Страните в Източна Европа се опасяват, че САЩ са изгубили интерес към региона. В същото време остава страхът от нарастващото влияние на Русия, както и от факта, че НАТО не е достатъчна гаранция срещу руската заплаха.

Оправдани ли са тези опасения?  Има ли промяна в отношението на САЩ към Източна Европа?, коментира радио "Дойче веле".

„Русия има собствени правила на игра, това е известно. Въпросът, чийто отговор е особено важен за източноевропейските държави, е до каква степен НАТО и в частност САЩ ще имат желание да рискуват влошаване на отношенията с Русия, за да се съобразят с опасенията на източноевропейските страни-членки на НАТО", казва Джон Ситилидес.

 

 

Политически провинциализъм

"Не бива да пренебрегваме обаче факта, че докато политическият елит в тези държави доскоро изявяваше силното желание да е в най-предните отбранителни линии на НАТО, например посредством ракетния щит в Полша и Чехия, гражданите на тези страни са като цяло против подобни планове. Политиците не бяха си свършили вътрешнополитическата работа, не бяха спечелили гражданите за своите идеи. Това ме кара да мисля, че в тези източноевропейски държави има определен политически провинциализъм, който все още не е преодолян. Каквато и да се окаже крайната позиция за разполагането на ракетния щит, важно е да се разбере, че решението не е взето, защото НАТО се огъва пред руската заплаха, а защото е намерен по-ефикасен начин за отбрана на държавите-членки от заплахата, идваща от Иран", казва Ситилидес.

От началото на управлението на Обама се повтаря, че Балканите вече не са приоритет за външната политика на САЩ. Но там остават много неразрешени проблеми, в които САЩ имаха активна роля. Ще останат ли те ангажирани в региона и до каква степен?

На този въпрос американският експерт отговаря така: „Да не забравяме, че Балканите бяха въпрос № 1 в американската външна политика за поне половин десетилетие, но това беше така заради големите кръвопролития. Действително, проблемите с Косово и Босна остават неразрешени. Не мога да прогнозирам доколко САЩ ще се ангажират в решаването им, защото в крайна сметка това са въпроси на европейската политика. Мисля, че посещението на вице-президента Байдън в региона през май изпрати сигнал, че макар Балканите да не са предмет на постоянно внимание от страна на президента, проблемите в този регион все още се обсъждат на много високо ниво."

 

Стратегическото значение на Черно море

 

На въпроса дали очаква промяна в политиката на САЩ в Черноморската зона Ситилидес отговаря така: „Убеден съм, че САЩ ще продължат да поддържат присъствие в този регион. Черно море е от стратегическа важност за НАТО и в частност за САЩ. Така че не предвиждам никаква промяна в политиката спрямо този регион. Освен това, при евентуални кризисни ситуации в Кавказ или Близкия изток, САЩ ще разчитат все повече на Черноморската зона, в случай че има необходимост от бързо прехвърляне на военни сили. Базите в България и Румъния бяха създадени именно по силата на необходимостта".

Черно море е кръстопът в Евразия - зона с огромно стратегическо значение за САЩ, за НАТО и света като цяло. Това се отнася както до енергийната сигурност, така и до важността на зоната за търговския обмен.

А сега САЩ имат и допълнителен ангажимент към България и Румъния - задължението да отбраняват тези държави, което произтича от членството в НАТО", казва Джон Ситилидес, политически стратег на Републиканската партия и директор на програмата за Югоизточна Европа в института Уилсън във Вашингтон.