България - страшна приказка. Под това мото може да мине походът на Борисов в оставка към третото му измерение във властта ("Основна цел за нас е да управляваме самостоятелно..."). След като номерът със спряното саниране на старите панелки не мина както трябва, кохортата гербери премина към по-убедителни методи на сплашване преди предстоящите предсрочни избори.

Удобен повод за това първо станаха размириците в мигрантския център в Харманли. Инцидент, който при добра организация можеше безшумно да бъде овладян в първите часове на възникването му. Но някому бе изгодна ескалацията. За да може на мястото да се появят неподготвените за ситуацията и зле екипирани полицаи, водното оръдие, поливащо бунтовните афганци като градинска пръскачка, летящите камъни, подпалените гуми, изпочупените стъкла, ранените от двете страни. Да има новина в новините. И в едър план: премиерът в оставка, който очевидно никога няма да се превърне в спасител в оставка. Че дори в два дубъла.

Кризата с мигрантите е коз в ръкава на отиващите си с надежда за завръщане управляващи - докато ние бяхме реалната власт, нещата бяха под контрол. Въпреки че това си е откровена лъжа. Ала първосигналното мислене на мнозинството гласоподаватели започва да свири тревога.

Коя бе ударната сила на двете отминали правителства на Борисов? Както се казваше в един стар виц: МВР - биещото сърце на партията. И бе невъзможно в кампанията по "страхуване" то да остане настрана. Така след основателната хвалба за две добри по същество полицейски реализации - една по линия на наркотиците, една по незаконно оръжие - главният комисар и също толкова главен секретар Костов изведе главната теза: "В условия на политическа нестабилност, каквото има в момента, обективно, правителството е в оставка, има раздвижване на тези структури, които бяха дълбоко неутрализирани". Превод на български: Има ГЕРБ - има стабилност. Няма ГЕРБ - нестабилност. И раздвижване на структури.

Разбира се, набеденият за полицай № 1 никога не е успявал да артикулира членоразделно своите основни мисли, особено когато те са в различно от нормалното агрегатно състояние. Но целта да събуди основателно съмнение, че старозагорският арсенал може да бъде използван за "терористичен атентат", бе постигната. Нищо че внимателен прочит на обнародваните картинки показва, че въпросното въоръжение не би събудило интереса дори на колекционер на антики. И че нивото на организирана и по-слабо организирана престъпност по времето на Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова на "6-и септември" 29 не днес, а винаги е превишавало степента на съвсем слабото му противодействие.

От същата семантична верига са и стряскащите медийни заглавия, че по Коледа столицата може да остане без полицаи заради синдикални протести. И вместо да удовлетвори справедливите искания на служителите, социологът на вътрешните работи Бъчварова не предприема нищо. Сега пушенето на цигари под прозореца на кабинета ù не може да я трогне - столът така или иначе вече е изстинал. Но страхът на хората от възможно развихряне на бандитизма при бездействащи органи на реда върши работа за основната цел на патрона.

Имаме бунтуващи се в лагерите за бежанци "джихадисти", имаме нелегални арсенали за "терористични атентати". Имаме ненавреме събудили се от зимен сън престъпни структури (без да питаме главен комисар Костов как "дълбоко неутрализираните" изведнъж се оказаха толкова пъргави). Полицаи в протестна готовност. Отечеството е в опасност. И вината за това е на онези неразумни, които отнеха властта на ГЕБР на последните избори.

А намекът на всенародния любимец в оставка Бойко Борисов, че без бронираните си джипове може и да се превърне в пушечно месо "при толкова международни смъртни заплахи"? Къде останаха прекрасните дни на стабилност. Заплахи дебнат отвред. Дори Него.

Ами страшният новоизбран президент? Който ще ни извади от ЕС и НАТО и ще ни хвърли в прегръдката на Русия и току-виж - Северна Корея. Край на еврофондовете, евроохраната на браздата и въобще на всички прекрасни евроработи. Толкова страховит е о.р. генералът от ВВС, че началникът на отбраната ген. Попов побърза и той да се пише от запаса, само и само да не работи с... Тук спираме. Но внушение отново има. Сега армията, на която се възлага немалка роля в опазването на неприкосновената ни граница от "джихадистите", остава без професионалния си ръководител. Само с Ненчев в оставка. Шок. И тук-там ужас.

Да не говорим за дългата ръка на Кремъл и дирижираната лично от Путин хибридна война, която всеки момент може да се превърне в гореща такава. И родните националисти - и те русофили - с техните факли и агресивни нетолерантни лозунги. Именно поради риска от развихрянето на подобен "фашизъм" президентът Плевнелиев няма да даде съкровения трети мандат на "патриотите" (съвсем не защото Б.Б. му е нашепнал в дърпаното ушè правилните мандатоносители). Ще го подаде на реформаторите.

И като говорим за страхуване, Борисов се застрахова и за този вариант. Двама министри от разпадащия се блок посетиха Следствието и това би трябвало да направи техните съпартийци по-сговорчиви при предстоящото усвояване на така бленувания мандат. Страх мандат пази, казва народът.

Но ако нестройната групичка реформатори с основание се плашат от бъдещето (някои и от миналото, затворено в папките досъдебни производства), което не им обещава нищо по-красиво, освен извънпарламентарно опозиционерство, толкова ли лесно може да се "страхува" един народ.

Отминалите избори показаха, че е трудно да изплашиш хора, решени да поискат промяна. Дори със спиране на санирането на 30-годишната им панелка. Методите за силово убеждаване, известни на Бойко Борисов от тъмните годините между славното пожарникарство и безславното управленство, от време на време напомняни му от т.нар. партньорски служби, днес не минават. Не работят дори когато управляващите превръщат гласа народен в безплоден кучешки лай след отминаващ керван. И когато хората пожелаят нещо на референдум, те рано или късно намират начин да го достигнат. А опитите да ги уплашиш могат да доведат единствено до това, керванът да изчезне зад хоризонта. Завинаги.