Мъжът е легнал напреки на леглото и спи. Той е разперил ръце, краката му висят, а обръснатата му глава лежи на възглавница. Чаршаф на пеперуди покрива внушителното му шкембе. Има тен на летовник. На нощното шкафче пистолет Glock 17 стои редом до тубички с крем. В отворено чекмедже се виждат натрупани златни кюлчета и пачки от банкноти по 500 евро. Стойността им достига 1 милион евро. Така започва обширният материал на авторитетното френско списание Le Point, посветен на българския премиер Бойко Борисов.

Спящият мъж се казва Бойко Борисов, на 61 години. Той заема поста министър-председател на България, най-силната длъжност в страната. Заснет е в спалнята на официалната си резиденция в столичния квартал "Бояна". Откакто снимките бяха пуснати миналото лято, той се оплаква, че е жертва на конспирация. Пистолетът? "Да, имам такъв! Когато спя, се притеснявам, чувствам се безпомощен." А останалото? "Изпратиха ми хубаво момиче", казва той. Сцената можеше да се разиграе в далечна централноазиатска република, но се случва в една от 27-те държави от ЕС. Със сигурност не най-големият, нито най-богатият, но познат член, интегриран в европейския дом от 2007 г. насам, пише в репортажа си от София специалният пратеник на изданието Марк Нексон.

Начело на страната е Бойко Борисов, над 100-килограмов колос, чиито лудории оставят Брюксел безчувствен. "Когато казвам на хората в Европейската комисия за това, те казват: "Това е България!", казва със съжаление българският евродепутат Елена Йончева. И все пак тя има основания да се притеснява. В телефонния запис, разкрит преди четири месеца, Борисов обещава да я "смаже", за да спре исканията й за разследване. "Прекарвам възможно най-малко време в София", признава тя. Това не е всичко. В същия разговор той се подиграва на европейските си колеги. "Казвам им, че не разбирам добре английски и така им го начуквам на тези чужденци и премиери", казва още той.

Но това не е достатъчно, за да разклати доверието на "чужденците". През октомври Доналд Туск, президент на Европейската народна партия (ЕНП) - партията, която обединява ХДС на Ангела Меркел и републиканците, приема Борисов в Брюксел. Той има нужда да знае повече за това, което сам нарича "сценарий на криминален филм". Срещата завършва с усмивка. "Той направи някои очевидни грешки, но беше честен с мен", казва Туск. И добавя: "Позволете ми да запазя дискретност, тъй като става въпрос за личния му живот."

Оттогава Борисов се перчи. И се опитва да отвлече вниманието. "Първо, винаги спя гол, без одеяло", казва той, за да оправдае фотомонтаж. След това споменава съпругата на арестуван олигарх, дошла да го съблазни и хване в капан. След това преврат от руските тайни служби. И накрая, маневра на българския президент Румен Радев, неговият политически враг. "Той изпраща дронове да ме следят", каза той на пресконференция. "Сам ги пилотира на метър от прозореца ми."

Борисов колекционира скандали. До степен да изкара хиляди демонстранти по улиците на столицата за повече от сто дни. След единадесет години на власт, балканският каубой поставя наистина жалък рекорд. Първо, страната има най-високите нива на корупция и бедност в Европейския съюз. Второ, липсва свобода на пресата, класирана на 111-о място в света, след Гвинея и Кувейт, въпреки че беше на равни позиции с тази на Франция, когато България се присъедини към ЕС. И накрая, чуждестранните инвестиции се сриват, сведени до 1 млрд. долара, след като са били 8 млрд. долара през 2008 г. Баланс, който все още е поддържан от антуража му. "Той никога не е имал мнозинство за провеждане на реформи", настоява Георги Харизанов, негов приятел и тенис партньор.

Борисов обаче се гордее с едно: 20% разширяване на пътната мрежа по време на мандата му. Почти всеки ден той се качва зад волана на своята Toyota 4x4 и потегля по порция пресен асфалт. "Чиста красота!", изпада той в екстаз на 12 ноември. Седейки отзад, министърът на здравеопазването се намесва: "Позволявате ли ми да кажа нещо? - Разбира се, ние сме тук, за да дискутираме. - Излекувахме 700 души от Ковид. - Много добре, нека да се възстановят ... Вижте този мост и тези бели линии! След това забавя и отваря прозореца си: "Здравейте, лъвове, работите ли?", казва на двама работници с лопата в ръка. "Каква красота!"

