"Макрон се размина на косъм с дипломатическа криза с България и Украйна", "Дълго ще напомняме на Макрон за това интервю", "Макрон дразни България и Украйна", "Думите на Макрон са шок за нашите европейски партньори". Това са само част от заглавията и коментарите, които се появиха във френските издания след злополучното интервю на френския държавен глава пред списание Valeurs Actuelles.

Френската преса буквално изригна след думите му, че предпочита легални мигранти от Африка пред български и украински банди и го обвини в опит да скара Франция с Източна Европа, както и че си прави политически пиар по повод президентските избори през 2022 г.

Еманюел Макрон изпадна в крайност, пише Libération. След като заяви в интервю, публикувано тази седмица в списание Valeurs Actuelles: "Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар пред нелегалните украински или български банди", държавният глава трябваше да се изправи срещу критики от своите български и украински колеги. Френският посланик в Украйна бе поканен в петък във външното министерство, за да "изясни новините в медиите относно забележките, приписани на френския президент, съобщи Киев в изявление. Френският посланик отбеляза, че няма жалби срещу украински граждани, пътуващи до Франция. По този начин забележките на Еманюел Макрон относно миграцията и легалната заетост бяха извадени от контекста.

По подобен начин срещу тези забележки протестира и България. "Намирам, че това, което френският президент каза, е обидно за българската общност там", каза външният министър Екатерина Захариева пред български телевизионен канал в събота. Тя "помоли българския посланик във Франция Ангел Чолаков да предаде протестна нота на френското министерство на външните работи". Елисейският дворец успя да успокои играта със София. Българският премиер Бойко Борисов съобщи в събота вечер, че президентът Макрон се е свързал с него, "за да потвърди, че приписаната му информация е неточна". "Той ме увери, че никога не е критикувал българските граждани, работници или институции", написа Бойко Борисов в Twitter. Вестникът отбелязва още, че дипломатическото напрежение ескалира, докато в Брюксел се обсъжда друг въпрос, също източник на напрежение между Париж и Източна Европа: реформата на автомобилния транспорт в Европа.

България протестира срещу "долнопробните" думи на Еманюел Макрон, пише Le Nouvel Observateur.

Интервюто, дадено от Еманюел Макрон на списание Valeurs actuelles, предизвиква вълнение не само във Франция. България протестира в събота, 2 ноември, срещу изявленията, които смята за "обидни". Българският президент Румен Радев осъди в неделя "непремерените" забележки на френския си колега относно работниците от "българските нелегалните банди" във Франция. "Той ясно е заявил амбициите си за европейското лидерство, но идеите му ще бъдат трудно постижими, ако се изразява толкова непремерено", заяви пред пресата Румен Радев. "Долнопробните" и "непремерени" думи на Еманюел Макрон звучат като "вътрешна операция", добави още той. Във Франция интервюто на френския президент пред считаното за крайно дясно списание Valeurs Actuelles вече предизвика вълнение сред политическата класа. Няколко държави от Централна и Източна Европа са против реформата на европейския транспортен сектор, която се обсъжда в момента. По-специално, тя цели борба с незаконните практики чрез налагане на нови ограничения за командированите водачи. Но България - най-бедната страна в Европейския съюз, която се присъедини през 2007 г., я разглежда като форма на протекционизъм в пътния сектор, много важен за икономиката й.

Списание Le Point определя думите на Макрон за нелегалните български банди като дипломатически инцидент. Този дипломатически инцидент се вписва в един напрегнат контекст: първо, той повдига проблема за командированите работници, които са обект на преразгледана директива след две години процедура и деликатна борба със страните от Източна и Централна Европа. Но най-вече президентът като че ли пренебрегва факта, че България е част от Европейския съюз и следователно трябва да се радва, както всички държави-членки, на свободното движение на хора - една от четирите свободи, залегнали като основни принципи на ЕС. Президентът Макрон, давайки предпочитание на легалните африкански работници, шокира нашите европейски партньори, които той свързва с организирания трафик ... Разбрахме, че препратката е доста неприятна за премиера Бойко Борисов, който от години се бори с мафията. Работата му беше приветствана миналия октомври от Европейската комисия, която прилага в България и Румъния "механизма за сътрудничество и проверка" (CVM). "Комисията счита, че напредъкът на България в рамките на CVM е достатъчен за изпълнение на ангажиментите, поети от България към момента на присъединяването й към ЕС. България ще трябва да продължи да работи неуморно за изпълнение на ангажиментите, споменати в този доклад с оглед на конкретно законодателство и устойчиво прилагане. " Дипломатическият инцидент, причинен от френския държавния глава, беше коментиран сериозно и от Брюксел: "Това е словесна и интелектуална невъздържаност. България е в ЕС. Еманюел Макрон изглежда не го знае."

"Условията, при които е дадено интервюто, са избили студена пот в антуража на държавния глава, пише вестник L'Opinion. Еманюел Макрон импровизира това интервю в президентския самолет на връщане от тридневно посещение в отвъдморските територия Майот и остров Реюнион в Индийския океан. За други трикът, заложен в интервюто, е малко по-голям и импровизацията няма отношение към опита му да привлече на своя страна консервативно настроените французи за президентските избори през 2022 година.

Бойко Борисов още по-малко е склонен към снизхождение, като се има предвид, че Еманюел Макрон го вбеси на последната европейска среща на върха за разширяването на Съюза. Френският президент възрази срещу откриването на процедурата за присъединяване на Албания и Северна Македония. България беше много намесена в спора между Гърция и Македония. Северна Македония прие компромис на фона на неписаното обещание за сближаване с Европа. Неотстъпчивостта на Еманюел Макрон постави българския премиер и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер в позиция да направят неприятна отстъпка.

Превод: Петя Михайлова