителни на брой и са дело предимно на китайски или виетнамски банди. По-голямата част от мигрантите достигат до Европа по суша или най-вече през Средиземно море по три маршрута. Централният маршрут, свързващ Либия и Тунис с Малта и особено с Италия, беше най-активен през 2016 и 2017 г. Дълъг и опасен, той днес е значително по-малко пренаселен (около 12 000 пристигания са регистрирани в края на септември). Западният маршрут между Мароко и Испания е по-активен. Малко над 17 000 души са пристигнали в Андалусия през 2019 г.

В по-голямата си част мигрантите идват от Западна Африка, включително Мали, Гвинея и Кот д'Ивоар или от Източна Африка, по-специално от Етиопия и Еритрея. Основният поток обаче пресича през Изтока, като Гърция е първа дестинация. Близо 40 000 мигранти са регистрирани през 2019 г., според МОМ. Те може да идват както от Африка, но също и от Сирия, Пакистан или Афганистан. Има и други пътища, които пресичат Русия или Украйна, за да достигнат централна Европа или директно Северна Европа и Скандинавия, но са много по-малко използвани.

Разследващите от Европол показаха, че трафикантите са поне толкова активни в Европа, колкото и извън Европа. След Гърция мигрантите, които мечтаят да стигнат до Германия, Швеция и Великобритания, влизат в ЕС през Хърватия или България. Там те биват поети от вторични мрежи, които им позволяват да се движат през целия континент. Според европейската полиция тези мрежи много се различават по сила и мащаб. Те могат да варират както от частни лица, които срещу заплащане могат да те прекарат през границата, така и до почти мафиотски системи. През 2015 г. тези големи организации са използвали около 40 000 "служители" от всички нива - шофьори, вербовчици на клиенти, посредници, но също и "мозъци" - често закотвени в Източна Европа. Българите , твърди Европол, са най-замесени в тази дейност, следвани от Унгария и Ирак. "Европейските" мрежи всъщност работят най-често в сътрудничество с мафии от държавите, от които потеглят мигрантите или от транзитните държави. Разследващите посочват, че трафикантите живеят във всички страни, в които пристигат мигранти. Арестувани българи има не само в България, но и в Гърция, Италия или Австрия.

Тези огромни мафии използват същите маршрути за трафик на хора като тези, използвани за други незаконни дейности, като се започне с наркотиците. Според ООН в света нелегалната миграция е станала за трафикантите най-доходоносната дейност след наркотиците. Тя също е и много смъртоносна. 39-те жертви, намерени във вторник, са тъжното доказателство. Те се добавят към бедствията, регистрирани почти всяка седмица в Средиземноморието. Според МОМ 1077 души вече са се удавили през 2019 г. Те са били 3139 през 2017 година.