Тези красоти често са краткотрайни, поради лошото качество на материалите и най-вече заради високата им цена. Километър българска магистрала струва три пъти повече отколкото в Норвегия. Причината: подкупите достигат 50% от сумата на договорите и раздробяването на обществените поръчки. За да избегнат участието на чуждестранни компании, властите имат трик: те възлагат на местни изпълнители строителството на участъци под 10км. И това е достатъчно, за да се запази непрозрачността на пазарите и ограбването на европейските фондове. "Около 400 милиона евро са присвоени от последната европейска помощ от 1 милиард евро", уверява разследващият журналист от сайта Bird Атанас Чобанов. "Живеем в малка Русия със съдебна система, работеща по заповед и замръзнала във времето на комунизма", добавя Николай Стайков от "Антикорупционния фонд" в София.

Блато, в което Борисов еволюира блестящо. Човекът, вярно, има препоръки. Започва кариерата си през 90-те години, като създава частната охранителна фирма ИПОН-1. Той вече има имиджа на луда глава. Черен колан по карате, професионален пожарникар, той бързо развива бизнеса си в момент, когато рекетът се счита за нещо обикновено. Сприятелява се с Румен Николов, известен още като "Пашата", негов партньор по карате, но и основател на СИК - престъпна организация, занимаваща се с кражби на автомобили, трафик на хероин и проституция. Борисов си създава име. Той става бодигард на бившия комунистически диктатор Тодор Живков, след това на бившия български цар Симеон II Сакскобургготски. Те са неговите политически спонсори. "От първия се научи да елиминира вътрешните врагове, а от втория - изкуството да се разбираме със силни държави", казва социологът Боряна Димитрова. През 2001 г., когато Симеон, завърнал се от изгнание след падането на комунизма, стана министър-председател, Борисов се издигна до главен секретар на МВР. Това е началото на кариерата му. Той увеличава набезите срещу дребните бандити, като се появява на мястото на престъплението, облечен в черно. Скоро получава прякора "Батман". "Той се възползва от възможността да изкорени конкурентните мафиотски групи", спомня си пиар-експертът Арман Бабикян. Независимо от това, популярността му избухва.

Тогава в неговия кръг изскача друга фигура: Валентин Златев, шеф на "Лукойл -България", дъщерно дружество на руския петролен гигант. Последният повери на "ИПОН-1" мониторинга на своята тръбопроводна мрежа. Заформя се приятелство, белязано от игри на белот, с единствения доставчик на енергия в страната. Златев, заподозрян, че работи за руските разузнавателни служби, стига дотам, че плаща асфалтови пътища в замяна на общинска земя, върху която изгражда бензиностанциите си. Той прави Борисов милионер", както показва американска дипломатическа телеграма, разкрита от WikiLeaks.

Брюкселският бос

През 2005г. избирането на Борисов за кмет на София беше просто формалност. Той се установява на поста като цар. На Олимпиадата в Торино се появява облечен в кожено яке и въоръжен с пистолет. Спокоен е, когато посреща немски представители на ЕНП в хотел "Хилтън" в София. Преди началото на срещата поставя оръжието си на масата. "Вие сте луд!", възкликват събеседниците му. "Убива ми на корема", отговаря той. Първото му посещение в Брюксел предизвиква недоразумение. Когато се представя със служителите си пред френския евродепутат Жозеф Дол, по това време шеф на групата на ЕНП, той е взет за бодигард. "Можете да оставите оръжието си навън", казва асистентът на евродепутата.

На работна вечеря с хора от антуража си Борисов се е разположил на масата като цар. С пура в устата той гледа футболен мач на "Реал Мадрид" по телевизията. Пред него има дебела пържола. Изведнъж плъзга чинията си към своя асистент и му заповядва: "Махни ми кокала." Никой не му противоречи.

