През 2017 г. в фанфари отбелязахме 10 години членство в ЕС, през 2018 г. с още по - големи тромпети оповестихме, че сме председатели на Съвета на ЕС.

Нищо, че ако високите еврогости ги бяха разходили до "Факултета" например, щяха да се чудят и маят къде са отишли средствата от фондовете за интеграция на малцинствени групи. А можеше пък и да не се чудят. Лично българин на позиция в Европейската комисия е споделял, че резултатът в Брюксел не ги интересува, важното е документите да са изрядни. В България да са ти изрядни едни документи не е особено трудно, май.

Нищо, че за тези почти 12 години членство в ЕС, след милиардите средства от фондове, България продължава да бъде най - бедната страна в общността, а 5 от 6 - те района най - слабо развитите в рамките на ЕС.

Нищо, че по данни на Евростат повече от 1/3 българи или 38.9% живеят в риск от бедност и социално изключване.

Нищо. От телевизора отново ще ни обясняват колко сме напреднали, как се инвестира, как се откриват работни места, как се повишават доходите. Така ли?

Сигурно, защото са много високи доходите и нашите пенсионери като западноевропейските си събратя плануват летните си почивки в Мармарис или Закинтос, затова управляващите решиха да приложат приета преди години формула за изчисление на пенсиите, която да ги намали... Че иначе може и до Дубай да отскочат, с тия растящи доходи.

Не е до шега, обидно е, гротескно е вече, жалко е. Подигравката с българските пенсионери стигна изключително ниски нива. Поредната нова формула за изчисление на пенсиите всъщност се оказа, че ги реже!

Добре де, не е ли грозно? Безпощадно е! На една от най - бедните групи в обществото ни, пенсионерите, да намалим и без това мизерните доходи, за да направим какво? Кому беше нужна тази промяна?

Накратко за "гениалната" идея: от тази година вече се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. Т.е., предните години все едно не си работил. Това е продължението на предишната пенсионна "реформа" от 2015 г., приета от ГЕРБ в коалиция с АБВ, която пък наложи да отпаднат трите най - добри години преди 1997 г. Само тези две последни промени нагледно показват ощетяване на българските пенсионери. Кой може да обясни логичността на тези управленски действия, кой може да ги обоснове? По предварителни данни на НОИ над 67 хиляди души ще получат право на пенсия през 2019 г. и според новите правила 31% от тях ще са с по - ниски пенсии. Това означава 21 000 души. Според анализа парите ще паднат с 8%. Сметнете колко са 8% от 200 лв., примерно. Същевременно 56.8% от бъдещите пенсионери щели да повишат дохода си, без промяна остават размерите на пенсиите на 11.9% от възрастните. За 2019 г. предвижданията са средната пенсия да бъде 364 лв. Необходимо е да се открои един факт - линията на бедност в България е 348 лв. Това означава, че 60% от българските пенсионери получават пари под линията на бедността. Тези хора живеят в крещяща нужда. Какво стана с предизборното обещание за 300 лв. минимална пенсия? Стана това, че социалната политика в страната се е превърнала в предизборна дъвка.

Антисоциалните мерки към пенсионерите са последователни - приета през 2015 г. поправка влиза в сила сега. Разяснения и анализ не бяха предложени за тази мярка. Фактите говорят за поредното вземане на решение "на тъмно", решение, абсолютно необосновано не са само политически, но и човешки.

Единственото хубаво в тази ситуация е, че отново имаме силна обществена реакция. Тя от своя страна предизвика намесата на краля - слънце, простете, на премиера, който разпореди да няма намалени пенсии. И се започнаха едни оправдания на специален брифинг в Министерски съвет, и се заредиха едни заекващи министри, сякаш са уловени да преписват ученици.

Като ви се предложи тази промяна, да не би да не беше ясно, че тя ощетява възрастните хора? Хайде стига, българите хептем за мезе ги взехте.

И за да бъде замазано положението, вицепремиерът Томислав Дончев излезе да обясни, че не просто нямало да има никакво намаление на пенсиите, а даже се търсят 53 млн. лв. за великденски добавки. Този опит да се отвлече общественото внимание от поредната грешка в управлението на държавата няма как да проработи. Българските пенсионери може да живеят на ръба на мизерията, но не са глупави хора. Те добре помнят - имаше едни години, в които на българските пенсионери, на всички, не само на тези с най - ниски пенсии, се даваха и великденски, и коледни добавки. Не се "търсеха", просто бяха един от приоритетите на управлението. Има - няма десетина години все ги търсим тези милиони за скромни добавки и те пак не са за всички. За миналата година, например, великденски добавки са получили 1 227 000 души, а коледни - 1 267 731, всичките по 40 лв. За тази година 1 322 300 души ще получат великденски добавки от 40 лв., при общ брой пенсионери 2 154 800 души, според НОИ. Още през 2009 г. беше въведено правилото само възрастните с най - ниски пенсии да получават празнични добавки към пенсиите си. Както беше споменато по - горе, линията на бедност в България е 348 лв., а средната пенсия се очаква да бъде 364 лв. за 2019 г. Логично възниква въпросът що за управление позволява българските пенсионери да живеят над прага на бедност само два пъти в годината.

Изявлението на управителя на НОИ Ивайло Иванов е по - трагично и от тези на оправдаващите се представители на Министерски съвет. Той "уточни", че на бъдещите пенсионери пенсиите ще бъдат изчислени по двете формули - и по старата, и по новата. И за всеки случай ще се прецени по коя формула човек ще получи по - висока пенсия. Това щяло да стане с компенсационни механизми за допълване на разликата (?!) и вероятно предстоят законодателни промени. Ще изчисляват и по двете формули пенсиите - с една дума пак неразбории...

Какъв е смисълът от подобни неадекватни действия, които само усложняват битието на възрастните, увеличават бюрократичните проблеми и в крайна сметка създават сериозно напрежение в цялото общество, читателят сам ще прецени.

Стабилността на управленските решения се оказа химера. Всъщност имаме едно хаотично лутане на родната политическа сцена, действия на принципа "проба - грешка" и оправдания, когато се намеси министър - председателя.

Принципът "ако мине", по който работи правителството, взе съвсем да издиша. И нормално. Утре сигурно ще предложи намаляване на стипендиите на студентите, другата най - уязвима финансово част от обществото. И след около час ще изпрати някого да се оправдава пред камерите. Дали е умишлен ПР за Бойко Борисов или министрите и другите му подчинени толкова си могат, не е сигурно.

Единственото сигурно е, че е тъжно. Грозно е. Бедността в България е не просто ежедневие, тя се превърна в обидно съществуване. И отгоре й лъжат и мажат.