Дни, след като премиерът Борисов заяви категорично, че не трябва да го отписваме, читателите на news.bg показаха, че необходимостта от подобни напомнящи за влиянието му изказвания е доста малка.

През последните седмици на всяка една критика или несъгласие с действията на кабинета се отговаряше с предизвикателното "като не ви харесва, излизайте на избори."

Макар да е ясно, че възможността да се стигне до предсрочни парламентарни избори е минимална, все пак решихме да ви попитаме за кого ще гласувате, ако има избори днес.

Във въртуалната анкета на news.bg участваха 514 души.

Десет месеца след като ГЕРБ поведе след парламентарния вот у нас с близо 40%, подкрепата сред избирателите в online пространството за управляващата партия остава същата - 40,5%. Припокриването с резултатите от гласуването през юли обаче спира до тук.

Втора в интернет допитването ни се нарежда Синята коалиция, която получава 28% от гласовете и така се превръща във формацията, успяла да привлече най-много нови гласове в сравнение с вота от лятото. Припомняме, на парламентарния вот сините имаха 6,76 % подкрепа сред избирателите и съответно заеха петото място. Явно настроенията в глобалната мрежа доста се различават от общостатистическите.

БСП, които през юли имаха близо 18% и си осигуриха второто място в парламента, сега се нареждат на трета позиция в анкетата ни. Подкрепа за тях са дали 16% от участвалите в нея.

От резултатите става още ясно, че въпреки намалялата подкрепа за Атака, партията на Волен Сидеров остава на четвъртото място, отредено й след вота през юли. Глас за нея са дали 6% от участвалите в допитването ни в сравнение с 9,36% през лятото.

Нагоре по избирателната стълбица обаче се изкачват РЗС, които се нареждат на пето място с 3,7% подкрепа. За сравнение, на вота през юли бюлетина за партията на Яне Янев бяха пуснали малко повече българи - 4,13%, но по този начин му осигуриха едва шестото място в парламента.

НДСВ, макар и с нов лидер, не успява да привлече много нови поддръжници, поне във виртуалното пространство. 3,02% подкрепа, които жълтите получиха през лятото на 2009г., сега се увеличават до скромните 3,5%.

Категорично, най-губещи във виртуалния вот на news.bg се оказват ДПС. От третата позиция след изборите преди десет месеца и близо 15% подкрепа, сега те получават едва 2,14% и последното седмо място.

Промяната в избирателните нагласи между парламентарния вот през юли и този в нета през май тази година могат да бъдат илюстрирани чрез следната таблица: 

 

Юли 2009г.

Май 2010г.

ГЕРБ

39,72%

40,5%

БСП

17,7%

16,3%

ДПС

14,4%

2,14%

Атака

9,36%

6,22%

Синята коалиция

6,76%

27,6%

РЗС

4,13%

3,69%

НДСВ

3,02%

3,5%