През 2009г. кметът на София застава начело на правителството. "Той можеше да проведе интервю за работа на бъдещ министър в двора на вилата си, сред кучетата си, гол до кръста, по къси панталонки и четейки вестник", казва биографката му Кристина Кръстева. Помощникът за пържолата е тук: Цветан Цветанов, на 55 години. Той получава оферти от европейската полиция в офис, отрупан с медали и охраняван от небръснати лица, облечени в тъмни якета. Той е човекът за мръсната работа на министър-председателя от почти двадесет години и архитектът на управляващата партия, Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ). Само дето тандемът скоро се разпадна. Цветанов критикува поведението на бившия си шеф: "Той никога не е имал добри взаимоотношения. А в условията на демокрация това е важно", добавя той, забравяйки, че самият беше уличен за измамно придобиване на два луксозни апартамента.

Въпреки това, зад граница, Бойко Борисов омагьосва своите партньори. Причината? "Тъй като няма убеждения, той прави това, което се иска от него", казва бившият български посланик в ООН Стефан Тафров. Такъв е случаят с Владимир Путин, на когото той обещава да свърже страната си с руския газопровод "Турски поток". Такъв е случаят и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, на когото той връща привърженици на Фетхулах Гюлен, враг номер едно на Анкара, потърсили убежище в България. Това най-накрая е случаят и с Ангела Меркел. "Те обменят добри практики, обобщава западен дипломат. Борисов води шестимата си евродепутати в доминираната от Германия Европейска народна партия и си осигурява спокойствие. Бившият правосъден министър Христо Иванов си спомня как се опитал да убеди Борисов да реформира статута на всемогъщия главен прокурор. Отговорът му бил: "Ще го направя, само ако Меркел го поиска от мен. "От този ден нататък разбрах, че нищо няма да се промени", въздъхва Иванов.

Всъщност Борисов и Меркел се разбират чудесно. Достатъчно е да видим германския канцлер да го нарича по време на посещенията си: "Бойко, Бойко" или да кима радостно на пресизявленията му. По време на вечерите на Европейските съвети и двамата участват в игра, превърнала се в ритуал. Ангела предлага парче месо на Бойко, докато тя самата все още не се е нахранила. През 2015 г., по време на бежанската криза, Борисов все пак получи своята похвала. Той преговаря с Ердоган да задържи мигрантите в Турция, докато изгражда стена по границата си. "В сравнение с поляците и унгарците той никога не създава проблеми", отбелязва дипломатът.

Оттогава Борисов може да преминава всякакви линии. Помага му един бизнесмен: 40-годишният Делян Пеевски, съюзник в сянка, за когото се твърди, че контролира 80% от медиите. "За един ден 16 от неговите медии разпространиха невярна информация за моето семейство и моите клиенти", заяви адвокат Мая Манолова, решена да участва в парламентарните избори, насрочени за 28 март. "Не знам дали ще ми бъде позволено", нюансира тя. Защото бившият каратист знае как да се отърве от натрапниците. Включително от някои от старите си приятели от 90-те години. 64-годишният Васил Божков, известен като "Черепа", е един от тях. "Той е най-подлият гангстер в България", се казва в дипломатическа нота на американското посолство от 2009 г. Мъжът с ъгловато лице притежава едно от най-големите богатства в страната (1,5 млрд. долара) благодарение на своите казина и хотели. Той избяга от страната през януари, под заплаха от арест. Една сутрин Божков говори чрез Zoom от своето убежище в Дубай. Той разказва за редовните си посещения при премиера Бойко Борисов и за внезапното му изпадане в немилост. "Борисов ми каза: "Или ни помагаш, или ние създаваме закон, който ще ти попречи да продължиш бизнеса си." Продължението? "Изпратих куриер с общо над 30 милиона евро в брой в торби за министъра на финансите и Борисов. "Помощ", която не попречила имуществото му да бъде запорирано. Оттогава Божков се забавлява с неприятностите на Борисов в спалнята му. "Типично в негов стил е да се прави на умен пред момиче с тези пачки пари", каза той. Но не бих се изненадал, ако отново бъде преизбран."