Явно в енергетиката нещата още вървят по инерция, а перспективи за подобрение не се очертават. Днес в ДКЕВР се проведе едно меко казано безсмислено, по-скоро цинично заседание, на което се разискваха бъдещите цени на електроенергията, произвеждана от ВЕИ. На него присъстваха представители на почти целия енергиен бранш, но очаквано повечето от активните участници бяха от сектора на фотоволтаиците, вятърните мощности и биомасата.

Представлявайки своите фирми или сдруженията, в които членуват и други „зелени" производители, всички изказали заявиха, че новите по-ниски цени, които регулаторът планира да въведе, ще убият зеленото производство, а и енергетиката в България. Много хора щели да изгубят работните си места и т.н.

А не е ли „убийство" за енергетиката, бих искал да попитам, да искаш да закачиш няколко десетки или дори стотици нови мегавати към система, която само преди няколко месеца би се взривила, ако към нея се беше включило динамо от детско колело?

И наистина щях да се трогна от тези черни картини, рисувани от „ощетените" кандидат-електропроизводители, ако си нямах никаква представа от това как се движи потреблението на ток у нас.

А то наистина се свива и тази година на няколко пъти бяха отчетени отрицателни рекорди. По време на заседанието отново реших да проверя какъв е електроенергийният баланс на системата, който благодарение на Електроенергийния системен оператор е достъпен онлайн 24 часа в денонощието и отразява обективната картина.

Той показа, че в днес към 11 часа потреблението на електроенергия в страната е около 3600 мегавата. То е толкова ниско, че в АЕЦ „Козлодуй", която произвежда най-евтината електроенергия у нас, има натоварване на мощностите от 55%. Да, от 2000 „атомни" мегавата, натоварени са 1100 - режим, който не е оптимален за АЕЦ и който в дългосрочен план крие своите технологични рискове. От близо 5 гигавата инсталирана мощност в тецовете работеха едва около 1200. При големите ВЕЦ-ове картината не е по-различна.

Тук е мястото да споменем, че инсталираните мощности у нас вече доближават 14 000 мегавата, след като за по-малко от две години се присъединиха 2 гигавата ВЕИ. Т.е. електроцентралите ни имат капацитет около 3-4 пъти по-голям, отколкото ни е потреблението.

Да, ама новите ВЕИ мощности били добри за околната среда и трябвало да следваме европейските директиви, казват защитниците на този вид производство. За тях е необходимо да споменем, че към 11 часа днес (когато фотоволтаиците още не са се „събудили" съвсем) над 30% от електроенергията, консумирана в страната беше произведена, я от вятърни електроцентрали, я от фотоволтаици или ВЕЦ-ове, като по-този начин далеч надминаваме целите, заложени дори от ЕС, дори и за 2020 години.

В този ред на мисли разумният въпрос е защо продължаваме да коментираме цени и задължително изкупуване от нови мощности, които изглеждат повече от ненужни?
И за да не засегнем само ВЕИ сектора, е редно да кажем, че нови мощности не трябва да се инсталират изобщо поради очевидния излишък от тях. Казаха го и от ЕС, и от Световната банка само преди две седмици, макар и формулирано по малко по различен начин.

Този въпрос бе зададен и на новия председател на енергийния регулатор Анжела Тонева по време на срещата с медиите, провела се след общественото обсъждане. От думите й стана ясно, че ДКЕВР не може да преустанови изкупуването на електроенергия, произведена от ВЕИ, защото такива са законовите разпоредби. Тонева призна, че само с регулиране на цени проблемът с присъединяването на нови мощности няма да се реши, намеквайки, че са необходими действия от страна на законодателя.

И наистина топката е там - в парламента. Енергийните закони чакат своето обновление, което да е в синхрон с днешната картина на националното стопанство и съпътстващото го енергийно потребление,

Чакаме поправките, които бяха широко прокламирани преди изборите, за състава на ДКЕВР, за възобновяемите източници и т.н. Една чудесна първа стъпка в тази посока би била временен мораториум върху присъединяването на нови мощности, независимо от произхода им.

В противен случай, докато продължават държавните институции, ерепета и др. да подписват нови дългосрочни договори на преференциални цени, сметките за тока не биха имали друг път освен нагоре.