В момента светът се тресе от избухналия през уикенда международен скандал със събирането на лични данни, след като стана ясно, че социалната платформа Фейсбук не е попречила на компанията Cambridge Analytica да получи достъп до информацията на 50 милиона потребители и то без тяхното знание. Компанията може да е запазила личната информация и след искането на "Фейсбук" тя да бъде изтрита. Заради скандала "Фейсбук" изгуби десетки милиарди долара на борсата само за няколко дни.

От месеци наред моделът ни на възприятие за света е заплашен и от проблема с фалшивите новини. В САЩ продължава да тече разследване дали и по какъв начин точно евентуално Русия се е намесила в изборите и в избора на Доналд Тръмп.

На фона на това до този момент Европа няма ясна и категорична позиция и като цяло не се знае какво ще направи, за да защити интересите на своите граждани - всички европейци, имам предвид, не само служителите в Брюксел и Страсбург.

А какво прави родната бижу в ЕК, еврокомисарят Мария Габриел? Ще ви кажа - в неделя Мария Габриел ще бъде не къде да е, а в... Луковит, където ще проведе първия си в България граждански диалог под мотото "Дигиталното бъдеще на Европа".

В Луковит Мария Габриел ще убеждава, че цифровите умения са необходимост за бъдещето, ще обяснява какво предлага схемата "Цифрова възможност" и защо тя е важна за младите, какво означава за гражданите да имат по-сигурен интернет. Също така в Луковит ще се разисква и темата за това как изглежда цифровото бъдеще на Европа през погледа на българските граждани.

В анонса за бъдещите активности по темата за дигитализацията няма и помен от възможността актуалните теми в момента в дигиталният свят да станат обект не само на обсъждане, но и на позиция.

Европа и нейният комисар Габриел решават проблемите със съвети и дискусии, които могат да продължат безкрайно... или не, всъщност до следващия мандат.

Вглеждайки се в последните активност от последните дни на Мария Габриел също няма да видим нещо по-различно.

Така и неясната времева рамка за решение на въпроса с фалшивите новини. Европейският съюз преди време на най-високо равнище се ангажира с експерти и изнесе доклад ... И сега започва бюрократичното "решение" на проблема: ЕС създава работни групи, които ще изнасят доклад след доклад, а европейският комисар Мария Габриел сигурно ще обяснява на гражданите (започвайки може би от Луковит), какво и как ние гражданите трябва да направим и как да се защитим.

"Днес повече от всякога има нужда темата за влиянието на цифровизацията върху трудовия пазар и уменията да стои най-високо в политическия дневен ред", коментира вчера българският еврокомисар Мария Габриел. Тя заяви, че скоро ще бъде обявена и работната група на високо равнище (отново работна група). Основната задача на групата ще е темата за влиянието на дигитализацията върху пазара на труда. "В процес на селекция на председател сме на работната група. Нашата идея е след юни месец тя вече да бъде оперативна и да стартира работа", каза тя.

А кога тези работни групи ще дадат решения на гражданите, да вече сме свикнали с красиви думи, срещу тях не можем да кажем нищо, но ако приемем, че премиерът Борисов е прав и геополитическата динамика е сериозна, то има нужда и от реални действия и за киберсигурност, и срещу фалшиви новини и то без да се нарушават правата и свободите на гражданите. Доста трудна задача, която с доклади, работни групи, срещи и говорене би продължила до "повторното влизане на Великобритания в ЕС".

Докладът на ЕС препоръчва изготвяне на Кодекс - до юли ЕК възлага доклад с оценка на напредъка, до края на септември ще оценява готовността за изпълнение. От 2019 година Кодексът трябва да влезе в сила, март 2019 г. ЕК ще разширява проучването на темата, юли 2019 г. е втори доклад за напредъка и в някакъв момент преизбираме Мария Габриел, за да обясни на обикновените граждани, а защо не и на медиите, колко сме напреднали.

Днес имаме гражданска ангажираност, говорим за гражданско общество и във време с изключително малко доверие в институции като правителства, бизнес и банки, тази липса на доверие за съжаление не е лишена от логика. Повече от десетилетие прехвърляме, споделяме и обменяме данни в платформи като "Фейсбук" и Гугъл и в повечето случаи, без дори да осъзнаваме, че го правим с безумно доверие и липса на здрав разум.

Мария Габриел посочва, че освен ползи дигитализацията крие и рискове, свързани с повече бедност, повече социално изключване, повече периферизация на отделни региони. Като еврокомисар тя настоява за ефективно използване на сега съществуващите инструменти в рамките на ЕС - като развитие на повече дигитални умения, посредством възможностите, давани от Европейския социален фонд.

По думите на еврокомисаря, основните цели на създателите на недостоверни публикации са свързани с пропагандата и с финансовата печалба. Международна експертна група е подготвила доклад с мерки за борба с явлението. "Те предлагат да говорим за дезинформация онлайн, защото с израза "фалшиви новини" не успяваме да обхванем същността и големите размери на този феномен. Изразът "фалшиви новини" е свързван много често със стриктно политическа употреба."

Според нея прилагането на конкретни мерки трябва да стане възможно най-скоро: "В България само 57% от хората казват, че могат да различат фалшива от истинска новина (...) Междувременно 83% от европейските граждани смятат, че фалшивите новини са заплаха за демокрацията."

Но да се върнем към социалните мрежи и медии, за всички вече е ясно, че те ни контролират и, за съжаление, не е обратното. Някога обществото разчиташе изцяло на закона, несъвършен, но доказан и не, никой не намеква да се борим срещу прогреса, еволюцията, технологиите и всичко ново под слънцето. Сега обаче, използваме все по-често чисто пазарни, маркетинг похвати и технологии, но не и закона и това започва да извращава възприятията и ако досега това е било локално, то сега мащабът е глобален.

"Не мисля, че ще прекратим фалшивите новини, такива каквито ги познаваме. Мисля, че ключът е да дадем на хората средства да дешифрират и да разберат къде и какво искат да четат и какво откриват", коментира Бет Хюит, преподавател по медийна практика в Университета в Салфорд, Великобритания, относно борбата на ЕС с фалшивите новини.

В хаоса на социално-мрежовата и медийна свобода има повече контрол отколкото в едно предренесансово общество и това е плашещо и не трябва да се забравя, отговорността е във всички нас.

Еврокомисар няма да реши проблема, но може да ни обясни какъв е напредъкът по въпроса, без значение дали от Брюксел, дали от Луковит. А и най-малкото трябва да има позиция.

За нас като утеха остава, че дискусията от Луковит ще се излъчва на живо онлайн и във Фейсбук страницата на Представителството на Европейската комисия.

И не, това не е фалшива новина.