Тази вълна на коронавирус е малко по-различна от останалите. Този път здравното министерство помисли за хората, които са на домашно лечение. Помисли, но не го доизмисли.

За ковид зоните вече стана дума - уж щяха да ни преглеждат и да проследяват състоянието ни, после се оказа, че тази дейност, на практика, извършват личните лекари. Те обаче няма как да ни приемат в кабинета си, наред с другите пациенти, затова ни консултират по телефона, както преди.

Другата придобивка на четвъртата вълна са безплатните рецепти. И при тях нещата не са развиват според първоначалната заявка. Има проблем както със съдържанието на списъка медикаменти, така и с изписването на лекарствата.

От Министерството на здравеопазването посочиха 9 лекарства, впоследствие се оказаха 12, а в крайна сметка в аптеките се появи списък с 18, от които 9 са напълно безплатни, но от тези 9 четири липсват на пазара, според фармацевтите. Липсват, защото са изнесени, или защото са блокирани, за да има за болниците.

Списъкът включва основно антибиотици, кортикопрепарати и антикоагуланти (разреждащи кръвта). Според информацията от НЗОК това трябва да са медикаменти за профилактика или предотвратяване на усложнения от коронавирус.

Ако питате лекарите обаче за профилактика на леките случаи лекарствата са съвсем други - те ще ви предпишат витамини и минерали, противоворусни, температуропонижаващи, ако се налага, имуностимулатори, макар да не се препоръчват от имунолозите, нещо за хрема и гърлобол, а някои може да ви предложат и ивермектин, който пък тотално се отрича от фармаколозите.

Тези лекарства обаче не се изплащат от Касата, а и не са твърде евтини. Един витамин Д да вземем, който беше посочен като добра профилактика от някогашния щаб, струва между 15 и 20 лв. в зависимост от производителя. Около 20 лв. се движи и един от най-често препоръчваните имуностимулатори, водят го натурален.

Оказа се, че кортикопрепаратите, включени в списъка, се прилагат в контролирана среда, под медицинско наблюдение, което няма как да се осъществи вкъщи, и то при тежки форми - дори според фармаколозите - при пациенти, които са на кислородна терапия.

Проблем са и противосъсирващите кръвта препарати, които пък се прилагат в инжекционна форма. Значи, ако ти ги предпишат, ще трябва да поставяш инжекцията сам, защото едва ли ще се намери здравен специалист, който да пожелае да те посещава, за да те боде. То няма кой да се навие да те прегледа...

Излиза, че "леко болният" ще може да се възползва безплатно от няколко антибиотика.

Както спомена наскоро общопрактикуващ лекар от Кюстендил - "този списък е изготвен от хора, които никога не са лекували коронавирусна инфекция, защото е неадекватен за пациентите на домашно лечение".

Да оставим настрана "неадекватния" списък с безплатни лекарства. Може и да се доберем до тях, ако има кой да ни изпише рецепта. Това също е проблем.

Според създадения от МЗ ред, те се назначават в ковид зоните. Тези ковид зони обаче нямат възможност да издават електронни рецепти за медикаментите. От друга страна, личните лекари имат необходимия софтуер и могат, но пък те не предписват лекарства от амбулаторния пакет, защото не са страна по него.

Освен всичко друго, в 6 области изобщо не функционират ковид зони - няма кой да работи в тях. Другаде са по една-две и са крайно недостатъчно, за да обхванат притока от заболели. А все пак, за да се възползваш от безплатните лекарства, трябва да минеш през зона.

Какъв принцип на работа са избрали там, където все пак се преглеждат пациенти в тези зони: звънят на личния лекар на пациента, за да им изпрати направление за тестване и изследвания, защото няма как те да ги издадат.

Ако по щастлива случайност пациентът е прегледан и му се предпишат лекарства, следва нов контакт с личния му лекар, за да издаде е-рецепта. След нееднократна сложна комуникация между зоната и джипито, лекарствата могат да бъдат купени от аптеката и дори някои от тях да са напълно безплатни.

След като се проиграе заплетената схема и лечението стартира, минава време, пациентът междувременно вече не е в първата (лека) фаза на заболяването, а има вторична инфекция, сдобил се е с пневмония и следва, поне според амбулаторния пакет, втори преглед.

Предполага се, че болният, който е в разгара на инфекцията си ще посети ковид зоната, за да бъде прегледан, и ще бъде променено лечението му с назначаване на нови лекарства - все пак състоянието му се е усложнило. Следва цялата верига от телефонни разговори и е-комуникация, посочена по-горе да се проиграе още веднъж.

Идеята на ковид зоните изначално беше да се намали натискът върху лечебните заведения и да се осигури адекватно, безплатно лечение на пациенти с по-лека форма, което при създадената "организация" до момента няма как да се случи.

Както спомена кюстендилското джипи - хаосът от недомислени решения дотолкова стресира заболелите, че последната им грижа са безплатните лекарства.

Кой каза безплатни?