"Държавата никога не е била в по-добра кондиция", самопохвали се министър-председателят Бойко Борисов преди няколко дни. Този път демагогията, с която се характеризира почти десетгодишното му управление удари нов, десетгодишен връх.

Борисов обича да се хвали със стабилно управление, заложник на която мантра все повече става, както показа случая с циничното поведение на вицепремиера Валери Симеонов спрямо майките на деца с увреждания. Но да напомним, че в уж стабилната му държава спира за седмица Търговският регистър, фалират застрахователи, инвеститори с имена като "Хюлед Пакард", "Теленор", "Сосиете Женерал", "ЧЕЗ" си тръгват, а на тяхно място пристигат офшорки с по 6000 лв капитал, а парите, изпратени от гастарбайтерите, надхвърлят преките чужди инвестиции, Дори да не броим ежеседмичните социални протести, няма как да не подминем продължаващото стабилно намаляване на населението, обезлюдяването на цели райони, причинени от икономическа миграция, най-високата смъртност в ЕС и нови отрицателни рекорди в раждаемостта.

След като това е добрата кондиция, то каква ли ще е лошата? Да не викаме дявола, но 2019 г. се очертава като особено интензивна в дрането на кожи от гърба на българина. Това е годината, когато ще има най-малко два избора - за европарламент през пролетта и за местни органи на властта през есента, а някъде покрай тях може да се намърдат и извънредните парламентарни, които стават все по-неизбежни и според опозицията, и според редица политически наблюдатели. Само управляващите и социолозите все още удържат със сетни сили фронта срещу предсрочния вот.

А годината на избори се очертава като година са събиране на пари от българите. От ГЕРБ са приготвили вдигане на данъка на най-старите коли, за да стимулирали уж купуването на нови и не толкова замърсяващи въздуха, но как да си купят нови коли шофьорите от най-бедния народ в ЕС. Т.е. удрят се най-бедните, тези които не могат да си позволят да си купуват нова кола. Но и тези, които не могат да си купят нови дрехи също не са пропуснати от ГЕРБ. Мярката още не е влязла в сила, но Министерството на околната среда и водите, загрижено за екологията, предложи от 2019 г. да се въведе продуктова такса за дрехите втора употреба, която е без аналог в Европа. Според хора от бранша това ще оскъпи цената на употребяваните облекла с до 30%. В същото време по данни на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба над 23% от българите се обличат само от тези магазини, а близо 50 на сто купуват поне веднъж годишно дрехи втора употреба.

Освен това се очаква двойно поскъпване на данъка за основно жилище. Според финансовото министерство така щели да бъдат осуетени измами и в същото време да плащали по-богатите. Реално пак ще пострадат хора от средна ръка и по-бедни. Почти всички българи имат собствено жилище, а не малко от тях притежават и къщи на село, останали от техните родители, но това далече не ги прави богати, които да бъдат обложени с по-висок налог. По данни от 2016 г. това са малко над 500 000 души. Да не забравяме и че още през 2017 г. кабинетът "Борисов-3" внесе промяна в Закона за местните данъци и такси, с която се реши от 2019 г. такса смет да скочи драстично в цялата страна, вместо увеличението да бъде разсрочено в рамките на пет години, както предлагаше служебното правителство на проф. Огнян Герджиков. Само два примера - в софийския квартал "Надежда" такса смет ще бъде изравнена с тази, плащана в центъра , а в Пазарджик, например - с 25%, а в селата около него - двойно. И ако искате да запалите от мъка една цигара, но се боите за здравето си, ГЕРБ също са се "погрижили" за вас - от 2019 г. се очаква акцизът на бездимните цигари да се повиши и изравни с тези на обикновените.

Бизнесът също не е забравен. ГЕРБ мислят за всички. Ще бъдат подменени 220 000 касови апарати, което ще удари основно дребните търговци и производители, които на свой ред ще търсят начин да си "избият" парите от купувачите. Няма съмнение, че всички тези действия ще доведат до общо повишаване на цените, които и без това вече осезаемо растат.

В същото време бизнесът се възползва от разкраченото положение на властта, която в името на стабилността, т.е. на оцеляването си, е готова на всичко. Като използваха съдебни решения по дела за обезщетения, застрахователите заплашиха с тройно увеличаване на "Гражданска отговорност" до 1000 лв., ако не бъде въведен таван за обезщетенията при смърт на пътя. Самата идея за таван е спорна, защото въпросът е и морален, но като как оценявате решението на председателката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова (ГЕРБ) този таван да бъде 20 000 лв при коментиран от бранша 40 000 лв. Т.е. политикът от управляващата партия оценява живота ви по-ниско от "капиталистическите акули". Фактът, че Борисов влезе в любимата си роля на арбитър и спря промените в Кодекса за застраховането, предложени от неговата партия, но още не е посочил вратата на Менда Стоянова означава, че той си е в заверата от самото начало и просто ни разиграват поредната пиеска.

Случаят с тавана за застраховките не е точно събиране на пари от народа, но пък показва отношението към обикновените българи - като към крави за доене, които дори нямат право да получат достойно обезщетение, ако техни близки загинат на пътя в България, която е първа по брой на убити в катастрофи в ЕС.

Интересна ще бъде 2019 г. В крайна сметка българите сами ще изберат дали да продължат по този път, с тези хора начело на страната. Но знайте, че тези увеличения, покачвания на данъци и такси, както показва досегашната практика, не водят след себе си до подобряването на качеството на живота на българите. Това подобрение в крайна сметка се измерва с намалена смъртност и повишена раждаемост. Защото, ако не се съхрани българския народ, за какъв дявол са всичките неща, които правите уж за нас.