Този път има бонус - викторина. Всеки кандидат излиза с някакъв девиз за кампанията и той е на границата между рационалния и ирационалния подход на избирателите по отношение на неговата кандидатура. Направих си труда да ги събера всичките. Викторината, чийто отговори ще намерите в края на текста, е с три въпроса:

  1. Кой е на страната на потребителите срещу картелите?
  2. Кой воюва с корупцията? (то е ясно, че всички, но има един кандидат, който проявява особена непоносимост към подкупите на длъжностни лица)
  3. Кой предлага (най-сетне след толкова години на ялова инерция!) нова политическа сила, нова визия и нов до девственост подход?

Понеже е твърде рано да се направи сериозен коментар на приключилите вчера европейски избори, ето ви девизите и посланията, с които кандидатите посегнаха към вашите сърца и гласове:

1. Коалиция "Патриоти за Валери Симеонов"

ВМЕСТО ДУМИ - ДЕЙСТВИЯ!

Видите ли, другите само си чешат езиците, но единствено ние действаме. Говори се от името на едрия и средния бизнес. По "тактически причини" са включени цигани и гърци. Защо цигани? Защото "циганите се оказват учудващо интелигентни и даже научни".

2. Път на младите

ПЪТ НА МЛАДИТЕ

"Проевропейски, образовани". Нещо като "Българският Великден" 2. Изнудили са Царя да застане зад тях, с което той фатално бърка, защото престава да бъде надпартиен и даже отива леко "у лево". Ще се поклоним на Царя, когато предложи формулата на това, което ни обединява, а не на онова, което ни разделя - това е мисията на неговата институция. Сега му е лесно при наличието на този партийно ангажиран президент. Но това е един много дълъг разговор за легитимността на властта.

3. ВМРО - БНД

БРАНИМ БЪЛГАРИЯ!

"Отиваме на тези избори с твърдата задача да продължим дейността си, както досега по темата за нелегална имиграция и разселване на мигранти, против нахлуването на радикални ислямисти". Кратко и ясно. Жалко че няма истински патриотично-консервативен блок с истински лидери. Сега ще трябва да се поощряват всевъзможни политически експерименти в името на някаква хипотетична бъдеща коалиционна стабилност.

4. Ваня Григорова (Барикада)

ХОРАТА ПРЕД ПЕЧАЛБИТЕ!

Чистачка, работничка, синдикалистка (това е гръбнакът на нейната самоидентификация). Ярко лява популистка. Лозунгът е твърде глупав. Какво, печалбата е нещо априори лошо? Ами "хората" не бива ли да са на печалба от дейността на своите политически кандидати? Питайте, бе! Питайте...

5 . Партия на зелените

ЗА ЗЕЛЕНА БЪЛГАРИЯ В НОВА ПО-СИЛНА ЕВРОПА

Девизът е двояк: за какво се борят - за зелена България или за силна Европа? Ако Европа не успее да стане по-силна, което го има в зара, какво: зелена България няма място в нея?...

Ще защитават завода за торове НЕОХИМ Димитровград пред ЕК. Екологично... Както са "зелени", така другите "зелени" (дето са при ДСБ и ДаБГ) не могат да ги дишат.

6. ПП "Волт"

ЗА ДА СМЕ ФАКТОР В ЕВРОПА

Глупав девиз. Можеш да си фактор по много начини и със 17 гарантирани депутати със сигурност ще бъдеш някакъв. Какъв? Казват: "Ние правим политика по нов начин! Подкрепете ни с поне 28 лева. Защо 28? Толкова са страните членки на Европейския съюз!".А защо не със 751 лв. колкото са депутатите в Европейския парламент?

7. Николай Ненчев

ДУХЪТ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЕКЗЕКУТИРАН!

Море, как може... Дано девизът не е измислен от Евгени Минчев, твърде прилича.

Пореден борец срещу корупцията и мафията. Разбирай: "Родината има нужда от спасяване и спасителят съм точно аз!"

