Кадрите, доминиращи днес на глобалната медийно-политическа сцена, вече не са тези на измъчваните израелци от терористичната атака на Хамас от 7 октомври 2023 г. Те са тези на огромното опустошение на Газа след месец израелски въздушни бомбардировки, тези на унищожените палестински семейства, на техните болници, на които им липсва всичко, онези от милионите разселени по пътищата. Броят на цивилните жертви в Газа сега е петцифрен; Само UNRWA, агенцията на ООН за палестинските бежанци, загуби повече от сто агенти при бомбардировките. Това констатира в материал за водещия френския вестник Le Figaro геополитическият експерт и военен кореспондент Рено Жирар.

Изправени пред този спектакъл, страните от Глобалния Юг са възмутени и въоръжени срещу Америка, обвинена, че е доставила бомби на Израел и е оставила своето протеже да даде воля на желанието си за отмъщение. В мюсюлманския свят сунитите и шиитите, които бяха на нож в продължение на двадесет години, се помириха, за да защитят палестинците и да обвинят Израел в "агресия в Газа", като същевременно пренебрегнаха факта, който послужи за спусък на ислямистите от Хамас. Президентът на Иран, водеща страна от шиитския свят, беше на 11 ноември 2023 г. в Саудитска Арабия, водеща страна от сунитския свят, по повод извънредна среща на върха на ОИК (Организацията Ислямска конференция), посветена на Газа. В Азия сутринта на 13 ноември 2023 г. синьо-белият флаг на ООН беше спуснат в главните столици (включително в страни, съюзници на Америка като Япония и Тайланд), ден след обявяването от ООН на значителен брой загинали и ранени при атентата срещу централата на Програмата за развитие на ООН (ПРООН) в Газа.

Създаването на лоша представа за себе си не е в дългосрочен интерес на Израел, отворена демокрация, ангажирана с търговски и културен обмен с всички цивилизации на планетата, като се започне с арабско-мюсюлманския свят, който я заобикаля. Благодарение на Авраамовите споразумения еврейската държава постигна значителен напредък, който сега е спрян. Но грижата за международния имидж на Израел не е сред приоритетите на настоящия премиер.

Преди войната властта на Нетаняху висеше на косъм поради подозрения за корупция, насочени към него, и атаките му срещу независимостта на съдебната система, които провокираха голяма част от израелската младеж срещу него. Обективният интерес на премиера, сключил съюз с крайнодесните националисти и ортодоксалните духовници, е войната да продължи възможно най-дълго. Той позволява на екстремистки израелски заселници в окупирания Западен бряг да унижават арабските му жители ежедневно, защото скритата му цел, като прави живота им невъзможен, е да ги изтласка към Йордания. Но интересът на Нетаняху, който е свързан с личната му ситуация, абсолютно не е този на Америка. Джо Байдън изглежда не е разбрал това. Американският президент изглежда не е разбрал, че в съвременните конфликти информационната война има същото значение, ако не и повече, като бомбите.

В краткосрочен план ЦАХАЛ ще спечели своята асиметрична война срещу Хамас. Израелската армия, чрез добре обмислено движение за обгръщане на северната половина на ивицата Газа, ще унищожи тунелите и оръжейните запаси на ислямската съпротива и ще убие някои от нейните бойци. Но САЩ ще загубят световната информационна война. Кадрите от Газа, тъй като силно наподобяват тези от Мариупол, представляват много силно оръжие за страните, които са критични към Запада, които го упрекват в лицемерие и политика на двойни стандарти по отношение на международните санкции.

Без да иска, поради обикновена непохватност, Джо Байдън направи на Владимир Путин великолепен подарък. Руският президент тъкмо отбелязваше затъването на армията му в Донбас и задъхването на хибридната му война срещу Запада. Терористичната атака на Хамас срещу Израел, която Русия не очакваше, беше благословия за Кремъл. Това отклони вниманието на света и дерайлира помощта на САЩ за Украйна. На 2 ноември 2023 г. Камарата на представителите прие военна помощ за Израел от 14,3 милиарда долара. Но отказа да отпусне помощ, четири пъти по-голяма, на Украйна, която Белият дом също поиска. Джо Байдън, по време на посещението си в Израел, трябваше да посъветва своя съюзник да не бомбардира интензивно територия, толкова населена като Газа. Целенасочените наземни нахлувания, които ЦАХАЛ най-накрая изглежда предпочетоха, са много по-ефективни във военно отношение. И преди всичко те не отслабват западния фронт в световната информационна война.