Богинята на правосъдието Темида е сляпа. Служителите на правоприлагането като защита на обществения ред и сигурност си нямат персонално божество. Дали пък в това не се крие първопричината, че Министерството на вътрешните работи и спецслужбите (и други) показаха, че в критична ситуация са не само слепи, но и глухи, че и с проблеми в опорно-двигателния апарат. Или всичко е много по-прозаично. Просто хората, поставени начело на МВР, не стават за тази работа. И политическото, и т. нар. професионално ръководство. Както и шефовете на контраразузнавателната държавна агенция.

Защото в казуса "Харманли" отново всички се втурнаха да гасят пожара, вместо да не допуснат опасното му разгаряне. А той отдавна многократно даваше индикации, че ще гори с буен огън. Но преди причините да погледнем на резултатите от адекватната държавна политика по отношение на нелегалните мигранти.

В началния етап от конфликта срещу тълпата агресивни и добре подготвени за отпор с камъни и други подръчни средства предимно афганци бяха изпратени също "подръчни" сили: в това число пътни полицаи, служители на реда без каквито и да било защитни средства, водно оръдие, захранвано от... противопожарен шланг. И още по-зле - ако се съди от неадекватните реакции, очевидно без заповед и оперативен план за действие. А известно е, че в тази система без разпореждане не смееш да си вържеш кубинките. И докато в началото конфликта можеше да се овладее единствено с масирано присъствие на тежковъоръжени полицейски сили, то след като "бунтовниците" се окуражиха от бездействието на властта, се наложи да се пристъпи към по-силови методи.

За готовността на МВР да се справи с подобни ситуации е показателна репликата на главния комисар и още по-главен секретар Георги Костов: "Единият от полицаите е по-сериозно ранен. Има рана на главата. Пострада от камък, който счупи шлема му..." И след като негов служител е изпратен на акция с каска, която се чупи по-лесно от супник, логичен е въпросът: може ли това лице да е начело на професионалното ръководство на ведомството. Или за да не се стига до този ранен полицай, Костов трябваше да си отиде още след трагедията в Лясковец. А с него всички отговорни за материално-техническото осигуряване на подразделенията на МВР, както и определени по-едри и по-дребни полицейски началници по места. Не говорим за г-жа Бъчварова. При нейната пословична (без)отговорност трябва да сме благодарни, че водното оръдие се захранва с шланг, а не се пълни с кофи. Но тя вече е в оставка, а според неписаното правило не можеш да разстреляш някого два пъти.

В първоначалните информации, когато от лагера бяха изведени около 200 мигранти, се говореше, че полицията е задържала организаторите на безредиците. Добре че тази смешна версия отпадна, защото закопчаните станаха 400 и започна да възниква съмнение, че и при афганците важи правилото "много вожд, малко индианец". Но за сметка на това, както се похвали премиерът в оставка - постоянно присъствие там където се гаси огъня и болезнено отсъствие, когато трябва да се действа изпреварващо - петима от тях ще бъдат незабавно екстрадирани като "опасни за националната сигурност".

И лекомислено питаме: защо тези петима "опасни" са настанени в разпределителя в Харманли, а не са задържани и "обезопасени" още при преминаването на границата. Къде е гледала ДАНС? И колко такива "опасни" има не само в местата за настаняване, а по улиците на българските градове и в центъра на столицата. Въобще има ли структура от тази доста добре финансирана дори в бюджет 2017 система "сигурност", която да е поне малко в течение колко и какви са тези т. нар. бежанци. От къде идват и накъде са се запътили. Какви са намеренията им, какви са контактите им у нас и зад граница. Защото бегла проверка на Лъвов мост показва, че най-купуваната от афганците стока след дюнерите са интернет картите.

Къде са контраразузнавачите и разузнавачите, които трябваше да са очите и ушите на държавата и да предвидят, че щом подобни ексцесии се случват в Гърция, Италия, Франция, то те ще се пренесат и тук. И че в лагерите по цяла Европа почеркът е един и същ - като затворнически бунт в американски (без значение латино или северно) затвор. Или може би не виждат съвпадението по време и между пожарите в Харманли и в лагера Мориа на остров Лесбос и изказването на турския премиер Йълдъръм за наводнената от мигранти Европа.

И къде е Агенцията за бежанците - ведомството на издигналата се от администратор в "Балкантурист" и сътрудник в стенографския институт до служебен министър на вътрешните работи Петя Първанова? Чиято роля се свежда май само до това да напъха хиляди чужденци в едни изоставени постройки и да чака ако може нещата да се решат от само себе си.

Къде е Министерството на здравеопазването? Защото най-идиотското решение е да затвориш вратите и да поставиш охрана на лагер, в който има не само брадати агресивни мъже, но и жени, и малки деца, а "медицинските грижи" се полагат от един лекар на половин работен ден. И дори тази мярка на принудително лишаване от право на свободно движение хипотетично да предпази жителите на Харманли (същото може да се случи навсякъде) от разпространение на зарази, то този център така или иначе си остава потенциална епидемична бомба. И както в случая с петимата "терористи" питаме: кому дойде на ум да събере всички минали границата и да ги прибере в лагера без проверка. Без да направи обстоен медицински преглед и да изолира заразно болните. Защото ако при 2000 здрави мигранти днес пуснеш само двама носители на зараза, то утре ще имаш епидемия. Без реална възможност да се овладее зад металните порти и бодливата тел на центъра, пропускливи като недостроена ограда на българо-турската граница.

Държавата показа абсолютното си безсилие пред проблем, който отдавна е пред очите на всички. Но отговорните той да не се превърне в криза, да не прерасне в кървав конфликт през цялото време се крият зад оптимистични фрази, как всичко е наред, как всичко е под контрол. Как Европа ни хвали. И заклеймяват - и по съдебен път дори - хора като Динко и Перата, които пък се опитват да заместят липсващата власт. Не че двамата герои са за поощрение, но след случая в Харманли техните следовници определено ще се множат. Освен ако държавата в оставка не се вземе в ръце и не започне да разрива Авгиевите обори, които от години упорито се опитва да маскира само с тоалетен ароматизатор.

Трябва да се действа бързо и ефикасно. С целия ресурс на властта, с цялата възможна международна подкрепа. А дори и въпреки липсата ù. Вече е късно, но по-добре късно, отколкото кърваво.