8. Венислава Атанасова

ПРОТИВ ГЕНОЦИДА НА БОРИСОВ И ВСИЧКИ ДОСЕГА УПРАВЛЯВАЛИ МАФИИ

Ако много на брой мафии бяха упражнявали геноцид, сега нямаше да има кой да гласува за Венислава Атанасова. Не знам защо "геноцид" е толкова любима дума за всякакви активисти-любители.

Всъщност "Против геноцида на Борисов и всички досега управлявали мафии" е някаква група във Facebook. Излъчили са Венислава посредством гласуване. Тя в любителско видео обещава да бъде човек от народа в ЕП и да ни държи в течение за всичко онлайн.

9. Възход

ВСЕКИ ИМА ЗНАЧЕНИЕ

Девиз, който не говори нищо за никаква политика. Казва само: "Ние сме индивидуалисти!", но индивидуализмът има много измерения, не всички от които приятни, а някои даже безбожни.Това са десните на Стефан Иванов и Стефан Софиянски. И те ще се борят с мафията. Родолюбието е да се изгонят крадците, но когато крадците са натурални българи, що за родолюбие е това? Питайте, бе!...

10. Коалиция за България

БИТКА ЗА БЪЛГАРИЯ

Ясно, битката е ЗА България. Но СРЕЩУ кого? Срещу Турция? Срещу Сърбия? Срещу Румъния? Или пък (пази, Боже!) срещу Русия? Или по принцип срещу лошите, срещу Богдан Велински от "На всеки километър"...

Казват, че са: "Единствената лява и социално ангажирана политическа сила в тези избори". Дали просто не дразнят БСП?

11. Десислава Иванчева

КОГАТО БЕЗЗАКОНИЕТО СЕ ПРЕВЪРНЕ В ЗАКОН, КОГАТО ДЪРЖАВАТА Е ПРОЯДЕНА ОТ КОРУПЦИЯ - СЪПРОТИВАТА СЕ ПРЕВРЪЩА В НАШЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ!

Тя е явление, симптоматично за народното здраве. Няма да коментирам.

12. ГЕРБ

ЕВРОПА НИ ЧУВА

"За разлика от други, ние няма тепърва да се учим как функционира ЕП, а директно започваме работа".

Девизът е добър, защото казва: ние сме професионалистите, а всички вие, останалите, домораслите спасители на нацията, сте аматьори. Дръзко, може би нахално, но пък след 10 години могат да си го позволят.

13. Демократична България

БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ В СИЛНА ЕВРОПА

Да, добре. Така е наистина. И какво общо имате вие с това, че България може повече в силна Европа? Да не би да искате да кажете, че вие сте тези, които ще направите Европа по-силна, та да може България повече в нея?

Кадърни хора работят там, но идеологическата безпринципност обезсмисля всякакви усилия.

14. Атака

НИЕ ЧУЖДОТО НЕ ЩЕМ. ДА СИ ВЗЕМЕМ СВОЕТО ОТ ЕВРОСЪЮЗА!

"Партия "Атака" ще се бори по всякакъв начин за запазването и оцеляването на българския народ!

Да си вземем своето от ЕС!

То ни се полага, защото българският пазар бе влят в европейския, бяха спрени големи икономически проекти, а България бе превърната във военен театър срещу русия!

България трябва да се бори за нов договор, с който тя да участва в ЕС като равноправна европейска държава!"

Ярки са...

15. Минчо Христов

НЕПАРТИЙНИЯТ КАНДИДАТ

Девиз, който не говори нищо за идеология или политика. Нещо като "Олио без холестерол!". Абе платете на професионалисти да ви пишат девизите, бе...

16. ДОСТ

ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ

ДА МАХНЕМ КОМУНИЗМА И НЕЙНОТО РАКОВО ОБРАЗОВАНИЕ ДПС -ТЕ МАЧКАТ НАРОДА НИ 27 ГОДИНИ - ДОСТ - ПАРТИЯ НА НАРОДА

АДАЛЪ ИЛИ ПЕЕВСКИ - ИЗБОРЪТ Е ВАШ

Във Facebook си пишат на турски. Основно послание: "ДПС са гюленисти!"

(правописните грешки са от оригиналите)

17. Пряка демокрация

...нямат конкретен девиз...

"Ние сме кръг от съмишленици, желаещи да извършат най-значителната политическа промяна от два века насам - да отменят представителната и да внедрят пряката демокрация като система за държавно управление. С това предвиждаме да доведем великата идея за демокрацията до нейното съвършенство и да отменим днешния й изкривен и извратен вариант, прикриващ реалността, която може да бъде определена с две-три думи: криптоолигархия с елементи на демокрация".

18. БСП

СПРАВЕДЛИВОСТ СЕГА!

А досега? През последните точно 100 години (БКП е основана през 1919 като наследница на БРСДП)?

19. Глас народен

РАЗ/ЛИЧНИЯТ/ ИЗБОР - ИЗБИРАЙ ТРУДНО II

Листо от канабис им е емблемата, заради което си имаха проблеми. Някои хора ще се изкълчат да се правят на интересни.

20. ДПС

НИЕ ЗАЛАГАМЕ НА МЛАДИТЕ

Туй го знаем, само дето Делян Пеевски вече не е първа младост.

21. Заедно (Лупи)

НОВАТА СИЛА

Точно пък най-новата сила начело с Лупи :D

22. Българско национално обединение - Евгения Банева

Тук майтапът е пълен. БНО се оттегли от Банева, като видя, че тя иска да влезе в политиката, само за да излезе от затвора и да финализира някои финансови дела. Добрутро!

Нямат девиз. Може би е добре да им предложим: "Не всички жълти стотинки са полезни!"

23. Воля

ДА ИЗПРАТИМ В БРЮКСЕЛ БЪЛГАРСКИ РОДОЛЮБЦИ, А НЕ ДЕПУТАТИ - БЕЗРОДНИЦИ

Тоест, всички, които са решили да гласуват за "безродници", да се опомнят!

Хубаво клипче на Марешки - библиофил. Професионално направено видео, което разказва кои книги са формирали личността на Марешки. Иначе ще се бори срещу картелите в защита на потребителите. Добре че не казва "срещу веригите" (напр. аптеки и бензиностанции).

24. Движение 21

ЗА ЕВРОПА НА ХОРАТА

Твърде тъп девиз. Ако не на хората, на какво: на растенията, на сградите?

25. Христо Симеонов

ПОДКРЕПЕТЕ НЕЗАВИСИМИЯ КАНДИДАТ

Учител от Английската гимназия в Бургас. Пак олио без холестерол - какво значи един кандидат да е "независим"? Не зависи ли поне от избирателите си? Пък и достатъчно ли е да е независим, може да е независим нацист... Пак казвам: хора, комуникацията е тънък занаят, консултирайте се със специалисти!

26. Презареди България

НЕ НА КОРУПЦИЯТА, ДА СМЕНИМ СИСТЕМАТА

Ако имаше конкурс по баналност, този девиз щеше да е сред фаворитите. Открай време всеки, който е извън властта, говори за катастрофа и за спасител (себе си).

27. Възраждане

САМО НИЕ МОЖЕМ!

Типично. Когато всички предлагат едно и също, напред излиза въпросът кой е по-способен да го постигне. Старата тема за автобуса - автобусът е един, дайте да видим кой ще го кара.

А накрая ето и отговорите на въпросите във викторината:

1. Кой е на страната на потребителите срещу картелите?

- Веселин Марешки.

2. Кой воюва с корупцията?

- Десислава Иванчева

3. Кой предлага нова политическа сила, нова визия и нов до девственост подход?

- Александър Томов - Лупи

Няма да коментирам отговорите, за да не обидя интелигентността ви. Забелязвате, че не споменаваме никакви резултати, но и това ще стане до края на седмицата. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.